fbpx

Kisel – 7 fördelar med kiseltillskott för hud, hår och naglar

Kisel är ett naturligt förekommande spårämne i kroppen och en av beståndsdelarna i kollagen. Det är också en vanlig ingrediens i skönhetsprodukter som syftar till att stärka hud, hår och naglar. Så om du har problem med håravfall, sköra naglar eller stela leder, fortsätt då läsa!

Vad är kisel och kiseldioxid?

Kisel (Si) är det andra mest vanliga grundämnet i jordskorpan, näst efter syre. I naturen förekommer kisel alltid i föreningar, antingen med syre under namnet kiseldioxid, eller med vatten under namnet kiselsyra.

Det är ett viktigt spårämne som kroppen kräver för starka och rörliga leder, strålande hud och ett starkt skelett.

Kisel bidrar till att stärka bindväven och skelettet då det är en av beståndsdelarna i kollagen och elastin, två viktiga protein i kroppen. Bindväven är det som omsluter alla muskler, vävnader och organ i din kropp. Kollagen håller ihop kroppens vävnader och elastin bidrar till hudens spänstighet.

Kisel är mycket viktigt för att alla dessa kroppsliga funktioner ska fungera väl.

7 hälsofördelar med kisel

1. Stärker ben och skelett

Kisel har visat sig öka inlagringen av olika mineraler såsom kalcium i benvävnaderna samt öka mängden kollagen i kroppen. Genom att öka mängden kollagen i kroppen bidrar kisel till smidigare och mer rörliga leder och starkare ben. På samma vis kan det påskynda läkningen av frakturer.

2. Ger fylligare hud

Det ökar elasticiteten i huden vilket ger huden mer lyster, gör den fylligare och kan minska mängden synliga rynkor.

3. Motverkar sköra naglar

Sköra naglar är ett stort besvär för många. Inte bara kan man tycka att det ser tråkigt ut, men det kan också orsaka infektioner och smärta när naglarna knäcks av och skivar sig hela tiden. Ett tillskott av kisel kan hjälpa till att ge starkare naglar.

4. Motverka håravfall och stärker håret

Att tappa hår är något många kan känna igen sig i. Långvarig stress är en vanlig orsak till periodvis håravfall, men även under graviditet kan kvinnor uppleva att det tappar mycket hår.

Andra orsaker kan vara hormonobalans, ålderdom eller näringsfattig kost. Ett kiseltillskott kan hjälpa dig att åter få tjockt och friskt hår!

Det kan även hjälpa dig som utsätter håret för mycket värmebehandlingar såsom att föna eller platta håret dagligen, färgar håret ofta och upplever att håret känns torrt eller skadat.

5. Förebygger åderförkalkning

Åderförkalkning, åderförfettning eller ateroskleros, kärt barn har många namn. Som namnet antyder orsakas åderförkalkning av inlagringar i de blodkärl som leder blodet från hjärtat ut till kroppens olika delar. Detta kan leda till blodpropp och andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Kiseltillskott kan, i kombination med en hälsosam livsstil, motverka denna inlagring av fett, blodproppar och bindväv i blodkärlen (1).

6. Lindrar magproblem med kiselgel

Med hjälp av kiselgel kan du lindra både akuta och kroniska magproblem såsom matförgiftning, IBS, kräkningar, ballongmage, diarré, magkatarr och halsbränna. Gelen fungerar genom att lägga sig som ett skyddande hölje i magen och binder sig till irriterande ämnen som kan störa tarmfloran.

Observera att kiselgel är särskilt anpassat för att stanna så länge som möjligt i magen och tarmen. Vi rekommenderar att kiselgel endast används för att lindra magproblem. Om du enbart vill stärka hud, hår och naglar rekommenderar vi kapslar med kisel istället.

7. Synergist till andra vitaminer och mineraler

Kisel har visat sig fungera som en synergist till D-vitamin, kalcium och glukosamin, alltså att det förstärker upptaget och effekten av dessa ämnen.

