fbpx

D-vitamin: Vad är det och varför behöver jag det?

D-vitamin är ett väldigt viktigt vitamin för hälsan. Det är speciellt viktigt för oss som lever på nordliga breddgrader där solens strålar är sällsynta under vinterhalvåret.

D-vitamin får man primärt i sig från solens strålar. Mer om hur det fungerar och varför d-vitamin är så bra för oss kan du läsa om i den här artikeln.

Vad är D-vitamin?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som trots sitt namn klassas som ett prohormon, precis som testosteron, östrogen och kortisol. Vitaminer är livsviktiga för vårt välmående, men D-vitamin kan inte skapas naturligt av kroppen om vi inte får tillräckligt med solljus vilket är svårt i Sverige under den mörka årstiden.

När vi exponeras för solens ultravioletta strålning skapas en kemisk reaktion i vår hud. UVB-strålarna reagerar med hudens kolesterol (ett fettliknande ämne vår kropp bland annat behöver för att bilda celler och hormoner) och skickas vidare till njurarna och levern där det förvandlas till aktiv form. 

Kroppen kan producera stora mängder vitamin D under de soligaste sommardagarna, närmare 250 mikrogram vitamin per dag. Detta är över 25 gånger den dagliga dosen (enligt Livsmedelsverkets rekommendationer på mellan 10 – 20 mikrogram per dag). 

Det finns dock ingen risk att överdosera D-vitamin som kommer från solen eftersom upptaget automatiskt regleras av huden (dock är det inte heller bra att vistas i solen för länge utan ett bra solskydd!) Istället lagras överskottet av vitaminet i hudens fettvävnad för att sedan frigöras i takt med att D-vitaminhalterna i kroppen minskar.

Huden kan såklart inte lagra hur mycket vitamin som helst, utan det vitamin solen ger oss under sommarmånaderna finns enbart kvar i några månader. De som lever i ett kallare klimat (till exempel vi svenskar) där soltimmarna under vinterhalvåret är få kan därför behöva få i sig vitamin D på annat sätt, till exempel genom kosten och i form av kosttillskott. 

Varför behöver vi D-vitamin? 

Vitamin D har många viktiga uppgifter.

En av de allra viktigaste är att hjälpa kroppen tillgodogöra sig kalcium och fosfor i tarmen.

Fosfor och kalcium samverkar för att bibehålla ett starkt skelett och minska risken för benskörhet, ett problem som är extra vanligt bland kvinnor. Fosfor är även extra viktigt för kroppens produktion och transport av energi.

Eftersom vitaminet kan ta sig in i cellerna och påverka våra gener har det en stor inverkan på vår hälsa. Studier har visat att D-vitaminbrist kan vara en bidragande orsak till en rad olika sjukdomstillstånd, till exempel fetma, depression, diabetes och Alzheimers. Bristen kan även öka risken att drabbas av vissa cancerformer.

Det bör dock noteras att även överdosering av vitamin D kan ha biverkningar. Mer om detta kan du läsa lite längre ner i texten. 

Symptom på D-vitaminbrist 

Så hur vet man om man har brist på detta viktiga vitamin? Några vanliga symptom är:

  • Trötthet och koncentrationssvårigheter 
  • Muskelsvaghet
  • Led- och muskelsmärtor 
  • Gångsvårigheter 
  • Diffusa smärttillstånd

Om du misstänker att du har brist på D-vitamin rekommenderar vi att du tar ett test, du kan enkelt beställa ett test via Werlabs, eller ta kontakt med din vårdcentral för hjälp.

Vi tog själva ett test hos Werlabs förra året, efter en fantastisk sommar, och det visade sig att vi redan i början på oktober hade d-vitaminbrist! Sedan dess tar vi d-vitamintillskott hela året med undantag för juni, juli och augusti. Du kan läsa mer om testet och vår upplevelse här.

Riskgrupper

Personer som sällan vistas ute i solen och som täcker stor del av kroppen med kläder har extra stor risk att drabbas av vitaminbrist. Andra riskgrupper är personer:

  • Med mörkare hudton (eftersom deras pigment inte har lika lätt att tillgodose sig solljuset)
  • Som lider av leversjukdomar, Crohns sjukdom eller cystisk fibros
  • Är överviktiga eller som genomgått gastrisk bypass
  • Som inte äter animaliska livsmedel. D-vitamin hittar du främst i animaliska produkter så som fet fisk, lever och ägg.  

Vad är D-vitamin bra för?  

