fbpx

Blodprovsanalys genom Werlabs – vår erfarenhet!

Vi har sedan en tid tillbaka funderat på att göra varsin blodprovsanalys hos Werlabs. Werlabs är ett företag som tillhandahåller olika blodprovsanalyser i samarbete med offentliga och privata labnät i Sverige.

Anledningen till att vi velat testa oss är då vi båda känt oss lite av banan så att säga. Därför ville vi kontrollera om det “bara” var på grund av stress eller om det finns några underliggande brister eller avvikelser.

Trötthet, nedstämdhet, sömnsvårigheter och liknande symtom är ju väldigt diffusa och kan ha flera grundorsaker. Som de personer vi är (med holistiskt tänk) frågar vi oss alltid: Äter vi fel? Jobbar vi för mycket? Gör vi inte det vi egentligen vill? Rör vi oss för lite?

För oss är det en självklarhet att analysera ens mående på alla nivåer. Mycket kan vi utvärdera själva och testa oss fram genom att ändra om kosten eller liknande, men inte allt. Därför kände vi att det var på sin plats att även kontrollera vår status genom blodprov också.

Om du är intresserad av att ta ett blodprov för att kontrollera din hälsostatus kan du läsa mer och beställa testen genom att klicka  på knappen nedan.

Läs mer / beställ blodprov

Test och tillvägagångssätt

När vi nu fick tillfälle att testa Werlabs med varsitt presentkort valde vi båda att göra Hälsokontroll XL.

Werlabs erbjuder flera olika tester, både större mer generella tester såsom Hälsokontroll XL och specifika tester för att kontrollera brister. Utöver det finns test riktade mot män och kvinnor där en kan kontrollera sina hormoner exempelvis.

Hälsokontroll XL, som vi valde, kontrollerar följande områden:

 • Hjärta och kärl
 • Diabetes
 • Vitaminer och mineraler
 • Sköldkörtel
 • Blodstatus
 • Njurfunktion
 • Leverfunktion
 • CRP
 • Testosteron och PSA (för män)

Eftersom det ännu inte finns några provtagningsställen i Blekinge passade vi på att ta våra blodprov i Växjö när vi ändå passerade förbi det hållet.

Hälsokontroll XL skulle tas innan kl. 10.00 på morgonen och på fastande mage. Vi bokade inte tid utan åkte dit på drop-in. Väl på plats gick det hela både snabbt och smidigt. En sköterska tog våra tester på några minuter och sedan började testresultaten trilla in efterhand.

De första svaren kom redan första dag men det dröjde nog 3 dagar innan vi båda hade fått alla svar tillsammans med en läkarkommentar.

Resultat av blodprov

Resultaten kan vi läsa både i Min journal på Werlabs hemsida, men det går också att ladda ner hela sin Hälsoanalys i PDF och ens provresultat.

Provresultaten kan man ta med sig till sin husläkare om det finns behov av utökad utredning eller om det innehåller information som kan vara viktigt för medicinering. För gemene man säger nog inte dessa siffror särskilt mycket utan utan där är Hälsoanalysen ett bättre hjälpmedel.

Hälsoanalysen är en 70 sidor lång samling av dina resultat med information om varje testmarkör. Det är denna information som vi tycker varit mest hjälpsam. Där ges generell information om en testmarkör (exempelvis Hb som du kan se nedan), vad ett högt värde innebär och vad ett lågt värde innebär.

Hälsoanalysen innehåller också läkarens kommentar.

Just informationen som finns med i Hälsoanalysen är för oss värdefull. Här kan vi både få förståelse och kunskap som vi inte hade fått vid ett test på vårdcentralen. Då finns oftast inte möjligheten för en läkare eller sköterska att förklara varje testmarkör och vad de innebär. I regel får du bara information på de punkter du eventuellt avviker.

Det resultat vi blev mest förvånade över är att både Johan och jag hade D-vitaminbrist. Vi trodde faktiskt att vi skulle klarat oss längre på sommarsolen! Det kan absolut vara en förklaring till den trötthet och håglöshet vi båda känt.

Hädanefter kommer vi definitivt att börja med D-vitamintillskott redan från 1 september (eller ännu tidigare om det är en regnig sommar). Tidigare har vi tänkt att det räcker att börja från 1 oktober vilket uppenbarligen är för sent. Så just nu tar vi 5000 IE D3-vitamin per dag för att kompensera.

Omdöme

Det finns en del åsikter kring den typen av blodprovsanalyser som Werlabs genomför och hur de väljer att marknadsföra sig.

