fbpx

Vitamin B5 – Vad är pantotensyra?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Vitamin B5, även kallat för pantotensyra, stärker både hud, hår och naglar. Vitaminet spelar också en viktig roll i ämnesomsättningen i kroppens celler. Kosttillskott med pantotensyra kan dessutom hjälpa vid akne och lindra andra hudproblem.

Här kan du läsa mer om pantotensyra och dess fördelar. Jag tipsar även om några av riktigt bra produkter innehållande B5.

Rekommenderade tillskott:

Vad är pantotensyra?

Pantotensyra är ett annat namn för vitamin B5. Namnet kommer från ordet “Pantos” som betyder “överallt” på grekiska, vilket syftar till att vitaminet finns i de flesta livsmedel, exempelvis baljväxter, kött och fullkornsprodukter.

Vitamin B5 är ett viktigt vitamin som har en rad hälsofrämjande egenskaper. Bland annat är det viktigt för ämnesomsättningen i alla kroppens celler och för att immunförsvaret ska fungera normalt. De behövs även för omsättningen av kolhydrater och fett. 

B-vitaminguide – Vad är de 8 b-vitaminerna bra för?

Det är ovanligt att få brist på vitamin B5, men några bristsymptom som kan uppstå är:

  • Trötthet
  • Sömnsvårigheter
  • Huvudvärk
  • Nedstämdhet
  • Muskelsvaghet
  • Återkommande infektioner

Trots att brist på pantotensyra inte är särskilt vanligt kan det vara en god idé att komplettera kosten med ett B5-kosttillskott, framför allt om du besvär av akne och andra hudbesvär.

Varför är pantotensyra viktigt?

Pantotensyra är viktigt för ämnesomsättningen och immunförsvaret. Vitaminet behövs för omsättningen av kolhydrater, protein samt fett, men har även använts i syfte för att stärka hår, hud och naglar.

pantotensyra

Vitaminet är bland annat bra för:

  • Stärka och återfukta håret. En studie visar att vitamin B5 dessutom kan fördröja hårförtunning.
  • Stärka naglarna. Enligt en annan studie kan vitamin B5 kan återfukta naglarna, vilket kan förhindra att de bryts.
  • Lindra akne. Pantotensyra kan lindra milda och medelsvåra akneproblem.
  • Lindra eksem och andra hudbesvär. National Center for Biotechnology Information listar pantotensyra som ett ämne med antiinflammatoriska egenskaper, vilket innebär att det kan motverka irriterad hud, eksem och sår.

Pantotensyra och akne

En av pantotensyrans främsta fördelar anses vara dess förmåga att lindra akne och andra hudbesvär. Den främsta anledningen till detta är vitaminets antiinflammatoriska egenskaper.

Många användare vittnar om hur deras hy blivit mycket bättre sedan de började ta tillskott med vitamin B5. 

Extra effektivt kan tillskottet vara för kvinnor har problem med hormonell akne, eftersom vanliga hudvårdsprodukter sällan hjälper.

Att bekämpa akneproblemen inifrån med hjälp av kosttillskott kan vara något att testa för personer som provat produkter för utvärtes bruk, utan att se några resultat.

Även om det fortfarande finns relativt få vetenskapliga studier som styrker pantotensyrans effekt, visar en studie som pågick i 8 veckor positiva resultat. Personer med mild och medelsvår akne upplevde att kosttillskott med pantotensyran minskade blemmorna.

Trots det behövs fortfarande mer omfattande forskning för att kunna säkerställa vitaminets effekt på akne. Det kan även vara bra att komma ihåg att resultaten kan variera från person till person.

Det enda sättet för att ta reda på om det fungerar för din hy är att prova. Eftersom det har fungerar för många andra är det inte omöjligt att det fungerar för dig också.

Olika sätt att använda pantotensyra

Det finns olika sätt att använda pantotensyra. Du kan till exempel ta tillskottet i pulverform eller som kapslar.

