fbpx

Aktivt kol – 8 användningsområden du inte får missa.

Har du hört talas om aktivt kol? Det aktiva kolet har funnits länge men det är först på senare år som det har tagit marknaden för kosttillskott med storm.

Det här är ett mångfacetterat ämne och sannolikt är det de många användningsområdena tillsammans med det aktiva kolets spännande egenskaper som har bidragit till den växande populariteten.

Läs mer om vad aktivt kol är och hur du använder det nedan. Om du vill använda aktivt kol rekommenderar vi antingen pulver eller kapslar.

Kapslarna är lättast att svälja och perfekt för dig som vill använda kolet för invärtes bruk, pulver går också bra att använda invärtes men lämpar sig också bra för till exempel hud- och hårvård och hemmagjord tandblekning.

Du hittar aktivt kol här

Aktivt kol – vad är det?

Vi början med frågan som du kanske ställer dig först och främst när det gäller aktivt kol – vad är det egentligen? Aktivt kol utvinns oftast av träkol som har hettats upp isolerat från syre. Detta gör att det aktiva kolet till sin form är mycket poröst och består av många små fina porer.

Utöver träkol kan det aktiva kolets grundmaterial även utgöras av kokosnötskal, torv, bananskal eller stenkol. Gemensamt för dessa material är att de har en hög kolhalt.

Det som utmärker aktivt kol bland andra material är att det har absorberande egenskaper. Den här är en egenskap som öppnar upp för spännande användningsområden där man drar nytta av förmågan att fästa andra material.

Traditionellt sett har kolet använts inom sjukvården och industriellt men på sistone har det absorberande aktiva kolet fått ett särskilt uppsving och vunnit mark även inom hälso- och skönhetsbranschen.

Det aktiva kolet är dessutom ett växtbaserat ämne vilket är någonting som uppskattas av många kundgrupper.

Varför använda aktivt kol?

Det är flera faktorer som gör det aktiva kolet till ett så utomordentligt bra material. Med sin funktion att dra till sig vätska och fästa vid andra ämnen har materialet länge varit ett givet val för rening av vatten och destillering.

Inom vården används det aktiva kolet istället för att driva ut oönskade gifter ur kroppen och inom industrin som filter till bilen. Det aktiva kolet är även vanligt förekommande vid bryggningför att förbättra dryckernas smak och utseende.

En av anledningarna till att det aktiva kolet är ett bra alternativ är att det är så pass drygt. Det har en mycket stor area per volym och det krävs inga stora mängder för att nå önskade effekter vilket gör det till ett kostnadsmässigt bra val.

Det aktiva kolet har många fördelar. Dels sägs det kunna neutralisera gifter och därtill fungerar kolet som en antioxidant och har antiinflammatoriska egenskaper.

För den som vill köpa aktivt kol hittas det på marknaden i formerna pulver eller tabletter utöver att det används som ingrediens i diverse skönhetsprodukter.

Hur fungerar aktivt kol?

När kolet behandlas i en hög temperatur isolerat från syre minskas porerna och ett svart pulver bildas.

Ytan med de små porerna fungerar som en fälla som fångar in diverse oönskade komponenter i både vätskor och gaser. På denna specifika yta kan kemiska reaktioner sedan ske.

Att det är så poröst bidrar till att det kan absorbera andra ämnen. Det aktiva kolet ses som ett naturligt motgift.

Det aktiva kolet delas upp i olika undergrupper. Inom vattenrening skiljer man på PAC och GAC där PAC som står för pulveriserat aktivt kol har en kornstorlek på 20–50 μm och GAC som står för granulerat aktivt kol har en kornstorlek på 0.5–3 mm.

Uppdelning görs ofta utifrån just kornstorlek, användningsområde och tillverkningsprocess.

När det gäller framställningen av aktivt kol sker den i två faser. Först görs en kontrollerad förkolning som kallas för pyrolys och efter det aktiveras kolet antingen termiskt eller kemiskt. Vid termisk upphettning kommer ämnet upp i hela 1000 °C. Det är vid upphettningen som kolet får sina unika förmågor.

