Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Är pollen det verkliga problemet?

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  I år rapporteras det om att pollennivåerna är rekordhöga vilket säkert kan kopplas till det varma sommarliknande vädret vi fått redan i april månad. Personligen har jag tidigare i många år lidit av problem med nysningar och röda kliande ögon på grund av pollen. Dock har jag inte längre det problemet, i alla fall inte i samma utsträckning. Anledningen till varför pollen inte längre är ett problem för mig tackar jag ät-riktig-mat-principen för. Genom att undvika inflammatoriska livsmedel så som socker, gluten och andra processade varor har min pollenallergi så gott som botats helt.

  Är pollenallergi en brist på anti-histaminmedicin eller beror det på någonting annat?

  Den typen av pollen som flyger runt i luften är den samma varje år, visst mängden skiftar och i år är det väldigt mycket pollen i luften men hur kommer det sig då att jag personligen, trots den höga halten av pollen, upplever mindre besvär i år än tidigare?

  Pollenallergi sägs vara en mild form av en autoimmun sjukdom och är en av de tidiga varningssignalerna på att större problem väntar. Ett känt citat från Hippocrates lyder, “all disease begins in the gut”Vad det betyder är att magen och tarmhälsan är grunden för ett väl fungerande immunförsvar.

  Kan konsumptionen av snabbmat, socker, alkohol och andra inflammatoriska livsmedel vara problemet till det ökande antalet personer som utvecklar pollenallergi? Inflammatoriska livsmedel försämrar tarmhälsan vilket kan leda till läckande tarm och ett överaktivt immunförsvar. Som jag ser det går försämrad tarmhälsa och pollenallergi hand i hand.

  När tarmhälsan försämras kan sjukdomsalstrande mikrober (onda bakterier)  ta över dominansen i den annars välbalanserade tarmfloran. Dessa mikrober producerar olika typer av gift som en del av deras ämnesomsättning, ett exempel på ett gift som produceras av de onda bakterierna är histamin vilket egentligen är en viktig signalsubstans i kroppen. Histamin stimulerar bland annat immunförsvaret vilket är anledningen till varför allergimediciner innehåller anti-histamin som har som uppgift att minska immunförsvarets reaktion.

  Så är anti-histaminmedicin lösningen eller är det bara ett sätt att dölja det verkliga problemet? Det tål att funderas på! Men jag anser att Hippocrates visste vad han pratade om när han sade att all sjukdom startar i magen.

  Vad jag gjorde för att förbättra min tolerans mot pollen

  Trots de höga halter pollen som flyger runt i luften när alla träd och blommor börjar slå ut har jag mindre problem med allergi nu än för några år sedan.

  Genom att äta riktig mat och undvika inflammatoriska livsmedel, vilket egentligen omfattar det flesta processade produkter du kan hitta i mataffären, är ett bra steg på vägen. Men att enbart äta riktig mat är inte lösningen på allt. För att återställa tarmfloran och för att läka tarmen krävs det vissa specialåtgärder.

  (1.) Det första är att undvika sådant du vet att du är allergisk eller känslig mot för att undvika att immunförsvaret stimuleras och för att motverka inflammation. Några vanliga känsligheter är gluten, mjölk och ägg.

  (2.)Det andra är att reparera tarmen med bra byggstenar vilket du enklast kan göra genom att undvika svårsmält mat och tillföra mat rik på kollagen, kroppen använder bland annat kollagen för att reparerar tarmens insida. Här är ett recept som är rikt på kollagen och som är bra för att läka tarmen.

  (3.)Det tredje är att återföra goda bakterier för att balansera tarmfloran vilket du kan göra dels genom tillskott av probiotika eller genom att äta fermenterad mat så som surkål, syrade grönsaker eller kefir.

  Detta är de punkterna som fungerat bra för mig och jag hoppas att det även kan hjälpa er som lider av problem med pollenallergi. Tänk på att detta inte är någon quick-fix utan låt det ta sin tid, att läka tarmen och återfå en balanserad tarmflora är en långvarig lösning.

  Om du vill läsa mer om hur du kan läka din tarm kan jag rekommendera  boken Gut and Psychology Syndrome

  Vi hörs snart igen!

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  5 kommentarer

  1. Nisse

   En mycket bra artickel. Funderar över hur du kommer över all denna kunskap. Är den relevant och kan man lita på den? Blev lite förvånad över att ägg inte skulle vara bra. Nu är jag inte speciellt kunnig i ämnet.

   • Hälsa som livsstil

    Tack Nisse. Om kunskapen är relevant och om du kan lita på den är helt upp till dig. Jag har ingen som helst avsikt att ljuga eller lura någon. Jag samlar kunskap genom att studera ämnen jag tycker är intressanta och delar med mig av det jag lär mig.

    Angående ägg så är det absolut ett mycket bra livsmedel förutsatt att du tål det. I artikeln nämner jag några vanliga livsmedel som personer är känsliga mot och ägg är ganska vanligt eftersom det används i så mycket, precis som mjölk och gluten. Så tål du ägg är det bara att äta på med glatt humör!

    /Johan

  2. Johan Lennstam

   Det finns en bra app “matrotation” att ladda ner till mobilen. Den tillsammans med http://www.matrotation.com och boken “Hjälp vad ska jag äta” ger tips på hur man roterar maten för att minska överkänslighet och allergier mot mat. Kan rekommenderas.
   /Johan L.

  3. Jenny Fransson

   Hej.
   Min man som är allergisk mot de mesta i pollen väg har genom åren hållet sig inomhus när det närmar sig. Han har även problem med vissa frukter och potatis, morötter mm. Han började dricka kokt vatten med honung i som svalnat. Detta har hjälpt honom, detta är andra våren där han inte tagit några tabletter eller ögondroppar mot allergi. Det har säkert betydelse vad för sorts honung det är, var bina har hållet hus. Han börja dricka detta “te” i december, januari och fram på våren. Inte varje kväll men kanske 4-5 kvällar i veckan. Jag tycker det är intressant för visst är det så att honung har en läkande effekt?? Tack för en bra blogg!

   • Hälsa som livsstil

    Hej Jenny,

    Det låter mycket intressant. Honung sägs kunna hjälpa just mot pollen på grund av att kroppen kan vänja sig mot det pollen som finns i honungen. Om det faktiskt stämmer att det är så vet jag inte. Däremot är honung antibakteriellt och kallas ibland för naturens antibiotika, detta gäller främst kallslungad honung eftersom delar av enzymerna förstörs vid uppvärmning. Vissa bakterier som lever i tarmen kan vara en orsak till pollenallergi, honung i sin tur kan hjälpa till att återbalansera tarmfloran på grund av de antibakteriella egenskaperna och därmed hjälpa till att motverka allergin.

    /Johan

  Lämna ett svar