Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Nypon – gör eget nyttigt nyponpulver

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Nu är det dags att gå ut och plocka nypon! Jag tog med mig handskar, en påse och en hund på promenad där jag plockade nypon. Solen strålade och fåren i hagen bredvid undrade varför jag inte, liksom dom, vilade mig i skuggan istället. Att plocka nypon är ett lite taggigt och besvärligt arbete, men efteråt är det verkligen en fröjd att ha torkade nypon eller nyponpulver hemma.

  I den här artikeln får du se hur vi gör eget nyponpulver och vi berättar om varför nypon är bra för dig. Om du inte har tillgång till egna nypon eller inte orkar/vill göra eget nyponpulver… Lugn! Det finns att köpa färdigt.

  Köp nyponpulver här

  Men om du vill testa att göra eget nyponpulver är det bara att forsätta läsa!

  nypon

  Jag älskar att kunna gå ut och plocka ur naturens skafferi. Bär, svampar eller frukter. Det är fantastiskt vad mycket som finns där ute, helt gratis. Den enda investering som krävs är din tid, och kom igen, du ser ju hur vackert det är ute denna årstid. Det är verkligen värt investeringen och knappast en uppoffring. Att ta med plockade nypon hem är egentligen bara en bonus efter flera timmar ute en så vacker dag.

  dsc03279-1

  dsc03283-1

  dsc03288-1

  Plocka nypon

  Nyponbuskar är taggiga, använd handskar och ha på dig en långärmad tröja som du inte är rädd om. Undvik att, som jag, stå på ostadiga stengärden där du håller på att falla handlöst in i nyponbusken två gånger under tiden du plockar. Detta kommer bara ge dig onödigt hög puls och svettningar efter du insett hur illa det hade kunnat gå. Det hade utöver detta också varit så pinsamt att behöva komma hem och förklara för Johan vad som hänt under min lilla tur.

  I år är första gången jag plockat nypon så jag är ingen expert direkt. Däremot tyckte jag att mitt sätt att göra det på var smidigt och snabbt, så därför delar jag med mig av det. Jag tar tacksamt emot förslag på andra sätt som är bättre. Jag plockade väldigt mogna nypon eftersom jag inte klarade av tanken på att de bara skulle bli hängande kvar där och bli uppätna av maskar. Detta medan jag hade slösat min tid på att plocka de finare och nyligen mognade nyponen som det faktiskt finns väldigt gott om. Jag tänkte att det är bättre att börja med de riktigt mogna, för att sedan gå ut på en tur till en vecka senare och plocka resterande nypon som inte mår dåligt av att mogna lite till.

  dsc03273-1

  dsc03271-1

  Nypon – fulla av nyttigheter

  De flesta tänker nog på nyponsoppa när de hör nypon. När jag var liten fick jag alltid nyponsoppa av min mamma när jag var sjuk. Därför förknippar jag nyponsoppa väldigt starkt med något tröstande och värmande. Detta är också en vana jag har tagit med mig upp i vuxen ålder. Men jag har faktiskt aldrig gjort egen nyponsoppa utan köpt färdig i butik. Problemet med detta är att den består av en enorm mängd socker. Det tillsatta sockret är nog anledningen till att jag som liten tyckte det var så gott. Bortser man från mängden socker så är nyponsoppa, eller nypon överhuvudtaget, otroligt nyttigt. Fördelen är att nyponsoppa faktiskt går utmärkt att göra snabbt, enkelt och sockerfritt hemma med nyponpulver som du nu ska lära dig att göra.

  Nypon finns i flera olika varianter och de jag har haft mest minne av sedan barndomen är de stora runda nypon som växte utmed stranden. De nypon jag plockat nu är däremot vilda nypon. Jag vet inte om det finns mer eller mindre nyttigheter i olika sorter, och det bryr jag mig inte heller om så mycket. Jag plockar helt enkelt nypon som finns tillgängliga.

  dsc03289-1

  Vitamininnehåll

  Nypon är framförallt väldigt rika på vitamin C och är på grund av detta en riktig kick för immunsystemet. Nypon används därför med fördel som tillskott för att förebygga eller behandla förkylning (tack mamma för det). Faktiskt innehåller nypon 50% mer C-vitamin än apelsiner. Det kan vara värt att tänka på eftersom nypon växer nästan överallt i Sverige medan apelsiner inte gör det. Så då kan du få i dig massa C-vitamin utan att lämna avtryck efter transport över hela världen. Förutom C-vitmanin har färska nypon även följande hälsofrämjande egenskaper:

  • Rikt på karoten som är förstadiet till vitamin A. Vitamin A hjälper bland annat huden att reparera sig, läka sår, ärr och hålla huden elastisk. Förutom detta är det väldigt bra för immunsystemet och hjälper immunförsvaret att hålla borta virus.
  • Anti-inflammatoriska egenskaper.
  • Rikt på flera olika antioxidanter!
  • Nyponfröolja är dessutom toppen för lenare hud och mindre ärr eller bristningar.

  Jag vet inte hur mycket av dessa nyttigheter som eventuellt försvinner vid uppvärmning, men som vanligt är det troligen bäst att äta nypon färskt. Men det är jag personligen inte så förtjust i.

  Rensa och torka nypon – enkelt och snabbt

  När du plockat dina nypon måste du rensa dom lite. Jag använde en billig bärrensare som jag helt enkelt hällde ut nyponen i och skakade så det mesta av löv och annat rensades bort. En grovrensning helt enkelt. Därefter klippte jag bort stjälkar och kontrollerade så det inte var larver i nyponen. Därefter la jag ut nyponen på en stor plåt och torkade i många många timmar i ugnen på ca 50 grader.

