fbpx

Slow cooker – gör det enklare att laga bra mat

Vi är väldigt förtjusta i vår slow cooker och använder den flera gånger i veckan. En slow cooker, även kallat en långsamkokare eller slökokare, är enkelt förklarat en apprat som långsamt tillagar maten under tiden du gör något annat. Du behöver inte passa den.

meat-1031092_1280

Om du inte orkar läsa hela inlägget utan bara vill ha reda på vilken slow cooker vi rekommenderar så lägger vi en länk här nedan.

Crockpot Slowcooker 6L

Vad blir det till mat?

Ibland vill eller orkar vi inte laga mat, varken energin, tiden eller inspirationen finns där för stunden. Så känner vi med jämna mellanrum och det har säkert du också gjort ett flertal gånger. Ibland är vi helt enkelt inte sugna på att laga mat, vi vill bara ha den färdig så vi kan sätta oss vid matbordet och stilla hungern.

Men tyvärr så funkar det inte riktigt så. Maten lagar inte bara sig själv på det viset. Eller gör den det?

Vi försöker att alltid äta det vi kallar för riktig mat, det vill säga mat tillagad från grunden med rena råvaror. Det innebär också att vi är tvungna att lägga ner mycket tid i köket för det tar tid att laga mat från grunden. Vi känner dock att vi inte alltid har den tiden och jag tror att det är många där ute som känner likadant.

Men vi vill inte kompromissa när det kommer till att äta bra mat. För äter vi inte bra mat så kan vi inte heller räkna med att vi kommer må bra. Ät bra, må bra är mottot som vi lever efter.

Så hur har vi då löst problemet med den stundtals bristande energin och tiden till att laga bra mat?

Vi bestämde oss helt enkelt för att ta hjälp av en slow cooker som lagar maten åt oss. Sådär, problemet löst!

Vad är en slow cooker?

En slow cooker, långsamkokare eller slökokare som det också kallas, är precis vad det låter som. En apparat som långsamt tillagar mat. Du sätter bara i sladden i vägguttaget, lägger ner det du vill tillaga i slow cookern och sen är matlagningen igång. En långsamkokare består av ett värmeaggregat och en gryta mer lock. I vissa fall är grytan avtagbar och ibland inte. Det beror på vilken modell du väljer. Det finns många olika varianter av slow cookers, både storlek- och funktionsmässigt. Mer om detta kan du läsa längre ner i artikeln där vi jämför några olika varianter.

En av fördelarna med en slow cooker är att tillagningen av maten mer eller mindre sköter sig själv. Under tiden kan du göra en massa annat istället för att stå och passa maten. Visst låter det bra! En slow cooker är i vår mening verkligen en riktig hjälpreda i köket och gör att det blir lättare att laga bra mat.

Varför vi älskar vår slow cooker

Här listar vi de 5 främsta anledningar varför vi älskar vår slow cooker. Om du kikar runt på inläggen och recepten vi har här på Hälsa som livsstil kan du se att vi använder vår slow cooker till mycket olika saker, båda till att blötlägga bönor och göra klarifierat smör med mera.

1. Maten tillagar sig själv

Vi har ägt en slow cooker i flera år och är lika förtjusta i den nu som när vi först skaffade den. Det som vi älskar med slow cookers är att maten faktiskt tillagar sig själv utan att vi måste gå och titta till den. Vi förbereder ofta vår kvällsmat redan på morgonen eller kvällen innan.

2. Går snabbt att förbereda

Först funderar vi ut vad vi vill äta och ser till att vi har de ingredienser vi vill använda. Sen förbereder vi genom att skala, skiva och hacka det som behövs. Vi lägger ner vårt protein i grytan som tillhör slow cookern, tillsätter kryddor och grönsaker och sen på med locket. Nu är det bara att sätta ner grytan i värmeaggregatet och sen låta tillagningen sköta sig själv.

Om vi förbereder maten kvällen innan ställer vi in hela grytan i kylen så att den är redo morgonen därpå. Annars sätter vi direkt ner grytan i värmeaggregatet, ställer in tillagningstiden och sen åker vi till jobbet eller hittar på något annat.

3. Maten är färdig och varm när du kommer hem

När tillagningstiden är slut går vår slow cooker över på underhållsvärme så att maten håller sig varm. Alla slow cookers har inte en funktion för underhållsvärme men vi tycker nästan att det är ett måste. Efter en dag på jobbet är det underbart att komma hem till den ljuvliga doften som spridit sig i huset och maten är redo att serveras direkt.

