Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Ghee: hur du gör eget klarifierat smör

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Ghee, även kallat klarifierat smör eller skirat smör, har en tydlig nötig smak och det används mycket inom pakistansk och indisk matlagning.

  Fördelarna med att använda ghee är att det nästan uteslutande består av mättat fett vilket lämpar sig bra för stekning vid höga temperaturer eftersom mättade fetter inte oxiderar lika lätt som omättade- och fleromättade fetter.

  dsc03243

  Personer som är känsliga mot mjölkprodukter kan  i vissa fall använda sig av ghee som substitut för smör eftersom det inte innehåller något mjölkprotein, det kan dock förekomma små rester av mjölkprotein i den färdiga produkten.

  Om du vill vara säker på att ghee är helt fritt från mjölkprotein behöver du köpa en färdig variant. Var dock noga med att läsa på förpackningen eventuell fråga tillverkaren så att det garanterat är fritt från allergener.

  Du kan hitta färdig ghee här

  Under långsam uppvärmning separeras mjölkprotein och fett. Det som sedan används är enbart den genomskinliga vätskan, det vill säga fettet vilket består av hundra procent smörolja.

  Vi brukar använder ghee på flera olika sätt, dels använder vi det vid stekning men även i smoothies, till popcorn, en stor klick på havregyrnsgröten och har upptäckt att det lämpar sig väldigt bra när man gör tryfflar.

  Vad behövs för att göra Ghee / klarifierat smör?

  • Smör
  • Kastrull eller Crock pot, vi föredrar att använda en CrockPot
  • Flergångskaffefilter
  • Glasburk för förvaring

  5oo gram smör bildar ungefär 4 dl färdig ghee.

  Det går enkelt att göra ghee direkt på spisen med en kastrull men det underlättar väldigt mycket att använda sig av en Crock pot. Smöret måste värmas upp på låg värme så att det inte riskerar att brynas. Det ska samtidigt vara tillräckligt hög värme så att mjölkproteinet koagulerar och sjunker till botten.

  Eftersom en Crock pot kan hålla jämn värme under en lång tid är den optimal att använda för att framställa ghee.

  Så här gör du Ghee / klarifierat smör i kastrull

  1. Lägg smöret i kastrullen och smält på låg värme.
  2. Låt smöret sjuda till det börja bilda fast skum på ytan.
  3. När skummet blivit gyllenbrunt, ta en sked och ta bort så mycket av skummet från ytan som du kan. Du bör nu tydligt se en seperation mellan mjölkproteinet som ligger på botten och smöroljan.
  4. Låt det smälta smöret svalna under några minuter.
  5. Filtrera det smälta smöret genom ett flergångskaffefilter eller en ostduk ner i en värmetålig behållare till exempel en glasburk.
  6. Nu är din ghee färdig, låt den svalna.

  Så här gör du Ghee / klarifierat smör i en Crock pot

  1. Lägg i smöret i din CrockPot.
  2. Sätt värmen till låg och ställ in tiden till 2 timmar. Du kan låta det gå längre tid, desto längre tid desto mer smak av knäck kommer gheen att få.
  3. När tiden har gått ut kommer det ha bildats fast flytande skum på ytan. Plocka bort skummet med en sked.
  4. I botten bör du nu ha en stelnad massa av mjölkproteinet. Använd en soppslev eller liknande och häll ner i ett flergångskaffefilter. Var försiktig så att du inte rör upp massan som ligger i botten av grytan. Om det händer är det bra att vänta till den sjunker till botten igen.
  5. Nu har du färdig ghee!

  dsc03226
  dsc03228
  dsc03231
  dsc03239
  dsc03251

  Förvaring

  Du kan förvara din ghee i rumstemperatur i en tätförsluten burk eller i kylskåpet. Det klarar sig i flera månader, om inte längre, så du behöver inte oroa dig för hållbarheten. Tänk på att om du förvarar ghee i kylskåpet så kommer den bli väldigt hård, mycket hårdare än smör och svårarbetad. Ta därför fram den i god tid innan du ska använda den.

  Kostrelaterat

  14 kommentarer (Visa )

  1. Jenny

   Hej! Tack för ert recept på ghee. Jag testade göra det i kastrull eftersom jag inte har någon crockpot men lyckades inte få något gyllenbrunt skum utan istället blev det brynt. Innan det blev brynt såg man tydligt att mjölkproteinet separerats. Är det nödvändigt att få ett gyllenbrunt skum eller kan man försöka filtrera det redan då man ser att det tydligt separerats?

   • Hej Jenny! Det är lättast att plocka bort skummet när det har stelnat men du behöver inte vänta så länge om du inte vill. När du ser att fettet och proteinet har separerats kan du ta bort skummet försiktigt med en sked och sedan filtrera som vanligt. Var bara försiktig så du inte råkar röra upp proteinet som ligger i botten. Om det händer måste du vänta en stund till det lagt sig på botten igen.

  2. Karin

   Vilket smör använder ni till Gheesmör. Hittar inget stort paket osaltat smör på ica bara pyttesmå dyra osaltade.

   • Vi brukar använda normalsaltat ekologiskt smör från Hjordnära (skånemejerier) eller från Arla.

  3. Kan man använda restprodukten, det man silar bort, till något? Det känns lite konstigt om man inte kan använda det till något.

   • Själva poängen med att göra ghee brukar vara för att man vill undvika mjölkprotein, restprodukten är just mjölkprotein. Men du kan ju ha det på mackan eller något liknande. Det är rätt så salt bara så du tänker på det.

  4. Hallå – ni fick en fråga den 15 januari, men jag har ännu inte fått något svar. Jag vill väldigt gärna veta eftersom jag kommer att göra ghee många gånger till och gärna vill låta restprodukten komma till nytta. Tack på förhand!

  5. Karin

   Hej, jag gjorde enligt receptet i crockpot. Efter 8 timmar på låg effekt var bottensatsen heeelt svart o bränd. Jag silade och gjorde klart ändå men gheen smakar faktiskt rätt bränt, inte alls så gott som jag hoppades. Tror en mer lämplig tid hade varit ca 4 timmar. Synd på ett kilo smör!

   • Beklagar att det inte blivit bra Karin! Vi har redigerat inlägget med uppdateringar gällande tid. Tack för att du kommenterar!

  6. Elin Johansson

   Om jag vill göra eget ghee (för att det blir billigare) men vill vara säker på att det innehåller k2, vad köper jag för smör?

   Jag brukar köpa Icas I love eco smör för att det är det billigaste ekosmöret, men det är ju varken gräsbetes eller opastörierat (om det ens går att få tag på).

   • Allt smör innehåller naturligt vitamin-k2 så för den sakens skull spelar det inte så stor roll vilket smör du väljer. Jag vet tyvärr inte var det går att få tag på gräsbetat smör i Sverige. Det är nog någon gårdsbutik i så fall. Opastöriserat smör behövs inte när du gör ghee, smöret värms ändå upp och blir pastöriserat i processen.

  7. Alexander Lindquist

   4 paket osaltat smör på låg värme.e i crockpot i 6 timmar är bäst

  8. Ståhle Hafid

   Hej
   Jag brukar smälta smör normal saltat i en kastrull på svag värme när det har blivit smälta brukar jag hälla försiktig smöret i en burk sedan på slutet när smöret blandas med vätska lägger jag kastrullen i kylen när det har stelnat tar jag bort smöret och skräpar under sidan o tar bort det som är inte smör och lägger det i burken o kastar mjölken .eller köper jag färdiga

  Lämna ett svar