fbpx

Nyponfröolja – vad är det bra för och vilken är bäst?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Är du också ute efter lenare hud, mindre rynkor eller kanske dölja ärr och bristningar? Då vill du spana in nyponfröolja och alla dess användningsområden.

Det funkar till och med riktigt bra mot stress!

När du väljer en nyponfröolja, eller nyponrosolja som det också kallas, bör du vara noga med att välja en ekologisk variant eftersom gifter inte har någon plats varesig i eller på kroppen.

Vilken nyponfröolja är bäst?

RankingProduktPris
1bästa nyponfröoljanLoelle NyponrosoljaAv de nyponfröoljorna jag jämfört gillar jag denna bäst. Ett stort plus är också att den är ekologisk.ekologisk

Vad är nyponfrön?

Nypon är en frukt du kan plocka från nyponbusken, du har säkert stött på den flera gånger när du varit ute och promenerat.

När rosorna på nyponbusken har vissnat blidas det en röd-orange ätbar frukt. Dessa små frukter sägs ha många goda hälsoegenskaper. Det är därför de har använts redan på Hippocrates och de gamla grekernas tid.

Vad är fördelarna med nyponfröolja?

Nypon har använts i årtusenden för dess medicinska fördelar och används än idag men mest som en behandling inom den alternativmedicinska sektorn.

Men vad är egentligen nyponfröolja bra för? Det ska vi titta närmare på nu.

1. Innehåller mycket C-vitamin

Nypon anses ha mer C-vitamin än en apelsin eller citron även om det ofta är dessa två frukter som burkar prisas för sitt c-vitamininnehåll.

C-vitamin är en god antioxidant. Forskning visar på att C-vitamin kan bidra till att minska skador från ultraviolett ljus (solen) som orsakas av fria radikaler.

Det hjälper också kollagenproduktion i kroppen vilket bland annat är mycket viktigt för att huden ska se ung ut. Kollagenproduktionen minskar naturligt i takt med ålderna men det kan hjälpa att tillföra extra c-vitamin eller använda ett kollagentillskott.

Slutligen kan C-vitamin också påskynda sårläkning och förhindra torr hud.

Tänk på att välja en nyponrosfröolja som är kallpressad eftersom C-vitamin är mycket värmekänsligt och annars kan förstöras i utvinningsprocessen. Loelle nyponrosfröolja är ett exempel på en bra kallpressad ekologisk olja.

2. Är bra för huden

Nyponfröolja innehåller, förutom c-vitamin, även rikligt med betakarotin som är förstadiet till A-vitamin. Forskning gjord på A-vitamin visar att det är mycket bra för huden. Det bidrar bland annat till:

 • lindra och motverka skador på huden från solen
 • minska rynkor
 • reducera hyperpigmentering
 • behandlar akne

Det finns också anekdoter om att nyponrosfröolja kan minska synligheten av ärr och bristningar. Det finns dock inga vetenskapliga bevis som kan bekräfta detta men det betyder så klart inte att det är falskt.

3. Kan agera smärtstillande

Att använda nypon är en känd huskur för att lindra artrit och ledvärk. I en studie framkom det att nyponpulver kunde lindra smärta vid artros bättre än placebo, helt utan några biverkningar.

Men hur är det då med nyponfröolja?

Det finns ingen aktuell forskning om detta tillvägagångssätt men traditionellt har nyponfröolja använts i badvattnet för att  lindra symtom vid artrit och reumatism.

Så det kan vara värt att prova att tillsätta några droppar nyponfröolja när du badar eller applicera det direkt på huden på inflammerade områden.

4. Kan motverka stress

Nyponfröolja har en lätt berusande doft och används vanligen inom aromaterapi.

Enligt en studie gjord på nyponrosfröolja och stress lindrade doften av oljan  stressreaktioner såsom högt blodtryck och andningshastighet. Deltagarna i studien rapporterade också att de kände sig lugnare och mer avslappnad.

Så här använder du nyponfröolja

Nyponfröolja används oftast lokalt på huden eller i form av aromaterapi där du använder några droppar i en aromalampa.

Till skillnad från många andra eteriska oljor kan nyponfröolja appliceras direkt på huden utan att behöva spädas ut med en basolja.

Det finns inga doseringsangivelser för nyponfröolja men en allmän riktlinje är att applicera det i ansiktet två gånger per dag som en fuktkräm.

När du ska köpa en nyponfröolja bör du välja en ekologisk variant som förvaras i en mörk glasflaska för att förhindra exponering för ljus. Ljus gör nämligen att oljan kan börja oxidera och härskna. 

Den oljan jag rekommendar är Loelles Nyponrosolja.

Nyponrosolja och nyponfröolja är samma sak så du inte blir förvirrad av namnet på produkten.

Du kan också använda det direkt på torra områden eller på ärr och bristningar.

För aromaterapi kan du:

 • inhalera nyponrosfröoljan direkt
 • använd det som en massageolja
 • tillsätta några droppar i ditt bad
 • använda det i en aromalampa
 • applicera det på dina pulspunkter (insidan av handleden eller på sidan av halsen)

Nyponfröolja kan också användas som en basolja för att späda ut andra eteriska oljor. Eteriska oljor bör normalt sätt inte användas direkt på huden eftersom de är i koncentrerad form vilket kan orsaka hudirritationer.

Finns det några biverkningar av att använda nyponfröolja?

Några biverkningar från att använda nyponfröolja är sällsynt. Du bör dock vara observant på eventuella allergiska reaktioner. Har du tidigare reagerat mot nypon bör du undvika att använda oljan eller andra nypontillskott.

Symtom på allergiska reaktioner inkluderar:

 • utslag eller nässelfeber
 • svårt att andas
 • hjärtklappning
 • yrsel
 • kliande och vattnande ögon
 • väsande andning
 • obehag i bröstet
 • anafylaktisk chock

För att begränsa eventuell risk för allergiska reaktioner kan du gör ett enkelt test före användning.

 1. Börja med att applicera oljan på insidan av handleden.
 2. Täck därefter området och låt sitta på huden i 24 timmar.

Om inga utslag eller hudirritationer inträffar kan du fortsätta använda oljan. Om huden däremot blir röd och irriterad bör du tvätta av oljan och inte använda den.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*