fbpx

Frösmör – utan nötter, mjölk och socker

Frösmör – utan nötter, mjölk och socker

Frösmör – utan nötter, mjölk och socker

Är ett väldigt enkelt och gott alternativ till olika typer nötsmör. Det finns många som på grund av allergi eller annat inte kan äta mandelsmör, jordnötssmör, cashewsmör eller dylikt. Att göra frösmör är också betydligt billigare och funkar utmärkt till ett snabbt mellanmål tillsammans med morot och äpple.

Vi har tidigare gjort hemmagjord chokladkräm på just solrosfrön vilket var så himla gott. Chokladkrämen innehåller kokosolja vilket gör att när den kyls ner i kylen så blir det en tjock bredbar kräm till skillnad från detta frösmör som är mycket mer rinnigt. Men om du vill ha det mer som smör kan du bara tillsätta honung, kokossocker och kakao till ditt frösmör tills du uppnår önskad smak. Då får du helt enkelt frösmör med chokladsmak.

Detta frösmör är gjort på solrosfrön. Just solrosfrön innehåller mycket mer Omega-6 än Omega-3 i likhet med många andra frön och nötter. Detta innebär att frösmör bör konsumeras i rimlig mängd precis som andra nöt- och frösmör. För den som har brist på Omega-3 bör frö- och nötsmör undvikas, särskilt om man märker av några ökande symtom. För att balansera upp sitt förhållande mellan omega-3 till omega-6 är det bra att regelbundet inta fiskolja eller äta fet fisk. Dock är nivån av miljögifter hög i  svensk vildfångad fet fisk, likaså i odlad lax och bör undvikas. Omega-3-tillskott eller fiskolja av god kvalité är att rekommendera.

Solrosfröna förbereds genom blötläggning ett dygn tidigare för att minska på mängden fytinsyra. Häll bara fröna i en stor skål, fyll upp med vatten så det täcker fröna och tillsätt lite äppelcidervinäger. Låt stå 24 timmar. Därefter rostar du fröna i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Håll koll så de inte bränns och rör runt regelbundet så att allt torkar!

Om du inte vill blötlägga kan du bara gå direkt till att rosta fröna, men tänk på att det troligen går mycket fort i ugnen då när de redan är torra.

DSC03128

DSC03137

DSC03169

frösmör

DSC03159
Smaksatt chokladfrösmör

Frösmör – utan nötter, mjölk och socker

Portioner: En stor burk | Tid: 55 min

Gör så här

  1. Blötlägg och rosta solrosfrön enligt ovan beskrivning.
  2. Häll rostade frön i matberedaren och kör matberedaren tills fröna börjar bli lite som mjöl. Tillsätt därefter tahini.
  3. Fortsätt köra matberedaren tills du får ett smör i konsistens med bilderna nedan. Detta tar ca 5 minuter beroende din matberedare. Tillsätt salt och kanel. Du kan nu också tillsätta eventuell extra smaksättning.
  4. Klart! Häll över i en burk med lock och förvara i kylen.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*