fbpx

Hemmagjord chokladkräm

Hemmagjord chokladkräm

Här kommer ett enkelt och gott recept på hemmagjord chokladkräm (Nutella) utan nötter, mjölkprodukter eller raffinerat socker! När jag var liten fick jag Nutella vid ytterst få tillfällen (på semester en gång om året) och tyckte det var så gott! Numera vet jag däremot vad Nutella faktiskt innehåller och är mindre sugen på att trycka i mig den mängden med socker. Här träder därför detta alternativ in.

Självklart kan man smaksätta vanligt nötsmör av valfri sort (jordnöt, cashew, mandel m.m.) för att också göra chokladkräm. Jag är själv allergisk mot jordnöt och ibland (?) hasselnötter. Därför vill jag erbjuda ett alternativ till andra som är allergiska. Det är också betydligt billigare med solrosfrön än nötter om man vill tänka lite ekonomiskt.

Tänk på att krämen stelnar i kylen och kan vara svåra att breda ut när den är väl kyld (det är dock supergott att bara äta en tesked med chokladkräm direkt från kylen). Så ska det användas som pålägg så bör det stå framme och mjukna.

 

Hemmagjord chokladkräm

Portioner: ca 3 dl |

Gör så här

 1. Börja med att ha förberett solrosfröna genom blötläggning (i länken finns schema för blötläggning). Varför du ska blötlägga frön kan du läsa om här. Torka sedan fröna i varmluftsugn tills de är helt torra och helst lite rostade. Vill du inte blötlägga så kan du bara rosta solrosfrön i en torr panna men var försiktig så de inte bränns.
 2. Mixa solrosfrön i en rätt kraftfull matberedare eller mixer i ca 10 minuter tills det blir som ett smör. Du behöver stoppa mixern då och då och skrapa ner fröna från sidorna. Tiden kommer att variera beroende på hur stark din matberedare är.
 3. Tillsätt därefter övriga ingredienser och mixa i ytterligare 5 minuter eller tills du har en slät kräm. Du kan också här behöva stanna upp ibland och hjälpa smeten på traven.
 4. Tänk på att oljan kommer att separera sig från krämen. Det är inget konstigt! Ett sätt att förenkla för dig är att ställa in smeten i kylen eller frysen en stund för att bli kall. När den är kall kan du mixa den igen och då blandar sig oljan med krämen.
 5. Placera din nu färdiga chokladkräm i en glasburk. Förvara krämen i kylen.
4 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Sandra

  Wow, tack för ett toppen recept! Vet ni något om hållbarheten? Kan man frysa den? 😀

  Allt gott!
  Sandra

  Svara

  • Varsågod Sandra! 🙂
   Vi uppskattar att den bör hålla sig i omkring 3-4 veckor om den förvaras i kylen, krämen innehåller inte direkt några ingredienser som blir dåliga särskilt fort. Vi har aldrig testat att frysa den men jag tror det bör gå bra.

   Mvh Johan & Rebecca

   Svara

 2. gravatar ina karlsson

  Hej!
  Undrar lite över kokossockret. Hur reagerar kroppen på det i jämförelse med vitt socker? Kan diabetiker äta det?

  Mvh Ina

  Svara

  • Hej Ina,Hej Ina,
   Kokossocker har ett GI på runt 35 medan vitt socker ligger på 100. Kokosocker höjer inte blodsockret i den utsträckning som vitt socker men jag hade varit försiktig med det när det gäller för personer med diabetes. Du kan alltid dra ner på mängden sötning i receptet eller byta ut det mot t.ex. steviaokossocker har ett GI på runt 35 medan vitt socker ligger på 100. Kokosocker höjer inte blodsockret i den utsträckning som vitt socker men jag hade varit försiktig med det när det gäller för personer med diabetes. Du kan alltid dra ner på mängden sötning i receptet eller byta ut det mot t.ex. stevia.
   Mvh Johan

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*