fbpx

Snarkning: Varför, konsekvenser och tips för att sluta snarka

Snarkningar kan vara besvärligt både för den som snarkar och för omgivningen.

För att ta itu med problemet är det viktigt att förstå vad som orsakar snarkningarna. På så sätt kan du enklare hitta ett passande hjälpmedel och livsstilsförändringar för att sluta snarka.

Vad orsakar snarkningar?

Snarkningar är mycket vanligt och kan bero på flera olika faktorer. Några vanliga orsaker är trånga luftvägar och täppt näsa, men även din livsstil kan ha ett finger med i spelet.   

För att kunna åtgärda problemet är det viktigt att du förstår den bakomliggande orsaken till varför du snarkar. 

Varför snarkar man? 

Snarkningar uppstår genom vibrationer längst bak i gommen eller i näsan när luft flödar för snabbt genom svalget.

Resultatet blir att gommen och andra mjuka delar i svalget börja vibrera, vilket skapar en snarkning. Ju mer begränsat luftflödet i svalget är, desto mer högljudda blir snarkningarna.

Snarkningar kan bero på en eller flera av följande orsaker:

  • Vikt. Övervikt kan täppa igen luftvägarna och begränsa utrymmet för organen.
  • Ålder. Det är vanligare att halsen blir trängre ju äldre vi blir, vilket ökar risken för snarkningar.
  • Rökning och alkohol. Både rökning och alkohol kan irritera slemhinnorna och svalgväggarna, vilket kan leda till ökade vibrationerna i svalget.
  • Nästäppa. Allergier eller förkylningar kan göra dig täppt i näsan och tvinga dig att andas med munnen när du sover. Även detta kan orsaka snarkningar.
  • Trångt svalg eller trång näsa. Detta kan nämligen försämra luftflödet i svalget.
  • Stora halsmandlar/tonsiller. En riskfaktor framför allt hos barn.
  • Stress och trötthet. Om du sover för lite kan det leda till att halsmusklerna slappnar av för mycket och börjar vibrera.
  • Läkemedel. Även avslappnande eller smärtstillande mediciner kan göra att musklerna i svalget slappnar av, vilket förvärrar snarkningarna.
  • Överbett eller en liten käke. Ytterligare en faktor som kan försämra luftflödet.
  • Sovställning. Det är vanligare att snarka om du sover på rygg eftersom det skapar ett tryck mot luftvägarna.

Varför snarkar man bara ibland? 

Nästan hälften av alla vuxna människor snarkar, men bara en fjärdedel av dessa snarkar regelbundet. 

Täppt näsa i samband med förkylning eller allergier är en vanlig orsak till tillfälliga snarkningar eftersom vi vid dessa tillfällen andas genom munnen istället för näsan.

Några andra orsaker till temporära snarkningar är mediciner, stress och sovställning.

Chansen att snarka är även större om du dricker alkohol innan du går och lägger dig.

Varför kan gravida börja snarka?

Att börja snarka under graviditeten är ganska vanligt. Ungefär var tredje gravid kvinna snarkar. Detta är dock en tillfällig snarkning som oftast försvinner efter graviditeten.

Snarkningarna börjar oftast under den andra trimestern i samband med förändringar i hormonnivåerna som vidgar blodkärlen och får slemhinnor att svälla i näsan. Eftersom näsan blir trängre börjar många gravida att andas med munnen, vilket ökar risken för till snarkningar.

Även viktuppgång i samband med graviditet kan vara en vanlig orsak till tillfälliga snarkningar.

Vilka konsekvenser kan snarkningar ge? 

Snarkningar kan vara problematiskt, dels för den som snarkar, men också för den som sover intill. Bortsett från försämrad sömn kan snarkningar i värsta fall leda till relationsproblem.

För dig som snarkar kan konsekvenserna variera en del beroende på varför du snarkar och hur ofta. Några potentiella konsekvenser är:

Är det farligt att snarka? 

De allra flesta snarkningar är inte farliga, men om du däremot får andningsuppehåll eller andra sömnrubbningar är det viktigt att du uppsöker en läkare.

Sömnapné är ett periodiskt andningsuppehåll som orsakas av snarkningar. Under andningsuppehållet får kroppen inte i sig tillräckligt med syre, vilket i längden kan leda till försämrat immunförsvar, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och depression.

Kroppen går in i ett sorts nödläge och sover ytligt för att kunna väcka dig efter varje andningsuppehåll. Detta gör att du dels aldrig känner dig riktigt utvilad samtidigt som det är påfrestande för både hjärta och blodkärl.

Trötthet under dagen kan dessutom öka risken för olyckor på arbetsplatsen såväl som i trafiken.

Sömnapné är vanligare längre upp i åldrarna och män drabbas oftare än kvinnor. Cirka 20 procent av alla män i medelåldern har sömnapné, men endast 10 procent av kvinnorna.

