Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Stekt kalvfilé med ugnsrostade morötter

  Får ett par år sedan besökte vi en Sunnantorps Gård, en ekologisk bondgård utanför stehag i mitten av Skåne. Det var under ekorundan som vi åkte dit för att se oss omkring, träffa ägarna och lyssna på deras presentation om gården.

  På Sunnantorps gård ägnar de sig åt uppfödning av kalvar och de är en av pionjärerna när det kommer till ekologiskt jordbruk i Skåne. Det mycket trevlig att vi fick möjligheten att besöka denna fina gård och när vi var där gick det även att beställa köttlådor med ekologisk kalv vilket vi nappade på. Det har blivit ett par köttlådor sedan dess eftersom vi gillar den höga kvalitén på köttet vi får därifrån.

  I lådan finns den en massa olika styckdetaljer till exempel en riktigt fin kalvfilé som vi beslutade oss för att testa. När vi går och handlar kött i affären fastnar vi lätt för mer eller mindre samma styckdetaljer varje gång men när man har köpt en köttlåda får man utvecklas i sin matlagning för att ta tillvara på alla delarna.

  Kalvfilé är en väldigt tacksam bit kött eftersom den kräver väldigt lite för att bli väldigt god. Salt, peppar och steka i rikligt med smör eller ghee är allt som behövs.

  Servera gärna med en god och enkel bearnaisesås. 

  För AIP: uteslut svartpeppar

  Stekt kalvfilé med ugnsrostade morötter

  Portioner: 4 | Tid: 55 min

  Ingredienser

  • 500 gr Kalvfilé
  • 10 st Morot
  • En nypa Oraffinerat havssalt
  • En nypa Svartpeppar, grovmalen
  • 2 msk Olivolja
  • 2 msk Smör/ghee

  Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 200 grader. Skölj morötterna och skär bort ändarna.
  2. Hyvla morötterna i en mandolin, i matberedaren eller med en osthyvel.
  3. Lägg morötterna i en form, salta och ringla över olivolja. Blanda runt morötterna och ställ in i ugnen i ca 45 minuter. Titta till med jämna mellanrum och rör om. Under tiden gör du eventuell sås t.ex. bearnaisesås och förbereder köttet.
  4. Skiva kalvfiléen i 3-4 cm tjocka skivor. Salta och peppra på båda sidorna.
  5. Stek i rikligt med smör/ghee i ca 2 minuter på medelhög värme på båda sidorna så kommer den vara lätt rosa i mitten. Lägg sedan filébitarna på en tallrik och låt vila några minuter.
  6. Ta ut morötterna ur ugnen när de fått tillräckligt med färg för din smak sen är det dags att servera! Servera till exempel med enkel bearnaisesås och en grönsallad.

  Relaterat innehåll

  Lämna en kommentar

  Lämna ett svar