Tack vare dess antiinflammatoriska och stärkande egenskaper är vitaminet även vanligt förekommande i produkter för utvärtes bruk inom hud- och hårvård.

Enligt en studie kan pantotensyra kan i kombination med andra substanser hjälpa till att stoppa hårförtunning. Det saknas dock vetenskapligt stöd för att det hjälper vid faktiskt håravfall.

Hur mycket behöver jag få i mig?

Det finns inga nordiska rekommendationer för hur mycket vitamin B5 vi måste få i oss varje dag.

Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, anser dock att 5 milligram per dag för vuxna är ett tillräckligt intag (Adequate intake, AI).

Även gravida bör följa denna rekommendation. Ammande kvinnor bör dock höja intaget något och få i sig 7 milligram per dag för att kompensera för förluster av vitaminet genom bröstmjölken.

Pantotensyra har mycket låg giftighet, vilket innebär att risken för överdosering är mycket låg. I dagsläget finns det ingen information som säger vilken nivå som kan vara skadlig.

Tänk dock på att alltid följa rekommendationerna på förpackningen när du tar kosttillskott. Kosttillskottet kan nämligen innehålla andra ingredienser som du inte bör överdoseras.

Bästa pantotensyra – vitamin B5

Det finns många bra kosttillskott med pantotensyra, nedan har jag valt ut några av mina personliga favoriter som jag tycker ger bra värde för pengarna.

1. Great Earth Pantothenic Acid 1000 mg – Extra högdoserat

Pantothenic Acid 1000 mg är ett extra högdoserat kosttillskott från varumärket Great Earth. Varje kapsel innehåller 1000 milligram pantotensyra, vilket är högre än många andra tillskott på den svenska marknaden.

Tillskottet har fått många fina recensioner från användare. Många skriver att de fått mycket bättre hy efter att de börjat med tillskottet. Redan efter 2–3 veckor blir huden mindre fet och det syns en stor skillnad på pormaskar och finnar.

Många användare beskriver även hur de i flera år testat krämer hudvårdsprodukter mot akne, men det är först efter att ha testat Pantothenic Acid 1000 mg som de sett riktiga resultat.

Eftersom du bara behöver ta en kapsel per dag räcker det här tillskottet i 90 dagar.

Se aktuellt pris

2. Healthwell B5 pantotensyra – Bra kapsel

B5 pantotensyra från varumärket Healthwell är ett prisvärt kosttillskott med rent innehåll. Kapslarna innehåller faktiskt 100% ren pantotensyra.

Även denna produkt har fått mycket goda omdömen. Med ett snittbetyg på 4,6 av 5 hyllas tillskottet för att lindra akne samt stärka hår och naglar. Flera beskriver även hur tillskottet hjälper mot hormonell akne, både för tonåringar och vid graviditet.

Vissa användare skriver att de ökade doseringen och såg då ännu bättre resultat. Några användare klagar dock på att kapslarna är aningen för stora.

Du bör ta en kapsel dagligen tillsammans med måltid. Kosttillskottet rekommenderas som en kur på cirka 3–6 månader för att ge bästa resultat.

Se aktuellt pris

3. Healthwell B5 pantotensyra pulver – Kosttillskott i pulverform

Om du inte gillar kapslar och tabletter kan du testa B5 pantotensyra i pulverform. Detta från Healthwell är ett högdoserat kosttillskott som du blandar med valfri dryck.

Pulvret har fått lite blandade omdömen. Många tycker att det är ett högkvalitativt tillskott som fungerar bra, det är dessutom lätt att dosera när det är i pulverform. 

Det är däremot en del som inte gillar smaken och menar att den är aningen för besk. Att blanda ut pulvret med något syrligt, exempelvis juice eller pressad citron, kan dock hjälpa. 

Eftersom detta handlar om smaksak och inte kvalitet är det egentligen bara något du själv kan testa dig fram till om det passar dig.

Se aktuellt pris

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*