fbpx

Köpguide: Biotin – vilket tillskott är bäst?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Biotin, även kallat vitamin B7, är ett vattenlösligt vitamin som blivit ett populärt tillskott för att stärka hår, hud och naglar. 

I den här artikeln guidar jag dig till de bästa tillskotten av biotin. Jag har jämfört de biotintillskott som finns på marknaden idag och satt ihop en lista med de 3 bästa alternativen.

Nedan kan du läsa mer om hur jag jämfört de olika produkterna och min egen recension av dem.

Så gick jämförelsen till

Om du vill läsa mer om de olika tillskotten kan du göra det lite längre ner i artikeln. Låt oss först gå igenom hur vi jämför de olika produkterna för att utse de bästa alternativen. 

För att ge dig så bra och rättvisa rekommendationer som möjligt lägger jag extra vikt vid följande kriterier i min jämförelse av tillskotten: 

  • Innehåll
  • Tillverkning
  • Certifiering (eko/fairtrade)
  • Förpackning och miljöaspekter
  • Prisvärdhet
  • Kvalitet/renhet
  • Kundbetyg

Recension av biotintillskott

Nedan hittar du min recension av de bästa biotintillskotten just nu.

1. Biotin 1000 från Healthwell – Bäst i test –

Högdoserad variant av hög kvalitet och många nöjda användare

Healthwell erbjuder biotin i flera olika styrkor vilket är en stor fördel då du enkelt kan anpassa din dos till ett rimligt pris.

Du kan till exempel välja mellan Biotin 500 mcg, 1000 mcg, 5000 mcg och det högdoserade biotin 10000 mcg. Vi har valt att jämföra Biotin 1000 för att ge en korrekt prisjämförelse med de övriga tillskotten i lista.

För 100 kapslar får du betala 199 kronor, men det går även att köpa storpack för att få ett ännu bättre styckpris.

Jag är långt ifrån ensam om att gilla detta biotintillskott – bland dess recensioner går det att läsa om kunder som fått tjockare hår, nya ögonfransar och tätare ögonbryn. Denna effekt har dessutom upplevts inom bara några veckors användande av tillskottet!

En av de främsta fördelarna med detta tillskottet är att det tillverkas via kallpressning, en process som är mycket skonsam för biotinet.

För dig som är vegan eller vegetarian är det ytterligare ett plus att kapslarna har stämpeln ”Vegetarian Friendly”. Detta innebär att de är tillverkade av vegetabilier – i det här fallet av naturlig kokosolja och cellulosa.

Den enda nackdelen med detta tillskott är dess förpackning, som likt många andra kosttillskott är tillverkad av plast. Det är värt att ha i åtanke vid val av produkt. 

+ Kapslar med flera val av dos per kapsel

+ Finns i storpack för bättre pris

+ Kallpressad

– Plastförpackning

Jämförelsepris 1,19 kr/kapsel

Prisnivå $$

Se aktuellt pris

2. Solgar Biotin 5000 mcg

solgar biotin

Nästa tillskott på tur är Biotin från Solgar. Den här produkten är lämplig för dig som söker ett högkvalitativt kosttillskott och en ren produkt. 

Solgar Biotin är fritt från gluten, socker, stärkelse, salt och jäst. Det är dessutom helt vegetabiliskt, vilket gör tillskottet lämpligt för dig som är vegetarian eller vegan.

Solgar har egen produktion, distribution och laboratorier och utför stränga kvalitetskontroller av alla sina produkter. Detta garanterar hög kvalitet och det är därför Solgar är ett av mina favoritmärken.

Med Solgar Biotin kan du välja mellan kapslar eller tabletter med olika hög koncentration av biotin per dos. Finns i doserna 1000 och 5000 mcg per tablett/kapsel.

Solgar Biotins kapslar och tabletter kommer i en glasförpackning med mörkt glas och metalllock. Om du vill undvika plast är detta en produkt för dig! 

+ Ren produkt

+ Hög kvalitet med kontrollerat innehåll

+ Finns i både kapsel- och tablettform samt i olika doser

+ Glasförpackning – helt utan plast

Jämförelsepris: 1,78 kr/kapsel

Prisnivå $$$

Se aktuellt pris

3. Vitamin B7/Biotin från Great Earth

Biotin B7 Great Earth

Prisvärd produkt i tablettform med Time Release-effekt

Vitamin B7/Biotin från Great Earth är det billigaste alternativet bland våra recenserade produkter, men trots dess låga pris är tillskottet ändå mycket bra. Detta är faktiskt den enda produkten vars pris är lägre än en krona per tablett. 

En styrka med produkten är att Great Earth använder en Time Release-effekt som gör att tabletterna utsöndrar vitamin under flera timmar. På så vis blir det enklare för kroppen att ta upp vitamin B7.

Ytterligare en fördel med Vitamin B7/Biotin från Great Earth är att tillskottet är väldigt tätt på biotin – varje tablett innehåller så mycket som 1000 mikrogram.

Även denna produkt har en lång rad av nöjda tidigare kunder. För personer som har svårt att svälja kapslar kan traditionella tabletter vara ett bra alternativ. Tyvärr kommer även denna produkt i plastförpackning. 

+ Billig – mindre än en krona per tablett

+ Time Release-effekt 

+ Hög koncentrering – 1000 mikrogram biotin/kapsel

– Finns bara i en dos

– Plastförpackning

Jämförelsepris: 0,98 kr/kapsel

Prisnivå $

Se aktuellt pris

Dosering och biverkningar

I dagsläget finns det inga exakta mått kring hur mycket biotin du ska få i dig för att undvika biotinbrist och må bra. 

