fbpx

Så lindrar du din pollenallergi naturligt men effektivt!

Pollenallergi är någonting som de allra flesta idag har någon relation till. Visste du att en femtedel av den vuxna befolkningen i Sverige lider av besvär med pollenallergi? Har du inte drabbats av det själv så har du kanske någon i din närhet som upplever besvär. Som tur är finns det metoder att ta till som gör att dina pollenallergi symptom lindras och du kan leva på mer eller mindre som vanligt under pollensäsongen.

Den här artikeln handlar om hur du på naturlig väg kan lindra symptomen av pollenallergi, eller hösnuva, och vilka kosttillskott det finns att använda sig av.

Bästa kosttillskott vid pollenallergi:

  1. Pollenzym från Holistic159 kr/30 dagar
  2. PollenOptimal från Helhetshälsa219 kr/30 dagar
  3. Allergy Shield från Nasaleze119 kr/ 800 mg (spray vid behov)

Hur vanligt är pollenallergi?

Antalet personer som upplever besvär med allergi och pollenallergi ökar men orsaken till detta är än så länge okänd. Sannolikt är det flera olika anledningar som samspelar. Tidigare har man trott att faktorer som rökning, ökad stress och dålig kost är orsaker till allergins utbredning.

Vi har skrivit lite om detta tidigare i artikeln – Är pollen det verkliga problemet?

På senare tid misstänker man även att ju färre bakteriekulturer vi utsätts för under uppväxten desto mer mottagliga blir vi för att drabbas av allergi senare i livet, den så kallade hygienteorin. Förespråkare för denna teori menar att vi behöver utsättas och exponeras för bakterier för att tåla dessa bättre. Att det finns ett sådant samband är dock inte fastställt.

En femtedel lider av allergibesvär

Det är ungefär en femtedel av alla vuxna och tonåringar i Sverige som upplever pollenbesvär idag. Störst är problemen under de grönskande säsongerna vår och sommar.

Pollenallergi är till viss del ärftligt och det är i skolåldern som besvären uppstår och sedan brukar de för de allra flesta avta efter medelåldern.

Olika former av pollenallergi och dess symptom

Det finns olika typer av pollenallergi och det vanligaste är att man reagerar på björk- och gräspollen. Andra förekommande former är besvär med pollen från örten gråbo och andra växter. Om du är allergisk mot björkpollen har du ofta även besvär med al- och hasselpollen.

Bland symptomen märks särskilt besvär som nästäppa, kliande ögon och rinnsnuva. Besvären liknar symptomen vid förkylning men kan identifieras och särskiljas genom att de kommer och går och att den sammanlagda tiden med symptom är längre än under en vanlig förkylning.

Vilka eller hur mycket besvär du får beror på typen av pollen och dess mängd. Därtill finns det en regional variation över landet. I början av säsongen är det björkpollen som irriterar mest och senare dyker gräspollen upp under sommaren. Mängden pollen i luften varierar även från år till år.

Gör gärna ett pollenallergi test om du har möjlighet på din vårdcentral för att säkerställa vilken form av allergi just du har och få mer detaljer kring din situation – då blir det betydligt enklare att besluta kring vilka åtgärder du ska vidta och vilka preparat du ska välja.

Lindra pollenallergi symptom på naturlig väg?

Eftersom pollen uppstår i naturen så tycker vi att det känns logiskt att lindra naturliga besvär med hjälp av naturliga metoder och preparat. Det finns en hel del du kan göra utan att ta till läkemedel.

Anpassa din vardag

Först och främst kan du ta till beteendeförändringar och se över dina vanor. Se till att vädra ordentligt särskilt i sovrum. Undvik nyklippta gräsmattor och om du har eller träffar husdjur, tänk på att även dessa får pollen i sin päls så undvik gärna närkontakt. 

Du kan även välja att anpassa dig genom att vara ute längre stunder under morgon och kväll istället för under dagen eftersom dagg binder pollen. Du kan även skölja näsan med vatten, det görs enklast med en så kallad nässkölj, som tvättar bort pollen som har fastnat i näsväggen. Kan kännas lite konstigt när du gör det, men det är väldigt effektivt.

Skaffa information

Ett sätt är att bevaka sidan https://pollenrapporten.se där du kan se hur läget är just där du befinner dig och se prognoser. På så vis kan du anpassa dig och påverka din exponering.

Läs på kring pollenallergi och ta gärna del av informationen på Astma- och Allergiförbundets hemsida.

