fbpx

Ghee/klarifierat smör (kastrull)

Ghee/klarifierat smör (kastrull)

Ghee/klarifierat smör (kastrull)

Ghee, även kallat klarifierat smör eller skirat smör, har en tydlig nötig smak och det används mycket inom pakistansk och indisk matlagning. Fördelarna med att använda ghee är att det nästan uteslutande består av mättat fett vilket lämpar sig bra för stekning vid höga temperaturer eftersom mättade fetter inte oxiderar lika lätt som omättade- och fleromättade fetter.

Du kan läsa mer om fördelarna med att använda Ghee här.

Personer som är känsliga mot mjölkprodukter kan i vissa fall använda sig av ghee som substitut för smör eftersom det inte innehåller något mjölkprotein. Det kan dock förekomma små rester av mjölkprotein i den färdiga produkten.

Om du vill vara helt säker på att ghee är helt fritt från mjölkprotein behöver du köpa en färdig variant där det framgår att det är fritt från mjölkprotein.

Detta behöver du:

 • Smör
 • Medelstor kastrull, om du använder större mängd smör behöver du en större kastrull.
 • Flergångskaffefilter
 • Tätförsluten glasburk för förvaring

Ghee/klarifierat smör (kastrull)

Portioner: 4 dl |

Ingredienser

 • 500 gr Smör

Gör så här

 1. Lägg smöret i kastrullen och smält på låg värme.
 2. Låt smöret sjuda till det börja bilda fast skum på ytan.
 3. När skummet blivit gyllenbrunt, ta en sked och ta bort så mycket av skummet från ytan som du kan. Du bör nu tydligt se en seperation mellan mjölkproteinet som ligger på botten och smöroljan.
 4. Låt det smälta smöret svalna under några minuter.
 5. Filtrera det smälta smöret genom ett flergångskaffefilter (eller en ostduk) ner i en värmetålig behållare till exempel en tätförsluten glasburk.
 6. Nu är din ghee färdig, låt den svalna och förvara sedan i kyl eller fördelaktigen i rumstemperatur då den blir stenhård i kylen. Ghee har väldigt lång hållbarhet.

*500 gr smör ger ca 4 dl ghee.

2 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Johan

  Hej!
  Jag får en del ghee över (kanske en deciliter max) som ligger på botten med det ”orena” vilket gärna flyter med ifall jag försöker komma åt det sista av ghee’et. Var ska man kasta det? Om du nu ens får rester som jag.
  Om jag har förstått rätt så ska allt ”orent” stanna i botten, men jag kan inte höja temperaturen eftersom det skvätter så mycket (jag använder osaltat smör). Har du några tips och svar till mig?
  Tack för allt ni gör!

  Svara

  • Hej Johan!
   Vi får också rester men inte jättemycket. Det är väldigt svårt att få med allt utan att även få med mjölkproteinet i botten. Vi försöker få med så mycket som möjligt och hälla över tills det inte går mer utan att råka få med bottenslagget eller vad man ska kalla det. Om man inte är superkänslig för mjölkprotein kan man ta det sista som kanske blir lite grumligt och bara använda till att steka i. Själva slagget/mjölkproteinet sköljer jag bara ut med varmt vatten.
   Ha det fint!

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*