fbpx

Benbuljong – på fläsk

Benbuljong – på fläsk

Benbuljong – på fläsk

Vi kokar ofta benbuljong här hemma. Oftast gör vi hel kyckling i Crock-pot och kokar buljong på skrovet. Men ibland vill vi ha mer buljong och inte alltid äta kyckling. Här kommer benbuljong på fläsk in i bilden!

Vi har vid flera tillfällen tidigare gjort buljong på märgben med led. Däremot är det inte alltid vi kan få tag på märgben med led eller ben överhuvudtaget från nötdjur. Smaken är också lite speciell vilket inte alltid passar i olika rätter.

Därför kokar vi numera oftast buljong på grisfötter. Grisfötter är billigt, lätt att få tag på även i vanlig butik och det blir väldigt mycket buljong på liten mängd grisfötter! Vi tycker fläskbuljong är bäst!

Här kommer därför ett enkelt recept på benbuljong på fläsk. Vi använder benbuljong dagligen, antingen dricker vi det bara som det är eller tillsätter det i grytor, soppor. Vad som helst som helst för smaksättning egentligen.

Du som tycker det känns svårt och krävande att koka buljong, tänk om! Vi tycker det är absolut enklast med en Crock-pot, utan tvekan, men det går också bra att koka i en stor kastrull på låg värme. Det sköter sig mestadels självt.

Om du funderar över varför du ska äta och dricka benbuljong så hittar du allt du behöver veta här. 

När det kommer till smaksättning kan du tillsätta i princip vad du själv känner för. Detta är ett grundrecept, tillsätt gärna lagerblad, vitlök eller annat gott.

Hur vet jag om jag lyckats få ut tillräckligt med gelatin ur benen?

Du vet om du lyckats med din buljong om den stelnat till en geléklump efter en natt i kylen. Har den inte gjort det har du tyvärr inte fått ut tillräckligt med gelatin.

Benbuljong – på fläsk

Ingredienser

Gör så här

 1. Hacka lök, morot och ingefära grovt.
 2. Tillsätta samtliga ingredienser i en stor gryta eller i din Crock-pot.
 3. Sätt på låg värme och på 8 timmar. På spisen är det viktigt att låta det puttra på låg värme i 6-8 timmar och kolla till så det inte börjar koka.
9 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Birgitta

  Använder ni ekologiska grisfötter eller spelar det mindre roll?
  Vart får man i så fall tag i dylika?

  Svara

  • Hej Birgitta!

   Vi använder grisfötter från svenska grisar, men inte nödvändigtvis ekologiska eftersom det är svårt för oss att få tag på.
   Så vi kan därför inte svara på var man får tag på ekologiska grisfötter, men får du tag på det så är det såklart att föredra.

   Svara

 2. Hej! Tack för en toppensajt! ?
  Jag funderar på en crock pot. Vi är bara 2 pers. Räcker det med en 4,7 L?
  Får man plats med en hel kyckling i den t ex?

  Svara

  • Hej! En 4,7 liters bör räcka men kan bli trångt om du köper eko-kyckling eftersom de är väldigt stora. Vår är på nästan 6 liter och där får vi plats med en kyckling av större storlek och grönsaker samtidigt. Vi är också bara 2 personer men föredrar en stor, vi tänkte att om vi ändå ska köpa en så kan vi lika gärna ta en rejäl så vi kan koka mycket buljong och laga mycket mat.

   Någonting som vi absolut tycker du ska ha är en crockpot med nedräkningstimer och automatisk värmhållning. De billigare, de manuella, varianterna har inte automatisk värmhållning men det är väldigt bra att ha.

   Spana gärna in vårt inlägg vi skrivit om slowcookers, där tipsar vi om några olika och vad vi tycker är viktigt: https://www.halsasomlivsstil.com/slow-cooker-gor-det-enklare-att-laga-bra-mat/

   Svara

 3. Tack för svar! Ja, det är lite som jag tänker också men blev lite snål 🙂 så här i januari. Ska kolla runt lite. Vilka funktioner är viktigast att tänka på för att inte sen tycka att man köpt grisen i säcken?

  Svara

 4. gravatar Berit

  Tack för recepten men vad gör ni av köttben och övrigt när man separerar buljongen.
  Mvh Delfinbea

  Svara

  • Vi lägger det till komposten bara, vi tycker inte långkokta grisfötter är jättegoda.

   Svara

 5. gravatar Pernilla Ljunglide

  Hej
  Jag har sett att i min saluhall finns fläskben och grisfötter. De har även broskben av gris. Vad är skillnad tror ni på fläsk- och broskben? Är det mer gelatin i brosket?
  Jag tänkte prova fläskbuljong då det låter gott. Har tidigare kokat på både nöt- men tycker inte om smaken ifrån märgen – och kyckling.
  Tack för en fin och informativ sida 🙏

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*