Vitamin D är som tidigare nämnt livsviktigt för skelettet och energiproduktionen, men vitaminet har även en rad andra fördelar. Nedan ska vi titta närmare på några av de främsta. 

1. Ger ett bättre immunförsvar 

I en artikel i Illustrerad Vetenskap har forskare vid Köpenhamns universitet upptäckt att vitamin D kan vara avgörande för vårt immunförsvar, närmare bestämt för dess fronttrupp bestående av T-celler.

T-celler simmar omkring i blodet i ett passivt tillstånd för att sedan aktiveras när de stöter på främmande celler som kan utgöra ett hot. Det forskare upptäckt är att vitamin D fungerar som ett slags batteri för dessa celler – utan vitaminet aktiveras aldrig T-cellerna. 

Det har även visat sig att vitaminet håller kroppens immunförsvar på en stabil nivå, då ett överdrivet aktivt immunförsvar kan leda till autoimmuna sjukdomar. D-vitamin kan även minska risken att drabbas av diabetes, cancer och en rad psykiska sjukdomar, till exempel depression.

2. Minskad risk för allergier hos barn

AAAI (The American Academy of Allergy Asthma and Immunology) menar att det finns samband mellan brist på D-vitamin och utveckling av matallergier. Statistik visar att sjukhusbesök i samband med allergibesvär är färre bland barn som bor närmare ekvatorn. 

En australiensk studie visar dessutom att små barn som börjar äta ägg – en viktig källa till vitamin D – när de är mellan 4 – 6 månader löper mindre risk att utveckla matallergier än barn som börjar äta ägg efter 6 månader. 

3. Hälsosammare graviditet

Enligt studier finns det ett samband mellan D-vitaminbrist och ökad risk för havandeskapsförgiftning och för tidig förlossning. Vitaminet är med andra ord viktigt för en hälsosam graviditet. 

Dessutom kan vitaminbristen föras vidare till barnet vid amning eftersom mammans D-vitaminhalter påverkar halterna i bröstmjölken. Samtidigt innehåller bröstmjölken hos friska kvinnor små mängder vitamin D och därför kan det vara bra att komplettera med D-vitamindroppar, åtminstone under vinterhalvåret (om barnet helammas).

4. Lindrar hudproblem

D-vitamin har en förmåga att reparera huden och minska inflammationer. Därför har tillskott av vitamin D och användning av hudvårdsprodukter innehållande vitaminet kunnat lindra hudproblem som eksem, psoriasis, rosacea och akne.

Det har även haft positiva effekter på kliande och flagnande besvär i samband med dessa hudåkommor.

Tack vare vitaminets antiinflammatoriska egenskaper kan det även skynda på läkandet av öppna sår och verka lugnande vid solbränna.

5. Har en anti aging-effekt

Bortsett från att ha positiva effekter i samband med olika hudproblem fungerar vitamin D även som en antioxidant. Därmed kan det med fördel användas i anti aging-syfte för att förebygga ålderstecken i form av rynkor och fina linjer. 

Vitaminet kan dessutom reparera UV-skadade pigment och skydda huden mot yttre påfrestningar. 

6. Stärker håret inifrån

Det har även visat sig att brist på D-vitamin kan leda till håravfall, framför allt bland kvinnor. Eftersom vitamin D hjälper kroppen att ta upp kalcium (ett viktigt ämne för frisk hårväxt) är vitaminet extra viktigt för att stärka upp hårsäckarna inifrån. Vitaminet hjälper även håret att producera viktiga fettsyror.

Hur får man i sig D-vitamin? 

Den viktigaste källan till vitamin D är solen. Under sommarhalvåret räcker det med att våra armar eller ben är exponerade för solljuset i omkring 15 minuter 2 – 3 gånger i veckan för att vår kropp ska uppnå det rekommenderade intaget.

Det går dock även att tillgodose sig vitaminet på andra sätt, till exempel via:

  • Kosten. D-vitamin finns naturligt i fet fisk (till exempel lax och makrill), äggula, lever, svamp och mejeriprodukter. Veganer kan med andra ord ha svårt att tillgodose sitt behov via kosten.
  • Hudvårdsprodukter. Du kan även hitta en del hudvårdsprodukter för utvärtes bruk som är berikade med D-vitamin som kan vara bra vid olika hudproblem.
  • Kosttillskott. D-vitamintillskott (i form av tabletter eller droppar) är att rekommendera för de som bor i ett kallare klimat där solen inte bidrar med lika mycket vitamin D under vinterhalvåret. Det är dessutom viktigt för veganer samt för dem som ofta befinner sig inomhus. 

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*