För den som vill ge sig på att tillverka aktivt kol på egen hand är det möjligt med hjälp av rätt metod och utrustning. Det behövs hink, eldstad, ved och gott om tid. Kolet framställs i det första ledet via eldning, flyttas sedan för att mixas till ett pulver för att senare hettas upp i ugn eller motsvarande under lång tid.

Vad kan man använda aktivt kol till?

Så, vad används aktivt kol till? Det fina med aktivt kol är att det finns så många olika användningsområden.

Vissa använder kolet för att bleka tänder och andra för att bota bakfylla. Här listar jag några vanliga användningsområden.

 • Tandvård – här kan kolet ta bort plack och fläckar från tobak, vin eller kaffe.
 • Detox för både hud och hår – suger åt sig slagg och smuts.
 • Naturligt färgämne – används i matlagning som färgning exempelvis i juicer och diverse bakverk.
 • Motgift mot insektsbett – används som insektssalva som absorberar gift.
 • Bekämpar infektioner –immunförsvaret stärks med aktivt kol.
 • Hjälper matsmältningen – ger matsmältningssystemet en detox.

1. Tandvård med aktivt kol

När det gäller tandvård används aktivt kol både i den dagliga användningen som i tandkräm och tandtråd men även vid mer specifika insatser som tandblekning.

Naturliga skönhetsprodukter efterfrågas i allt större utsträckning idag och där är arenan för tandvård inget undantag. Kolet är en populär ingrediens särskilt i naturligare alternativ för tandvård, där kemikalier som peroxider och SLS ofta undviks.

För tandborstning med aktivt kol använder du i regel en trögflytande kräm likt vanlig tandkräm men med en betydligt mörkare färg. Det aktiva kolet används i tandkrämsprodukter som exempelvis Kingfisher flourfri tandkräm aktivt kol (kolla alla fina omdömen från andra användare).

Det används också i andra tandvårdsprodukter som tandtråd och munskölj. Bland annat i denna naturliga munskölj från Georganics. Den använder du för att göra så kallad oil pulling.

Du kan läsa mer om Oil pulling här.

Kort förklarat görs oil pulling genom att swisha runt exempelvis kokosolja i munnen i 10-20 minuter innan du spottar ut det. Detta är en traditionell metod till munskölj och du kan genom att blanda kokosoljan med aktivt kol göra det ännu effektivare.

2. Tandblekning med aktivt kol

När det kommer till tandblekning är det aktiva kolet ett uppiggande alternativ. Det råder ingen tvekan om var du har applicerat kolet i och med att din mun blir helt gråsvart. De som har testat fastnar ofta för denna fascinerande metod att bleka tänderna.

Det finns även gott om guider och recensioner på nätet, men den metod jag använder vid tandblekning med aktivt kol är att helt enkelt fukta min tandborste med vatten, doppa den i aktivt kol och sedan borsta som vanligt.

Du borstar runt kolet under ungefär tio minuter (om du orkar hålla på så länge, annars bara så länge du känner för) för att sedan avsluta med en noggrann sköljning. Blekningen upprepas för att nå önskad effekt.

Det aktiva kolet fäster helt enkelt eventuella orenheter som du har lagrat på tänder i form av missfärgningar och ser till att mer tas bort än vad du kan uträtta med traditionell tandborstning.

Det här är en uppskattad metod för den som vill bli av med plack och långvariga fläckar från exempelvis kaffe, vin eller tobak. Kolla bland annat videon nedan med före och efter bilder!

Det kan vara bra att rådfråga sin tandläkare innan du använder aktivt kol på dina tänder. Det finns fortfarande inte tillräckligt mycket forskning på ämnet som styrker att det är en bra metod. Somliga menar att det sliter så pass mycket på emaljen att det inte är ett bra alternativ.

