fbpx

Arganolja: vad är det bra för och vilken är bäst?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Arganolja är en riktig dunderolja som innehåller nyttiga fettsyror såväl som ett flertal vitaminer. Oljan omnämndes först på 1200-talet och har använts i hundratals år av marockanska kvinnor för hud- och hårvård, men även för matlagning. 

Idag är arganolja en vanlig ingrediens i många hårvårdsprodukter, då den gör håret glansigt och följsamt. Dock kan oljan även användas på kroppen och i ansiktet för att mjuka upp och bevara hudens naturliga elasticitet. 

Nedan ska vi titta närmare på oljans främsta egenskaper och hur den kan göra din hud- och hårvårdsrutin komplett.  Men om du bara är intresserad av vilken arganolja jag tycker är bäst listar jag dessa nedan.

Topplista: Bästa arganoljan

Om du vill läsa mer om dessa oljor kan du göra det i slutet av artikeln där jag går mer in på varje produkt.

Vad är arganolja? 

Arganolja är en olja som utvinns av frön från arganträdets frukter. Arganträdet trivs i ökenklimat och dess djupa rötter gör det möjligt för trädet att hämta upp vatten, även i torrare miljöer.  

Tyvärr är arganträdet numera hotat och växer enbart i delar av Marocko. Sedan 1999 finns trädet med på UNESCOs lista för världsarv och man jobbar aktivt för att bevara arten. 

Oljan utvinns på två olika sätt beroende på i vilket syfte den ska användas. Ska oljan användas som hud- och hårvård kallpressar man arganoljan ur frukternas fröer.

frukt från arganträdet

Om syftet är att använda oljan till matlagning rostas fröna för att minska problem med matsmältningen (precis som med kaffebönor). Detta ger även oljan en nötigare smak. 

Kallpressad arganolja rekommenderas för den som planerar att använda oljan i skönhetssyfte. Detta eftersom kallpressningen gör att fler näringsämnen stannar kvar i slutprodukten. 

Välj en så ren arganolja som möjligt om du vill uppleva dess fördelar till fullo.

Ren arganolja innehåller följande:

  • 42,8 procent Omega 9 (oljesyra)
  • 42,8 procent Omega 3 (alfalinolensyra och palmitinsyra)
  • 12 procent palmitinsyra
  • Mindre än 0,5 procent Omega 6 (linolsyra)

Dock kan innehållet variera från olja till olja. Ovanstående bör därmed ses som cirka-mått.

Vad är arganolja bra för? 

Arganolja är känd för att vara en riktig dunderprodukt när det kommer till hårvård. Du har säkerligen snubblat över ett antal schampoförpackningar som skvallrar om att produkten innehåller den omtalade mirakeloljan. 

Dock har oljan en rad andra fördelar som det inte talas om lika mycket – den har till exempel en rad effektiva anti aging-egenskaper. Nedan kan du läsa mer om några av arganoljans främsta fördelar.

1. Passar både torr och fet hy 

Oavsett om du har en fet eller torr hy kommer arganoljan att mjuka upp och återfukta utan att täppa igen dina porer. Istället ger oljan näring på djupet samtidigt som den effektivt rensar bort renheter i huden.

Med andra ord är den även ett utmärkt alternativ för dig med akne och liknande hudproblem.

2. Arganolja – effektivt mot rynkor

Eftersom oljan innehåller stora mängder av vitamin E kommer den att hålla din hud att hålla sig återfuktad och därmed behålla dess naturliga elasticitet. 

Oljans avancerade sammansättning av essentiella fettsyror kommer samtidigt att hjälpa huden att bilda nya celler, vilket kan minska risken för rynkor på ålderns höst.

3. Verkar antiinflammatorisk 

Arganoljan har antiinflammatoriska och lugnande egenskaper som effektivt kan lindra besvär i samband med klåda, eksem, utslag eller insektsbett. Den kan även minska svullnader och rodnad.

4. Friskt och följsamt hår 

Om du har frissigt, slitet eller livlöst hår kan arganolja göra susen. Dess fettsyror behandlar nämligen håret inifrån och återskapar hårbottens naturliga fuktbalans.  

Bortsett från detta ger oljan glans, lyster och volym samtidigt som den gör håret mer följsamt och hanterbart. 

5. Läker och skyddar 

Oljan antioxidanter kan hjälpa till att vårda och läka bränd, skadad eller sprucken hud. Den kan till och med påskynda läkprocessen av ärr som uppkommit i samband med akne.

Bortsett från att oljan gör huden mjuk och följsam kan den dessutom skydda hudens yttersta lager mot UV-strålning. Det bör dock nämnas att oljan skyddar ytterst lite och bör inte ersätta vanliga solskydd.

6. Kan förebygga bristningar

Naturliga oljor är extra populära bland gravida som vill förebygga bristningar i samband med sin graviditet. 

