fbpx

Vitamin B6: Köpguide och vad är det bra för?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Vitamin B6, även kallat för pyridoxin, är känt som kvinnornas vitamin eftersom det bland annat hjälper till att minska illamående vid graviditet. 

För att kunna rekommendera de bästa kosttillskotten med B6 har jag testat och jämfört en rad olika produkter från svenska återförsäljare. I den här köpguiden kan du läsa mer om mina favoriter och fördelarna med vitamin B6. 

Så gick jämförelsen till

Det finns många bra kosttillskott med vitamin B6 och det var inte helt lätt att endast välja ut tre vinnare. I testet tittade jag bland annat på följande faktorer för att välja ut mina favoriter:

 • Innehåll 
 • Certifiering 
 • Förpackning
 • Prisvärdhet 
 • Kvalitet
 • Kundbetyg
 • Leverans

Recension av de bästa vitamin B6-tillskotten

Vitamin B6 är en populär ingrediens i kosttillskott och multivitaminprodukter som vanligtvis säljs i form av kapslar och tabletter. Nedan hittar du min egna recension av de produkter jag valt ut som testvinnare.

1. Närokällan B6 P5P – Bäst i test

B6 P5P Green Line från varumärket Närokällan är min personliga favorit i det här testet. Jag gillar framför allt att kapslarna är helt naturliga utan några onödiga tillsatser. 

Det här tillskottet ingår i serien Green Line som utgörs av mineraler och vitaminer av högsta kvalitet. Green Line karaktäriseras av rena och effektiva produkter utan onödiga bindningsmedel och stearater. Kapslarna är tillverkade av tapiokastärkelse som är ett naturligt och lättsmält ämne. 

Det som utmärker Närokällans B6 Pyrodoxin och gör den till bättre än andra är att den innehåller vitamin B6 i den aktiva formen P5P. Det innebär att kroppen direkt kan tillgodogöra sig vitaminet direkt till skillnad från andra typer av vitamin B6, exempelvis pyridoxin hydroklorid och pyridoxal, som behöver brytas ned i levern innan kroppen kan ta upp vitaminet. 

Eftersom P5P har högre biotillgänglighet krävs inte så hög dosering utan 25 mg räcker bra som i detta tillskott. 

Det här tillskottet kostar lite mer än övriga produkter i testet, men samtidigt behöver du bara ta en kapsel om dagen. Du får dessutom ett riktigt bra och certifierat tillskott som endast innehåller naturliga ingredienser. 

+ Endast naturliga ingredienser

+ Vegancertifierat

+ Vitamin B6 i aktiv form

– Relativt dyr

Prisjämförelse: 2,98 kronor

Se aktuellt pris

2. Healthwell Vitamin B6 – Budgetval

Vitamin B6 från det populära varumärket Healthwell är det mest prisvärda kosttillskottet med B6. 

Kapslarna är helt vegetabiliska och tillverkade av cellulosa som är skonsamt för magen. Den rekommenderade dosen är en kapsel per dag i samband med måltid.

Detta tillskott innehåller vitamin B6 i formen pyridoxin hydroklorid. Som jag nämnt tidigare har denna form inte lika hög biotillgänglighet men är ett prisvärt alternativ för den som söker en billigare produkt. 

Healthwell Vitamin B6 säljs i flera förpackningsstorlekar vilket gör att det blir billigare ju större paket du köper. 

+ Mycket prisvärd

+ Vegetabilisk kapsel

Prisjämförelse: 0,66 kronor

Se aktuellt pris

Vad är vitamin B6?

Vitamin B6, även känt som pyridoxin, är ett vattenlösligt vitamin som är ser till att viktiga processer i kroppen fungerar optimalt, till exempel proteinomsättningen, nervsystemet och hormonregleringen.  

Det flesta får i sig vitamin B6 genom en mångsidig och näringsrik kost, men de finns även personer som drabbas av brist på vitamin B6. Detta gäller framför allt personer som lider av vissa kroniska sjukdomar eller som inte äter en varierad kost. 

Vanliga symtom på vitamin B6 brist är blodbrist, kramper, hudförändringar runt nästa, ögon och mun samt trötthet. 

Visste du att…

Kroppen kan inte tillverka vitamin B6, vilket innebär att du måste få i dig din dagliga dos från maten eller kosttillskott. Vitaminet finns framför allt i animaliska livsmedel som ägg, kött och fågel. Det finns även i frukt, bär, baljväxter och potatis.

Vad är vitamin B6 bra för?

Vitamin B6 är nödvändigt för att kroppen ska fungera som den ska. Den bidrar till flera viktiga funktioner och processer i kroppen, bland annat:

Vem bör ta kosttillskott med vitamin B6?

Kroppen kan som tidigare nämnt inte producera vitamin B6 naturligt. Därför måste alla se till att få i sig rätt mängd via maten eller tillskott. För några grupper är B6 extra viktigt, framför allt personer som: 

 • Är gravida som lider av illamående.
 • Äter en proteinrik diet.
 • Inte äter en varierad kost. 
 • Lider av PMS.
 • Upplever ångest och depression. 

Vem bör undvika kosttillskott med vitamin B6?

Om du tar någon form av receptbelagda läkemedel är det alltid bra att rådgöra med din läkare innan du börjar med någon form av kosttillskott. Bortsett från det är det inga specifika grupper som bör undvika kosttillskott med B6. 

Dosering och biverkningar av vitamin B6

Behovet av vitamin B6 varierar med åldern. Nedan hittar du Livsmedelsverkets rekommendationer gällande dagligt intag av vitamin B6 för olika grupper.

 • Spädbarn 6-11 månader: 0,4 milligram
 • Spädbarn 12-23 månader: 0,5 milligram
 • Barn 2-5 år: 0,7 milligram
 • Barn 6-9 år: 1,0 milligram
 • Flickor 10-13 år: 1,1 milligram
 • Pojkar 10-13 år: 1,3 milligram
 • Kvinnor 14-30 år: 1,3 milligram
 • Kvinnor över 31 år: 1,2 milligram
 • Män: 2,0 milligram
 • Gravida: 1,5  milligram
 • Ammande: 1,6 milligram

Eftersom vitamin B6 är ett vattenlösligt vitamin lagras det inte i kroppen och därför är risken för biverkningar liten. 

Ett för högt intag av vitamin B6 under lång tid kan dock vara skadligt och bland annat leda till dålig sömn och försämrad förbränning. European Food Safety Authority, Efsa, har satt den övre gränsen för intag av vitamin B6 till 25 milligram

Innan du köper produkter med vitamin B6 – Tänk på detta 

 • Förvaring. Kosttillskott med vitamin B6 ska förvaras i ett torrt och svalt utrymme och ej i direkt solljus. Förvara utom räckhåll för barn.
 • I kombination med läkemedel. Vitamin B6 kan kombineras med de flesta receptbelagda läkemedel, men det är alltid bra att rådgöra med läkare. 
 • Överstig inte den rekommenderade dosen. Följ alltid den rekommenderade dosering som står på förpackningen, då det inte finns några fördelar med överdrivet intag.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*