Jag brukar borsta med aktivt kol några dagar i rad för att få effekt, därefter pausar jag några veckor tills behovet uppstår igen. Det är ju en tandblekningskur som inte ska användas morgon och kväll dagligen.

Koltandkräm ses dock som mer skonsam än blekning och kan därför användas dagligen. Du kan alltid börja där och se om det räcker för dig.

3. Aktivt kol som detox för hud och hår

Allt fler rengöringsprodukter som exempelvis ansiktsmasker och ansiktsskrubb (som denna från ekologiska märket Mossa) innehåller idag ingrediensen ”charcoal”, eller aktivt kol, som absorberar orenheter från huden.

Det aktiva kolet har en både djuprengörande och sammandragande effekt. Dessutom hämmar det inflammationer och drar ut orenheter och talg ur huden. Det aktiva kolet passar särskilt för fet eller blandhy. Ytterligare en positiv aspekt är att huden inte heller blir torr.

En liten ”ärta” av aktivt kol löddrar upp och räcker till en hel användning. Detta gör produkten till ett fördelaktigt alternativ rent ekonomiskt jämfört med många andra mer kostsamma ansiktsmasker och -rengöringar.

Kolet beskrivs som en dammsugare för huden och syns särskilt i kretsar där naturlig hudvård premieras. Exempelvis har en av Sveriges största YouTube-profiler Therése Lindgren lanserat en vegansk ansiktsmask på det egna varumärket Indy Beauty med namnet Clear Skin Mud Boosting Facial Mask som bland annat innehåller aktivt kol. Detta visar lite på dess popularitet!

Själv föredrar jag så rena och naturliga produkter som möjligt och föredrar därför att antingen göra mig egen ansiktsmask eller använda ekologiska produkter med naturligt innehåll så som denna ansiktsmask från drOrganic.

Snabb naturlig ansiktsmask med aktivt kol (1 person)

Rör samman och fördela jämnt på huden i ansiktet. Låt verka i 10-20 minuter och skölj sedan av.

4. Låt håret detoxa med aktivt kol

Även för håret används det aktiva kolets egenskaper, bland annat i form av hårinpackningar, med sina naturliga rengöringsförmågor.

Du kan själv testa att blanda i aktiv kol pulver i ditt shampoo och uppleva hur det blir mjukare.

Det som händer är att kolet helt enkelt har förmågan att ta bort beläggningar av tidigare använda hårvårdsprodukter vilket kan påverka ditt hår och din hårbotten på ett positivt sätt.

5. Aktivt kol som naturligt färgämne

Det aktiva kolen bidrar med en fräck färg i juicer och bakverk. Kanske är det så fascinerande eftersom kolet med sin mörka färg är så unikt som färgsättning och bidrar till ett mycket karaktäristiskt synintryck.

Testa att färgsätta din latte, glass eller chiapudding med aktivt kol för att experimentera med nyanserna.

Kolet har främst estetiska effekter och påverkar varken smaken eller doften särskilt mycket.

Förespråkare menar att det aktiva kolets detox-effekter fungerar via maten och att det påverkar matsmältningen positivt. Särskilt stor är förekomsten på detoxens hemmaplan – som ingrediens i diverse smoothies och juicer. Håll utkik efter ”black detox juice”.

Trendiga restauranger använder aktivt kol i exempelvis croissanter, pizza och hamburgerbröd. Särskilt festligt är det aktiva kolet när det används i exempelvis bullar, cupcakes eller andra diverse bakverk.

Själv är jag inte så förtjust i att äta svart mat, det känns liksom inte aptitligt. Men det är mer en kul grej och särskilt festligt blir det till halloween då det är ett helt naturligt färgämne till svart pasta eller godis.

6. Motgift mot insektsbett

om kolet intas i kapselform kan det fungera som motgift mot allvarliga insektsbett. Om det aktiva kolet appliceras ytligt på huden kring bettet kan det dessutom dämpa inflammation och förebygga att ärr eller märken bildas till följd av bettet.

