fbpx

Visste du att? – Levern

Levern är ett organ som främst är känt för sina renande egenskaper. Det som dock är lätt att glömma bort är att levern även är en körtel som producerar och utsöndrar protein, fettsyror, kolesterol, hormon och glukos för att nämna några saker. Levern är alltså betydligt mer än bara ett reningsorgan och fungerar också som en fabrik för många viktiga ämnen.

Förutom rening och produktion av diverse hormon och protein har levern en viktig funktion i matsmältningsprocessen. Levern är ansvarig för produktionen av galla som förvaras i gallblåsan. Galla utsöndras sedan i tunntarmen för att lösa upp fett från maten vi äter. Utöver produktionen av galla bryter levern ner sockerarten fruktos och omvandlar den till glukos vilket är kroppens primära drivmedel. Levern sparar en del av glukosen som lättillgänglig energi i form av glykogen och resten skickas till fettcellerna för långvarig lagring.

Levern lagrar även en rad olika vitaminer och mineraler som kroppen behöver till byggmaterial. Några exempel är.

 • Vitamin B12
 • Folsyra
 • Järn
 • Vitamin A
 • Vitamin D
 • Vitamin K

Lever är ett mycket näringsrikt organ just på grund av dess egenskaper att lagra vitaminer och mineraler. I tabellen nedan kan du se en jämförelse mellan nötlever och några andra vanliga råvaror.

 Per 100 gram ÄPPLE MORÖTTER RÖTT KÖTT NÖTLEVER
Kalcium 3.0 mg 3.3 mg 11.0 mg 11.0 mg
Fosfor 6.0 mg 31.0 mg 140.0 mg 476.0 mg
Magnesium 4.8 mg 6.2 mg 15.0 mg 18.0 mg
Kalium 139.0 mg 222.0 mg 370.0 mg 380.0 mg
Järn .1 mg .6 mg 3.3 mg 8.8 mg
Zink .05 mg .3 mg 4.4 mg 4.0 mg
Koppar .04 mg .08 mg .18 mg 12.0 mg
Vitamin A 0 0 40 IU 53,400 IU
Vitamin D 0 0 Spår 19 IU
Vitamin E .37 mg .11 mg 1.7 mg .63 mg
Vitamin C 7.0 mg 6.0 mg 0 27.0 mg
Tiamin .03 mg .05 mg .05 mg .26 mg
Riboflavin .02 mg .05 mg .20 mg 4.19 mg
Niacin .10 mg .60 mg 4.0 mg 16.5 mg
Pantotensyra .11 mg .19 mg .42 mg 8.8 mg
Vitamin B6 .03 mg .10 mg .07 mg .73 mg
Folsyra 8.0 mcg 24.0 mcg 4.0 mcg 145.0 mcg
Biotin 0 .42 mcg 2.08 mcg 96.0 mcg
Vitamin B12 0 0 1.84 mcg 111.3 mcg

Att äta lever regelbundet är ett bra sätt att få i sig rikligt med näring. När det kommer till att köpa lever är min rekommendation att alltid försöka hitta ekologiska alternativ. Trots att lever normalt sätt inte lagrar gifter och kemikalier kan det ackumulera tungmetaller och miljögifter. Dock är detta inte exklusivt för levern utan påverkar hela djuret vilket är anledningen till varför det är viktigt att handla ekologiskt.

Jag och Rebecca har nyligen börjat experimentera med lever så det kommer troligen komma några recept framöver. När vi köper lever gör vi det från en lokal gårdsbutik som säljer viltkött eftersom vi inte har hittat någon ekologisk lever i någon mataffär.

Det var allt för idag!

Johan

PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

Resurser:

http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood/
http://www.marksdailyapple.com/does-the-liver-store-toxins/

6 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Agnetha Halldin

  Är det stor skillnad på nötlever, kycklinglever och svinlever, vad det gäller näring? Vi älskar lever och ser fram emot era kommande recept. Vi köper lever direkt från Ugglarps slakteri. De slaktar ju från närliggande gårdar, men vi vet ju inte om den svinlever vi köper är ekologisk, tyvärr.

  Svara

  • Lever generellt är ett näringsrikt livsmedel. Jag har dock aldrig jämfört skillnaden mellan nöt, kyckling eller svinlever. Om du går in på t.ex. http://www.matkalkyl.se så kan du få upp näringsvärdet och jämföra där.
   Mvh Johan

   Svara

 2. gravatar Jenny Fransson

  Hej. Äter ni kosttillskott? Vitaminer och mineraler? Jag blir lite förvirrad, jag följer en del bloggar om hälsosam mat och giftfri med mera. Många nämner att vitaminer ovh mineraler är bra att ta men läser man sen på Livsmedelverket så det onödigt för att det får vi i oss genom maten vi äter. Då tänker jag på att många pratar om att våra jordar är utarmade jämfört med för 50 år sedan och då verkar det konstigt det Livsmedelverket vill påskina, för dem ska väl ändå “ha koll”
  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/kosttillskott/vem-behover-kosttillskott
  Vad anser ni?

  Tack för bra blogg

  Svara

  • Hej Jenny,

   Vi planerar att skriva ett inlägg på ämnet eftersom det finns flera saker som spelar in precis som du skriver. Ge oss bara lite tid så ska vi besvara din fråga i ett nytt inlägg 🙂

   Tack för att du kommenterar!

   Svara

 3. gravatar Kristina

  Hej! Jag sökte runt på er sida nu, försökte hitta bästa vitamin-B med innehållande B12 som ofta inte finns med i vissa burkar fast det står B-vitamin komp. Men jag hittade inget idag? Ha en fin söndag <3 <3 <3

  Svara

  • Hej Kristina, vi har inte skrivit om detta än men vi tar ditt önskemål med oss till kommande artikel :). Jag har själv använt B-50 komplex Green Line som bland annat innehåller B12 (klicka på länken för att läsa mer om innehållet) – kan detta vara något för dig? Den innehåller också folat istället för folsyra, vilket är viktigt för mig.

   Såg att den var slutsåld på länken ovan men finns i lager hos Bodystore, du hittar den här.

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*