4. Sparar massor med tid

All tid som vi behöver lägga ner på matlagning är mer eller mindre den tid det tar att lägga ner alla råvaror i grytan. Sen behöver man alltid lägga lite tid på att diska men med tanke på att själva matlagningen inte tog någon tid så kan man lätt leva med det.

5. Blir nästan alltid perfekt tillagat och supergott!

Jag vet inte om det är den långsamma tillagningen eller vad det är men när vi lagar mat i slow cookern så blir maten nästan alltid perfekt tillagad. Det har hänt någon enstaka gång att det inte blivit helt bra men det har snarare berott på att köttbiten vi använt varit senig och tråkig. Sånt händer ibland.

Men när du testat att göra till exempel köttfärssås som fått tillagas långsamt i 6-8 timmar så kommer du förstå vad jag menar med perfekt tillagat och supergott. Jag tycker slow cookern gör det enklare att laga mat och få det riktigt bra.

Jämförelse av olika slow cookers

Det finns mängder med olika slow cookers på marknaden så det finns många varianter att välja på. Några punkter som jag tycker är viktigt är att du funderar ut hur du vill använda den och vilka funktioner som tros vara viktiga för dig.

Några funktioner jag personligen tycker är viktigt är:

 • Timer, så att du kan bestämma tillagningstiden
 • Automatisk underhållsvärme, så maten håller sig varm när tillagningstiden är slut
 • Ställbar värme, olika typer av maträtter behöver tillagas på olika temperaturer
 • Avtagbar gryta

Nedan hittar du en jämförelse mellan olika typer av slow cookers, manuell, programmerbar och multifunktionell.

Crockpot manuell 3,5 liter

Detta är en manuell slow cooker av enklare variant som endast har ett fåtal funktioner. Det finns 3 värmeinställningar, hög, låg och underhållsvärme. Storleken är 3,5 liter vilket är lagom för 3-4 personer. Fördelen med denna slow cooker är priset, 599 kr, och den avtagbara grytan. Att den är manuell är både en fördel och en nackdel, desto färre finesser desto mindre utrymme för att den ska gå sönder. Men det blir samtidigt en nackdel eftersom den då saknar 2 av de viktigaste funktionerna i min mening, timer och automatisk underhållsvärme.

Fördelar

 • 3 värmeinställningar, hög, låg och underhållsvärme
 • Avtagbar gryta
 • Grytan kan diskas i diskmaskinen
 • Bra storlek för 3-4 personer
 • Manuell, färre saker som kan gå sönder

Nackdelar

 • Saknar nedräkningstimer
 • Saknar automatisk övergång till underhållsvärme
 • Rymmer endast 3,5 liter – detta är lite i minsta laget om du ska tillaga t.ex. hel kyckling eller koka benbuljong
 • Manuell, du kan inte programmera tid eller automatisk underhållsvärme

Läs mer / köp


Crockpot DuraCeramic 6,0 liter

Denna slow cooker är en bra programmerbar variant som innehar alla de viktigaste funktionerna. Det finns 3 värmeinställningar, hög, låg och underhållsvärme. Storleken är på hela 6 liter vilket är lagom för 6-8 personer eller för den som gillar att laga mycket mat och frysa in.

crockpot

Fördelen med denna slow cooker är den rymliga grytan, som är avtagbar och även kan användas på spisen och i ugnen. Nedräckningtimer som sträcker sig upp till 20 timmar. 3 värmeinställningar med automatisk övergång till underhållsvärme när tillagningstiden gått ut.

Fördelar

 • 3 värmeinställningar, hög, låg och underhållsvärme
 • Automatisk övergång till underhållsvärme
 • 20 timmars nedräkningstimer
 • Avtagbar gryta som kan användas i ugn (även induktion) och på spisen
 • Keramikgryta, kan diskas i diskmaskin
 • Rymlig gryta på 6 liter

Nackdelar

 • Tar upp mycket plats i köksskåpet
 • Grytan är ganska tung

Läs mer / köp


Crockpot Multifunktionell 5,6 liter

Detta är en multifunktionell monstervariant när det kommer till slow cookers, den här varianten kan nämligen även användas som ugn. Enligt tillverkaren är den bra för långkokning, bakning och ångkok. Det går även att bryna köttet i den innan långkok vilket är ett stort plus. Fördelen med den här slow cookern är att den är mångsidig. Men med alla dessa funktioner kommer också ett högre pris. Priset för den här varianten ligger på omkring 2000 kr.

multifunktionell

Här tycker jag man bör fundera på hur mycket du behöver alla funktionerna. Om det är någonting du tror du kommer använda regelbundet kan det vara värt att satsa på men om du bara är ute efter långkoksfunktionen räcker någon av de tidigare modellerna mer än väl.