Att äta en näringsrik och varierad kost brukar vara tillräckligt. Enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) rekommenderas dock ett dagligt intag på minst 40 mikrogram. 

När du börjar med biotin är det klokt att börja med 1000 mcg/kapsel och se om du märker av resultat. Om du upplever att du har behov av en högre dosering kan du testa en kapsel eller tablett innehållande högre dos. 

Eftersom det inte finns tillräckligt med information kring de exakta nivåerna biotin som kroppen behöver finns det inga bevis kring huruvida överdosering av biotin kan vara en hälsorisk. 

Eftersom vitaminet är vattenlösligt lagras det inte i kroppen och några biverkningar har inte rapporterats på detta tillskott. 

Följ alltid den rekommenderade doseringen för att vara på den säkra sidan.

Vad är biotin?

Biotin är ett vattenlösligt vitamin som även kallas för vitamin B7. Tidigare har det även kallats för vitamin H. Vitaminet är bland annat nödvändigt för kroppens fettsyraomsättning, som omvandlar fettsyror i kroppen till bränsle, och bidrar även till normal psykologisk funktion. 

För de flesta täcks biotin-behovet av den mat vi äter, men vissa kan behöva komplettera med tillskott. 

Biotin förekommer naturligt i nästan alla livsmedel, såsom kött, fisk, mejeriprodukter, grönsaker och frukter. 

Vitaminen bildas dessutom av bakterierna i tarmen, men i vilken utsträckning är fortfarande okänt. 

Här är en lista med några vanliga livsmedel och hur mycket biotin de innehåller.

Biotin i mat

LivsmedelMikrogram/100 gram
Nötlever (tillagad)41,6
Ägg (hela, tillagade)21,4
Äggula (tillagad)27,2
Fläskkotlett4,5
Lax 5,9
Broccoli0,94
Yoghurt0,084
Blomkål0,16
Spenat0,7
Sötpotatis1,45

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1450323/

Vad är biotin bra för?

En av biotinets främsta fördelar, som lyfts fram i de flesta sammanhang, är dess förmåga att stärka och förbättra kvaliteten på hår, hud och naglar.

Visste du att..

Biotin kallades länge för vitamin H – H som i hår på grund av dess förmåga att stärka och förbättra kvaliteten på hår, hud och naglar. 

Vad är biotin mer bra för undrar du kanske?

1.Biotin kan påskynda hårväxten

Det finns studier som visar att biotin kan påskynda hårväxten, dock främst i samband med vissa andra tillskott, framför allt zink. 

Forskningen för användandet av enbart biotin är enligt National Institutes of Health inte stark nog för att rekommendera enbart biotin som tillskott. 

Men, personer som lider av alopecia areata kan testa att kombinera biotin- och zinktillskott med hydrokortisonsalva. Detta kan nämligen minska risken för håravfall.

2. Biotin är bra under graviditeten

Omkring 50 procent av gravida kvinnor kan drabbas av mild biotinbrist. En orsak till detta kan vara att vitaminer bryts ner fortare under en graviditet. 

Att få symptom vid biotinbrist är ovanligt, men några tecken kan vara trötthet, nedstämdhet, sömnsvårigheter, torr hud och svullnad i tungan. 

50 % av gravida kvinnor kan drabbas av mild biotinbrist.

För att förbättra kvinnans hälsa såväl som fosterutvecklingen kan det vara en god idé att ta tillskott innehållande både biotin och folsyra. Undvik dock allt för höga doser av biotin – det vill säga mer än rekommenderat intag för det tillskott du använder. 

Konsultera alltid din läkare innan du väljer att ta biotin-tillskott. 

3. Kan minska risken för insulinresistens vid diabetes

Diabetes typ 2 är en sjukdom som karaktäriseras av högt blodsocker och nedsatt insulinfunktion. Det finns vissa bevis som styrker att personer med diabetes har lägre nivåer av biotin och att denna brist kan störa kroppens reglering av glukos. 

Enligt vissa studier (gjorda på djur) kan tillskott innehållande både biotin och krompikolinat minska risken för insulinresistens. Även om det krävs mer forskning för att förstå biotinets effekt i samband med diabetes är resultaten av dessa studier mycket intressanta. 

Hur använder jag biotin?

Du kan få i dig biotin på två olika sätt: 

  1. Via din kost.
  2. Via tillskott – antingen kapsel eller tablett. 

Väljer du att ta biotin som tillskott kan du välja mellan kapslar (se till att de är veganska om du är vegan) och tabletter (som är enklare att svälja).

För den som har valt kapslar går det även bra att tömma ut innehållet i maten om de känns svåra att svälja hela.

Du tar en kapsel eller tablett med en förbestämd dos dagligen. 

Tänk på att biotin inte kan lagras i kroppen eftersom det är vattenlösligt. Därmed behöver du fylla på löpande för att uppnå önskad effekt.

Vem är biotintillskott bra för?

Tillskott av biotin kan vara extra fördelaktigt för dig som är vegan och inte äter exempelvis ägg och fisk som är livsmedel täta på biotin. 

I övrigt består den främsta målgruppen av personer som av olika anledningar vill öka på sin hårväxt, stärka naglar eller ge huden en boost. 

Även gravida kan gynnas av tillskottet då ca 50% av gravida kvinnor drabbas av mild biotinbrist. Personer med diabetes kan också med fördel testa att ta extra biotin då visat sig att det kan minska risken för insulinresistens. 

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*