Här används det aktiva kolets förmåga att absorbera gifter och andra skadliga substanser. För att testa denna kur blandar du innehållet från en kapsel med aktivt kol med en halv matsked kokosolja och smörjer det på ytan för insektsbettet.

7. Bekämpar infektioner

För den som vill hålla sig borta från infektioner och virus kommer det aktiva kolet väl till användning. En måttlig konsumtion sägs stärka immunförsvaret. Det här görs genom att kolet kombineras med avfallsprodukter i blodet vilket får effekten att blodet enklare kan upprätthålla högre nivåer av antikroppar.

Om du råkar ut för en infektion kan du testa att ta 500 mg (2 styck kapslar) aktivt kol tillsammans med två glas vatten för att lindra besvären. Detta är lämpligt bland annat vid luftvägs- eller urinvägsinfektion. Drick gärna extra mycket vatten för att jämna ut den vätskebrist som aktivt kol kan föra med sig.

8. Hjälper matsmältningen

Våra kroppar exponeras dagligen för gifter och tungmetaller som kommer från kemikalier i vårt vatten och bekämpningsmedel i vår mat.

Dessa hamnar i vårt matsmältningssystem där de samlas och kan göra skada på sikt.

Ett sätt att lindra detta är att under en detox-period av två dagar ta en dos av 1 gram aktivt kol i god tid innan varje måltid – 90 minuter brukar vara lagom. Även din lever och dina njurar mår bra av att få en detox via denna kur där cellskador kan motverkas.

För den som lider av matsmältningsbesvär och gaser kan aktivt kol i kapselform hjälpa. Kolet hjälper till att absorbera partiklar från den svårsmälta maten.

Ta ca 500 mg aktivt kol innan du planerar att äta mat som du vet kan ge dig dessa symptom. Drick även gott om vatten.

Du kan köpa aktivt kol i kapselform här

Sammanfattning

Bli inte förvånad om du själv stöter på det aktiva kolet i olika sammanhang. Det verkar vara här för att stanna. I innehållsförteckningar benämns det ofta med den engelska namnet ”activated charcoal” så håll utkik efter detta när du granskar dina inköp nästa gång.

Tänk på att alltid läsa på ordentligt kring användning och rekommendationer innan du sätter igång. Använd det aktiva kolet med måtta och undvik överkonsumtion. Var extra försiktig om du äter mediciner och se till att komplettera med att dricka tillräckligt med vatten.

2 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Kerstin Diedrich

  Hej Jag har levt efter boken Eat right 4 your blodtype- sen 93. Från det året fungerade min medicin och jag fick ett liv. När jag läser era mycket bra kostråd och ser att ni har kunskaper om mycket så funderar jag på varför ni inte inkluderar den kunskap som finns om hur blodgrupper gör skillnad. Med en dotter som är chef för blodcentralen har jag ganska bra koll på hur blodgruppen även har betydelse vid covid. Min dotter som är specialist inom transfusionsmedicin säger att vården i framtiden kommer att mer bli skräddarsydd efter blodgrupp kön och ålder samt övrig information för varje patient. Kan inte ni börja inkludera även detta i era kunskaper om hälsa. Eftersom svärsonen är bakteriolog och alla blivit mer medvetna om bakteriefloran påverkar din livskvalitet så har jag även där en intressant ingång till medicinsk forskning idag.

  Svara

 2. gravatar Katarina

  Hej!
  Jag har den burken du har en bild på här, från kiki health. Skulle ta 1 tsk oralt idag pga magbesvär, men kom då att fundera över hållbarheten på denna produkt (som varit öppnad ca 1-2 år). Vet du hur lång hållbarheten är på öppnad burk? Kan den rent av bli skadlig att förtära efter en tid? Har sökt runt men hittar inget svar på denna fråga. Hoppas du har kunskap och kan hjälpa mig på traven.
  Tack på förhand.

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*