Välj rätt växter

Du kan påverka dina besvär via valet av växter. Dels ska du undvika att ta in växter med pollen. När du investerar i krukväxter och snittblommor är det bra att läsa på om vilka växtval som lämpar sig för personer med allergi eller annan överkänslighet.

För att lindra symptomen gäller det dels att minimera riskytan på naturlig väg och även att använda olika preparat eller pollenallergi medicin. Testa vad som fungerar bra för dig.

Vilka kosttillskott kan hjälpa vid pollenallergi?

När du väljer pollenallergi medicin eller pollenallergi behandling gäller det att du hittar en form som fungerar bra för dig. Somliga har exempelvis svårt att svälja stora kapslar eller tabletter och då kan en spray vara ett bra alternativ.

1. Pollenzym från Holistic – en given favorit hos pollenallergiker

Det här är en favorit från Holistic bland många personer med allergibesvär. Burken med namnet Pollenzym innehåller 60 kapslar och är en räddare i nöden under den långa pollensäsongen. Börja gärna ta Pollenzym några veckor innan pollensäsongen drar igång så är du redo.

Det här kosttillskottet ska stötta både immunförsvaret och slemhinnorna och fokuserar på de övre luftvägarna och bihålorna. Pollenzym innehåller bland annat Vitamin C som bidrar till immunförsvarets normala funktion. Det innehåller dessutom enzymet bromelain som har antiinflammatoriska egenskaper. Pollenzym innehåller även ingefärsextrakt som hjälper till att skydda luftvägarnas slemhinnor och upprätthålla de övre luftvägarnas funktion.

Använd produkten med försiktighet om du tar blodförtunnande medel.

Du hittar produkten här

2. PollenOptimal från Helhetshälsa – stärker ditt immunförsvar

PollenOptimal ger en pigg känsla och innehåller vitamin A som bidrar till slemhinnornas normala funktion och vitamin C som ska motverka trötthet och utmattning som är vanligt förekommande symptom vid pollenallergi.

Kapslarna gör att du håller uppe till ditt immunförsvar och din energinivå under säsongen. De innehåller även ingredienserna bromelain, MSM, ingefära och svartkumminextrakt.

Tillskottet PollenOptimal tas dagligen enligt rekommenderad dos för att stärka immunförsvaret, somliga kan behöva trappa upp intaget stegvis.

Du hittar produkten här

3. Allergy Shield från Nasaleze – smidig spray

Det här är en så kallad pulverspray som appliceras i näsborrarna och dämpar allergiska besvär som nysningar, kliande ögon och rinnande näsa. Utöver pollenallergi hjälper den även vid allergi mot pälsdjur och kvalsterdamm.

Sprayen Allergy Shield innehåller cellulosapulver av vegetabiliskt ursprung och citron. Du sprayar i näsborrarna och sedan tar det bara ett par minuter innan du märker av effekten.

En fördel med denna variant är att medlet aldrig går in i kroppen och du kan slippa biverkningar som vissa andra antihistaminer och allergimediciner ger. Där är trötthet en typiskt sådan biverkning som många allergiker tampas med.

Du hittar produkten här

4. Selamix saltpipa – lindrar luftrörsbesvär vid allergi

Det här är en inhalator som används för att behandla symptomen snarare än att förhindra att de uppstår. Med hjälp av saltpipan från Selamix kan du starta en naturlig reningsprocess som lindrar dina luftrörsbesvär. Pipan fyller du med renande himalayasalt och inhalatorn är påfyllnadsbar. Andas i pipan tjugo minuter dagligen för att uppnå önskad effekt.

Du hittar produkten här

Sammanfattning

Testa vilka metoder och pollenallergi behandling som fungerar bra för dig. Du kan göra mycket genom att se över din hemmamiljö och vanor men ta till medicin om du känner att det krävs för att lindra dina symptom. Det ska inte behöva gå miste om att kunna njuta av sommarsäsongen på grund av allergi pollen. Hjälp finns att få.

Du bör kontakta läkare om receptfria läkemedel inte hjälper eller om du upplever andningsbesvär. Det är inte meningen att du ska ha allergibesvär och gå med pollenallergi symptom året om, i så fall är det läge att kontakta 1177 Vårdguiden eller en vårdcentral.

Underskatta inte att göra ett pollenallergi test för att lära känna din kropp bättre – det är grunden till att göra medvetna hälsoval.

1 kommentar
Delta i diskussionen
  1. gravatar kicki

    Bra artikel ock tips! Tack!

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*