Fördelar

 • 3 värmeinställningar, hög, låg och underhållsvärme
 • Automatisk övergång till underhållsvärme
 • 20 timmars nedräkningstimer
 • Avtagbar gryta
 • Grytan kan diskas i diskmaskinen
 • Rymlig gryta på 5,6 liter
 • Många funktioner, bakning, bryna, ångkok, ugn

Nackdelar

 • Tar upp mycket plats
 • Gryta i aluminium med teflon
 • Finns en risk att det är för många funktioner som inte kommer användas.

Läs mer / köp


Avslutning

Vi är väldigt nöjda med vår slow cooker och kan säga att vi idag inte vill vara utan en. Tiden vi sparar in på matlagning mitt i veckorna är stor. Det blir helt enkelt ett stressmoment mindre för oss.

Vi uppmuntra alla till att äta riktig mat. Vårt motto är, ät bra må bra och är det vi vill förmedla genom Hälsa som livsstil. Men samtidigt är det inte bra om man känner att laga bra och nyttig mat övergår till ett stressmoment. Så vårt tips till dig, om du känner att du blir stressad av tanken på tiden det tar att laga bra mat, är att funderar på att investera i någonting som kan hjälpa dig i köket, till exempel en slow cooker.

10 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Nina Forsberg

  Låter bra med långsamkokaren, men jag undrar vad den är i för material? Jag undviker teflon.
  Tack för en mycket intessant blogg ?

  Svara

  • Hej Nina,
   Crockpot använder oftast en keramisk beläggning. Där är endast teflon i deras multifunktionella variant (den sistnämnda varianten i artikeln ovan).

   Svara

 2. gravatar Li

  Hej! Hos mig brukar det ringa en varningsklocka vid “nonstick-beläggning” som slow cookers har. Jag har hört att det är gifter i deras beläggning, vet ni något mer om detta? Vad materialet består av? Tack på förhand!

  Svara

  • Hej Li, vi rekommenderar märket Crockpot just eftersom de använder en keramisk beläggning i de flesta av deras modeller. Det är alltså en lergryta med en skyddande keramisk beläggning (precis som en kaffekopp t.ex.) Deras största och mest avancerade modell har en gryta av aluminium/teflon vilket vi inte gillar men annars ger vi crockpot tummen upp.

   Svara

 3. Hej!
  Vi är bara två personer men lagar oftast 4 portioner per måltid, skulle ni säga att “Crockpot DuraCeramic 6,0 liter” är för stor för oss? Jag tycker om funktionerna, finns det någon motsvarande som är mindre?

  Svara

  • Jag tror att 6-liters blir precis lagom till er. Vi har själva en 5,7 liters och vi är också bara två men passar allt som oftast på att göra storkok så då är det perfekt med en stor gryta. Om du gillar att göra t.ex. hel kyckling eller koka buljong är det extra bra med en stor gryta.

   Svara

   • gravatar Aurora

    Tack för hjälpen!

    Svara

 4. gravatar Niklas

  Hej har funderat på att skaffa en slow cooker. Men även en fast cooker eller en kombo. Till vilka rätter använder man vad? Förstår långsam respektive snabb men mera konkret om ni kan tipsa. Jag är även nojig att bara lämna den under dess arbetsprocess. Mardröm om kökssanering osv samtidigt låter ju fördelarna lockande:)

  Svara

  • Hej Niklas,

   Jag har bara en slow cooker men har flera gånger övervägt att nu skaffa en instant cooker, eller uppgradera till en variant med båda. Eftersom jag inte har en så har jag inte djupdykt i ämnet, men vad jag har hört från andra är att en instant cooker bevarar smakerna bättre. Jag lämnar alltid min stående och eftersom du har locket på så kan inget farligt direkt hända. Det kan inte koka över eller så om du är orolig för det. I min mening är det en mycket säker metod för att laga mat utan att faktiskt behöva stå och laga mat 😉

   Svara

 5. gravatar Susanne

  Hej
  Tack för utförlig beskrivning
  Funderar på införskaffa en chock pot och din information var mycket hjälpsam

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*