Många av fallen är dock inte fastställda med diagnos, vilket innebär att många lider av sömnapné utan att ens veta om det.

Tips för att sluta snarka 

Snarkningar kan orsaka sömn- och hälsoproblem både för dig och för din omgivning. Därför är det inte konstigt att många väljer att göra något åt problemet.

Som tur är finns det saker du kan göra för att sluta snarka eller åtminstone minska snarkningarna. Här kommer några värdefulla tips. 

1.  Livsstilsförändringar

Det första du bör göra är att se över din livsstil. Många snarkproblem kan nämligen åtgärdas med några enkla livsstilsförändringar.

Se över dina kostvanor, gå ner i vikt om du lider av övervikt, rör på dig, sluta röka och dra ner på alkoholkonsumtionen.

2. Ändra sovställning

Om du vanligtvis sover på rygg kan du testa att lägga dig på mage eller på sidan. Detta frigör luftvägarna och gör det lättare för dig att andas under natten. Det kan kännas ovant i början, men efter en stund kommer du att vänja dig.   

3. Hjälpmedel

Det finns många hjälpmedel mot snarkningar du kan testa för att bli kvitt snarkningarna.

För att dessa hjälpmedel ska ha effekt bör du först ta reda på varför du snarkar.

Är det på grund av ett trångt svalg? Eller är det bara tillfälliga snarkningar på grund av nästäppa?

Några hjälpmedel som motverka snarkningar är:

  • Snarkspray som finns både som halsspray och nässpray. Halssprayen passar dig med regelbundna snarkningar medan nässprayen passar när du är täppt i näsan. Ingen snarkspray hjälper dock mot sömnapné.
  • Snarkskena som flyttar fram underkäken och håller tungan på plats för att öppna upp luftvägarna. Vissa skenor kan behandla måttlig sömnapné.
  • Näsvidgare är en mjuk plastskena som du sätter i näsan för att vidga näsborrarna. Det är ett bra hjälpmedel mot snarkningar orsakade av trånga näsgångar.
  • Sömntejp, även kallad sovtejp, förbättrar andningen genom näsan istället för munnen.
  • Snarkkudde som håller nacken i rätt position för att öppna upp luftrören och öka blodcirkulationen.

4. Operation

Om ovanstående tips inte hjälper kan du söka hjälp hos en läkare eller tandläkare. Det kan vara så att du behöver operera svalget eller käken för att kunna sluta snarka. En operation är en sista utväg när ingenting annat fungerar.

Även barn och ungdomar, framför allt de med stora halsmandlar, kan behöva en operation om de har problem med snarkningar. Vuxna rekommenderas dock att testa olika hjälpmedel först.

Sömnapné går att behandla med operation där halsmandlarna och körtlarna bakom näsan opereras bort. Även andra ingrepp som vidgar luftvägarna kan hjälpa mot sömnapné.

Om du har ett kraftigt överbett kan ett kirurgiskt ingrepp hjälpa till flytta fram underkäken och frigöra luftvägarna.

Att sova med någon som snarkar 

Snarkningar kan vara minst lika jobbigt för omgivningen som för dig som snarkar, framför allt för din närmaste partner.

Separata sovrum och dåligt humör på grund av trötthet är exempel på hur snarkningar kan påfresta förhållandet.

Oavsett om det är du själv eller din partner som snarkar är det viktigt att ni tillsammans försöker hitta en bra lösning.

Vad kan jag som partner göra?

  • Visa förståelse.
  • Kom ihåg att snarkningarna inte är medvetna. Även om du känner dig som offret i situationen är det viktigt att komma ihåg att din partner inte snarkar av egen vilja.
  • Prata om problemet i lugn och ro. Undvik att diskutera snarkningarna mitt i natten eller på morgonen när ni båda är trötta.
  • Hjälp din partner uppnå sina förändringsmål, framför allt om det handlar om livsstilsförändringar, och var delaktig i processen.

Vad kan jag som snarkar göra?

  • Visa hänsyn och förståelse för din partner. Det är inte lätt att sova bredvid någon som snarkar högt. Partnerns klagomål beror ofta på trötthet.
  • Ta det inte personligt.
  • Försök att göra något åt dina snarkningar. Berätta för din partner vad du tänker göra för att lösa problemet.
  • Ge din partner riktigt bra öronproppar.

Sammanfattning

Snarkningar är mycket vanligt och kan bero på flera saker, till exempel livsstilsfaktorer som övervikt eller rökning. Ett trångt svalg är en vanlig orsak, men även tillfällig nästäppa kan leda till snarkningar.

För att sluta snarka är det viktigt att du förstår vad som orsakar snarkningarna just ditt fall.  

Därefter kan du testa olika hjälpmedel för att hitta det som passar dig bäst.

Om du lider av andningsuppehåll när du snarkar är det viktigt att du uppsöker en läkare. Obehandlade snarkningar kan leda till trötthet under dagen och i värsta fall ökad risk för högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*