  Vi har numera ingen ugn med luftvärme vilket annars hade varit att föredra, så det tog lång tid. Räkna med 12-24 timmar beroende på mängd och ugn. Jag stängde av värmen när vi gick och la oss (efter ca 8-10 timmar) och lär nyponen stå kvar på eftervärme under natten. På morgonen var de helt torra. Det hade återigen varit väldigt smidigt om vi ägt en torkugn.

  Jag har också nu testat att låta nyponen torka framme i rumstemperatur vilket också går alldeles utmärkt. Det tar såklart lite längre tid. Eftersom jag testade detta under hösten så lade jag ut nyponen på en plåt och ställde ovan på vår vedspis i köket. Denna vedspis är vår primära uppvärmningskälla under höst/vinter och därför blir där lite värmare ovanpå. Detta skyndar på processen.

  dsc03296

  Så gör du nyponpulver

  Som ni märker har jag än så länge inte brytt mig om kärnorna i torkningsprocessen. Eftersom jag ville göra nyponpulver så körde jag helt sonika alla nypon, några åt gången, i en blender. Eftersom min blender inte är tillräckligt stark för att pulvrisera kärnorna så separerades allt ändå som du kan se på bilden nedan.

  Därefter silade jag en gång för att helt separera pulver från kärnorna. Om du har en riktigt stark mixer/blender, en kaffekvarn eller någon annan sorts mal som kan göra mjöl av kärnorna så är det ännu bättre. Kärnorna innehåller nämligen ännu mer nyttigheter än fruktköttet. Släng inte kärnorna utan gör exempelvis te på det (se nedan tips).

  Har du en starkare blender eller en mjölkvarn så kan du göra helnyponpulver med den, alltså att du gör mjöl även av kärnorna.

  dsc03302-1

  dsc03306-1

  dsc03310-1

  Användningsområden

  • Nyponsoppa – koka upp vatten med nyponpulver, söta med honung, kokossocker eller annan sötning. Drick!
  • Kosttillskott i smoothies – istället för alla olika superfoodmixer som finns går det utmärkt att blanda ner nyponpulver i din morgonsmoothie.
  • Smaksättning i bakverk och bröd.
  • Nyponte – spara kärnorna och använd till te istället för med löste nästa gång. Häll bara kärnorna i en teklämma som du hade gjort med löste och låt det stå och dra. Det är jättegott!
  • Nypongelé – har inte testats, men ska göras
  • Ansiktsmask med nyponpulver. Det ska i alla fall jag prova så småningom!
  • NyponbollarSyrliga dadelbollar med nyponpulver
  Om du inte har möjlighet att plocka nypon själv eller helt enkelt inte känner för det så kan du även köpa RAW nyponpulver här.

   

  nyponpulver

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook  och Instagram och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  11 kommentarer (Visa )

  1. Jenny S

   Jag gillar också naturens skafferi och plockade nypon första gången förra året efter att vår dotter ville prova göra egen nyponsoppa. Blev riktigt gott. Hade också problem att mala sönder kärnorna. Vi torkade i rumstemperatur i några dagar/veckor. Det gick bra det med. Men i år kör jag nog ugnen. 🙂

   • Det gäller att dels ha tålamod och dels ha utrymme för att torka i rumstemperatur. Ugn är som sagt inte så energieffektivt men det går iaf lite snabbare. Jag har länge sneglat på att köpa en torkugn då det är lite mer energisnålt när man håller på, vi får väl se om det blir av i år.
    Jag läste på en annan blogg (Evelinas ekologiska) att det gick bra att mala sönder kärnorna med en kaffekvarn, först på grovt och sedan på fint. Dock har jag ingen så kan inte testa.
    Nu fattas bara att vi ska hitta mer kantareller också så är vi nöjda. Tyvärr är det ett mer tålamodskrävande arbete än nypon 😉

  2. Hej! Hur gör du egentligen med klipulvret i nyponen? 🙂

  3. Hej! Tack för en bra artikel! Jag undrar faktiskt också om luddet inuti nyponen. Ni mixade med ludd och allt, och det blev så fint som på bilden? Och det kliar inte sedan, när pulvret används?

   • Hej!
    Javisst, mixade hela nyponet med ludd och allt. Jag har inte upplevt alls att det har kliat när jag använt pulvret. Har tillsatt i exempelvis gröt och smoothie utan problem.

  4. Jane

   Hej! Undrar om det funkar att mortla nyponen till pulver om man inte har kaffekvarn. Har du testat det? Jag tänkte i all fall testa då jag ändå tänkte testa med en mindre sats till att börja med. Ska man göra mycket så blir det nog för omständligt! Fast blir det gott bör man kanske fundera på att investera i en kaffekvarn. 🙂

   • Hej Jane,

    Jag har för mig att jag testade att mortla men gav upp då det tog för lång tid :P. Men återkom gärna med hur det gått för dig 🙂
    /Rebecca

  5. Köpte nyponpulver i kapslar , på hälsokostaffär det kostade 1000 kr kilot, räknade vi ut, men var fantastiskt bra bl mot stela leder, Tack för tipset Kerstin T i Strängnäs

  6. Janice

   Tack för intressant inlägg o recept,har nypon på gång i unen.Tid o platskrävande men otroligt spännande.

  7. Allan Larsson

   Tack för receptet ska nu prova för först gången att göra eget nypon tea

  Lämna ett svar