Vilken mat är rik på kisel?

Näringsrik mat är enligt oss grunden till god hälsa så äter du en varierad kost kommer du att få i dig kisel. Här nedan listar jag några råvaror som är rika på kisel.

 • Åkerfräken, klassas som ett ogräs men går bland annat att göra té på.
 • Äpple
 • Körsbär
 • Apelsin
 • Kål
 • Morot
 • Lök
 • Gurka
 • Pumpa
 • Nötter
 • Frön
 • Oraffinerade spannmål
 • Råris
 • Bladgrönsaker
 • Rödbetor
 • Paprika
 • Sojabönor
 • Nässlor
 • Maskros

Behöver du ett tillskott av kisel?

I takt med att man åldras minskar de naturliga nivåerna av kisel kraftigt i kroppen. För många kan detta leda till sköra naglar och håravfall, detta kan avhjälpas med hjälp av ett tillskott.

Är du en yngre person som upplever problem med att du tappar mycket hår (och har undersökt orsaken till detta) eller har sköra naglar kan vi också rekommendera ett tillskott.

Dosering och användning

Kiseltillskott i kapslar: Rekommenderas för dig som inte tar kisel för magproblem utan för att uppnå andra hälsofördelar såsom nämnts ovan. Ta 1 kapsel per dag.

För att kunna utvärdera effekt rekommenderas minst 3 månaders regelbunden användning.

Vi rekommenderar Siliceakapslar

Kiselgel för att lindra akuta eller kroniska magproblem: 1-2 msk vid 2-3 tillfällen per dag. Tas oralt och kan blandas med vatten innan intag. Tänk på att inte ta kiselgel tillsammans med läkemedel då gelen även kan binda sig till detta och hindra upptaget. Ta dina läkemedel minst två timmar före eller efter du dricker kiselgel.

Vi rekommenderar Silicea kiselgel

5 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Ayad

  Först sa du Zink är essentiell för hud, hår och naglar. Och nu säger du Kisel är för hud,hår och naglar? Bestäm dig snälla.
  I min åsikt zink är mer livsviktigt än andra mineraler. 80% av världen är zinkbrist. Zink, vitamin D och probiotika är mer avgörande för allmänhälsa.
  Zink kan du äta chlorella, medan vitamin D 5000IU från solen 10min och probiotika från hemmagjord surkål. Enkelt och sparsamt.

  Svara

  • Zink har flera funktioner i kroppen vilket vi går igenom i vårt inlägg om zinkbrist, det är inte bara till för “hud, hår och naglar” utan är speciellt viktigt för celldelning, sårläkning etc. Kisel är viktigt för kroppens produktion av kollagen, kollagen i sin tur är det som stärker hud, hår, naglar, tarmslemhinnan etc. Visst är zink, vitamin d och probiotika bra för allmänhälsan, men i just den här artikeln skriver vi om vilka funktioner kisel har i kroppen.

   Svara

   • gravatar Ayad

    Johan
    Jag e 28 år man och lider ständigt viktminskning och IBS. Tror du att zinkbrist ligger bakom detta orsak eller kiselbrist?

    Svara

    • Det är svårt att säga, behöver inte nödvändigtvis vara något av det. Det finns väldigt många saker som kan orsaka IBS och viktnedgång så som parasitinfektioner, matintoleranser, svårt att bryta ner FODMAPS och så vidare.

     Svara

 2. gravatar Ann-Katrin Berglund

  Jag tar Elequis, blodförtunnande och märker nu hur jag drabbats av håravfall, tar nu zink, biotin och magnesium som tillskott och tagit det minst ett år men fortfarande tappar jag hår och har diffus klåda i hårbotten. Håller nu på att bli desperat i takt att håret blir tunnare och tunnare, kan kisel vara en del av lösningen
  MVH

  Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*