De som är negativa eller kritiska menar att Werlabs försöker spela på friska människors oro och rädsla för att sälja sina blodprov då vetenskap visar på att det inte gör någon nytta med generella hälsokontroller. Snarare att allt testande gör människor sjuka.

Andra är kritiska till att proverna hos Werlabs kostar avsevärt mer än om testerna utförs på en vårdcentral och att Werlabs därmed tjänar pengar på sådant som är gratis eller betydligt billigare på annat håll.

Företaget själva menar däremot att de tillhandahåller ett komplement för en person att själv följa sin hälsoutveckling och förebygga ohälsa med konkreta testresultat.

“Werlabs mission är att ge individer bästa möjliga kunskap om hur de kan förbättra sin hälsa på både kort och lång sikt.

Genom ökad kunskap om sin hälsa kan individen ta kontroll över sin hälsosituation och göra aktiva val för ett hälsosammare liv. Vår vision är ett friskare samhälle där individer har kunskap och motivation att själva ta ansvar för sin hälsa.”

De kunder som väljer att göra tester hos Werlabs är gissningsvis ofta de som faktiskt inte upplever sig som 100% friska. En del upplever nog att de inte fått den hjälp de önskat på ordinarie vårdcentral eller helt enkelt hellre vill göra det själva.

Så vad tänker vi?

Vi är sådana personer som uppskattar när det finns alternativ som passar för olika individer och livssituationer. Vi är inte så intresserade av att gå till en vårdcentral för att försöka beskriva symtom och motivera varför vi vill ha vissa tester utförda, för att sedan ändå inte få dessa tester.

Det är viktigt att vara kritisk, absolut, men när det gäller helt frivilliga tjänster såsom Werlabs tycker vi det är rätt härligt att kunna ta lite egenansvar. Att få sina testresultat och sedan också kunna agera på egen hand utifrån det. Kanske då lägga om kosten, komplettera med kosttillskott, öka upp motionen m.m.

För att återgå till själva testet har vi inget negativt att säga om processen. Det var snabbt, smidigt och smärtfritt.

Läkarens kommentarer lämnar kanske lite mer att önska gällande tolkning av resultaten. Riktvärdena har ofta ett väldigt brett spann (som det ofta är) där du kan ligga långt ner på den lägre änden av skalan utan att det anses vara avvikande. Men även om det inte anses som avvikande i jämförelse med befolkningen i stort betyder inte det att det inte kan vara problematiskt för dig. Här tycker vi att Werlabs erbjuder god information om detta för att själv också kunna tolka resultaten också.

På det stora hela var det ett alternativ som passade oss perfekt och vi tvekar inte inför att göra fler tester framöver.

6 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Maria Niklasson

  Tack för en mycket bra bild av Werlabs och vad man får ut av deras tester! Även ett stort tack till er, för alla nyhetsbrev och intressanta ämnen! Jag bockar för er!

  Vill göra ett litet tillägg. När jag läste till kostrådgivare, berättade vår lärare Anna Hallén att man bör äta d-vitamin från 1 september, fram tom midsommar. Att det är våra tentakler, våra armar och ben, som tar upp vårt d-vitamin. Så på med shorts, 3/4 byxor och linne! Ansiktet tar upp oerhört lite d-vitamin, tyvärr.

  Ha det så gott, det är ni värda!

  Kram från mig!
  Mvh
  Maria Niklasson

  Svara

  • Hej Maria,
   Tack för din fina kommentar! Och det är säkert helt korrekt som du säger, vi kommer hädanefter följa rådet att ta d-vitamin från 1 september till midsommar. Det är ju väldigt kort tid på året som man faktiskt går i linne och shorts här i Sverige (i år blev det väl iofs lite mer än vanligt).

   Tusen tack för att du läser det vi skriver, ha det fint!
   Kram till dig med 🙂

   Svara

 2. gravatar Lennart

  Hej Rebecca
  Jag ser i ditt provresultat att Du har ett lågt och bra värde på HbA1c (långtidsblodsocker) värde=29
  Detta blodprov är viktigt om man är rädd om sina blodkärl, värdet talar om hur mkt sockermolekyler som är bundna till röda blodkroppar i blodet. Dvs det talar om hur mycket socker och snabba kolhydrater vi äter.
  Mitt senaste värde är 36, är det högre för män?
  Var går gränsen tror Ni när blodkärlen blir glykerade och stela och därmed högt blodtryck?

  Svara

 3. gravatar Hanna

  Hej! Tack för bra artikel. Jag kommer att beställa i dagarna och det står mellan werlabs och en anna aktör som jag hittat: medisera.se Känner du till?

  Svara

  • Hej Hanna,
   Känner tyvärr inte till Medisera så kan inte uttala mig om deras tjänster 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*