Även om arganoljan inte kan få bristningar att försvinna helt kan den minska risken för att de uppstår från första början. Detta eftersom oljan hjälper huden att behålla sin spänst.

Hur använder man arganolja? 

Arganoljan har många användningsområden och kan antingen användas i sin naturliga form eller tillsammans andra produkter för extra bra resultat. Nedan kommer några förslag på hur du kan använda oljan.

I håret 

Arganolja i håret kan användas helt outspädd. Om du till exempel upplever att ditt hår är frissigt eller glanslöst kan du applicera några droppar i längderna. 

För en riktig fuktbehandling – värm upp oljan och massera in den i längderna (vid klåda kan du även massera in oljan i hårbotten), vira in håret i en varm handduk och låt verka i omkring 30 minuter innan tvätt. 

På huden

Smörj in kroppen med arganolja efter en dusch eller ha några droppar i badet för naturligt mjuk hud. Extra bra är detta tips om du är solbränd. 

Genom att blanda arganoljan med kaffesump och socker kan du få en härlig bodyskubb som effektivt avlägsnar smuts och döda hudceller samtidigt som den lämnar huden härligt återfuktad. Duscha varmt i några minuter innan du applicerar för att porerna ska hinna öppna sig. 

För en behaglig massageolja – blanda en del arganolja (mellan 10 – 20 procent) med nyponfröolja. Jobba in oljan i huden och låt vara kvar efter massagen. 

Torra läppar, händer, nagelband och hälar kan också behandlas med arganolja. 

I ansiktet 

Använd arganolja i ansiktet istället för din vanliga dag- och nattkräm. Applicera extra noggrant runt ögon för att förebygga rynkor och fina linjer. 

Du kan även ha några droppar olja i ditt ansiktsvatten för ökad återfuktning eller i din foundation för extra lyster.

TIPS! Blanda några teskedar arganolja med honung, yoghurt och avokado för en mjukgörande, renande och återfuktande ansiktsmask. Applicera på ansiktet och låt sitta i 15 minuter innan du tvättar av med ljummet vatten.

Vilken arganolja är bäst? 

1. Loelle Arganolja

För att erbjuda en olja av så hög kvalitet som möjligt samarbetar Loelle med ett kvinnokooperativ i Marocko som varsamt skördar och kallpressar arganfruktens fröer.

Oljan, som har en mild doft, är 100 procent naturlig och ekologisk. Den är dessutom certifierad av både ECOCERT och USDA. 

Loelles arganolja kostar 209 kronor, vilket gör den till ett lite dyrare än övriga, och flaskan innehåller 100 ml. Med den praktiska pumpen kan du enkelt och hygieniskt dosera den mängd olja du vill ha vilket är en stor fördel. 

Du hittar produkten här

2. Healthwell PURE Arganolja EKO

Healthwell PURE Arganolja EKO är ekologisk och kallpressad, vilket gör att alla viktiga näringsämnen finns kvar. 

Oljan återfuktar både hud och hår samtidigt som den motverkar uppkomsten av fina linjer på äldre dagar. Bortsett från detta ger den vacker lyster och kan användas precis som den är. 

För 169 kronor får du 100 ml högkvalitativ arganolja vilket gör detta till den mest prisvärda oljan (du kan även välja en mindre flaska på 33 ml).

Flaskan är av glas, men doseringen är tyvärr inte lika smidig som på de två andra oljorna eftersom denna flaska saknar pump. Öppningen är också ovanligt stor vilket gör att det är enkelt att få ut för mycket olja. 

Om du främst tänker använda produkten till håret är detta ett bra alternativ men om du mer tänker till att smörja ansiktet rekommenderar vi att du väljer en flaska med pump.

Du hittar produkten här

3. Avril Organic Argan Oil 

Det franska skönhetsmärket Avril erbjuder en arganolja som är 100 procent naturlig, ekologisk och kallpressad. Även denna olja är certifierad av ECOCERT, men även av PETA-märkt samt vegansk. 

Oljan är framställd i Frankrike och kan användas till både kropp, ansikte, naglar och hår. Den lämnar en vacker lyster samtidigt som den behandlar på djupet. 

Denna arganolja är snäppet billigare, trots att även denna flaska erbjuder hygienisk och smidig dosering. Här får du 100 ml olja för 155 kronor. Denna olja kan dock få en ganska stark doft som jag inte upplevt från Loelles arganolja, så om du är känslig för starka dofter kan det vara något att tänka på.

Du hittar produkten här

Sammanfattning

Arganolja kallas ofta för flytande guld och det är inte svårt att förstå varför. Dess gyllene färg i kombination med oljans makalösa egenskaper gör det till en produkt som de flesta borde investera i. 

Se till att välja en ekologisk och kallpressad olja. Du bör även välja en så högkoncentrerad arganolja som möjligt och förvara gärna svalt, till exempel i ett kylskåp. 

1 kommentar
Delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*