fbpx

Vilket proteinpulver ska jag välja?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Att hitta rätt bland alla proteinpulver är inte så enkelt. Det finns mängder av varianter att välja mellan. Se till att hitta en sort som möter dina behov och fungerar för dig i längden! Det är en förutsättning för att det ska ge önskad effekt och hjälpa dig att nå de resultat du vill.

I den här köpguiden vill vi reda ut och bemöta några av de frågeställningar som tenderar att dyka upp längs vägen och rekommendera ett urval av produkter som är bra alternativ för den som söker naturliga proteinpulver.

Bästa proteinpulver – topp 4

  1. Holistic Vassle Protein – jämförspris 452 kr/kg – vassleprotein från nordiska gårdar utan sötningsmedel men med tillsatta matsmältningsenzymer för att undvika uppsvälld mage. Finns i smakerna naturell, vanilj och choklad. Vår favorit sedan länge!
  2. Pureness Athletics Vassleprotein – jämförspris 439 kr/kg – ett ekologiskt vassleprotein i smakerna naturell, vanilj och choklad. Smakerna är sötade med steviolglykosider. Mycket gott, högkvalitativt och prisvärt proteinpulver.
  3. Sunwarrior Warrior Blend – 612 kr/kg – det dyraste alternativet men detta är ett mycket högkvalitativt växtbaserat proteinpulver som finns i flera olika smaker. Naturligt sötad och fritt från tillsatser.
  4. WellAware Svenskt havreprotein – jämförspris 381 kr/kg – ett billigare alternativ enbart innehållande svenskt odlad havreprotein. Finns enbart i naturell smak av havre som passar bra att blanda ut i gröt eller smoothies.

proteinpulver

Varför ta proteinpulver?

Det finns flera skäl till att man väljer att ta proteinpulver. Det som gör det till ett så populärt tillskott är bland annat att det är ett mycket smidigt sätt att få i sig extra protein snabbt genom att enkelt dricka en proteinrik shake efter ett träningspass. Det kan upplevas som mer praktiskt jämfört med att äta livsmedel som är rika på protein.

Protein är kroppens byggstenar och bygger upp cellerna och bildar hormoner och enzymer. Proteinet är uppbyggt av tjugo aminosyror varav nio stycken är essentiella och måste intas via mat eller tillskott.

Effekten som ett bra proteinpulver har är att det kan öka på muskeltillväxten. Det som händer är att när du styrketränar ökar omsättningen av protein i kroppen. När du väljer att tillföra extra protein, i anslutning till träning, ökar du proteinsyntesen och minskar på så vis nedbrytningen.

För vem är proteinpulver lämpligt?

Proteinpulver är relevant att ta för flera grupper. Särskilt förknippas det med personer som är fysiskt aktiva och vill maximera sin muskeluppbyggnad efter träning.

Om proteintillskott är nödvändigt beror till stor del på hur mycket protein du får i dig via kosten. Kolla upp vilka livsmedel som innehåller mycket protein och fokusera på att öka ditt intag av dessa. Inom den växtbaserade kosten är det mycket baljväxter, spannmål och nötter som gäller och inom den animaliska kosten är fisk och ägg proteinrika livsmedel.

För den som tränar hårt och mycket, särskilt styrka, kan dock ett proteintillskott i form av exempelvis proteinpulver ge stor effekt. Tänk på att äta tillräckligt med kalorier – annars kommer proteinet att användas som bränsle istället för som byggstenar.

Kort sagt kan man säga att en genomsnittlig person som inte tränar hårt klarar sig bra på det protein som intas via maten men om man tränar hårt och vill maximera resultaten kan extra tillskott av protein vara aktuellt. 

Hur mycket protein är lagom mycket?

Hur vet jag hur mycket jag behöver? Dels kan du använda tabeller hos Livsmedelsverket och liknande. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna ska vi få i oss mellan 50–70 gram protein om dagen. För personer som tränar mycket hårt kan behovet vara större.

Testa att skriva ner vad du äter under en vecka för att räkna ut ditt genomsnittliga intag av protein som du får i dig via kosten. Då får du en överblick och en bättre utgångspunkt för att avgöra hur mycket extra protein du vill inta.

Det som händer om du äter för lite protein är att kroppen kommer att prioritera muskeltillväxt lägre än nödvändig uppbyggnad av enzymer, hormoner och immunsystemet.

Det finns även bieffekter av att äta för mycket protein. Om du överdriver ditt proteinintag kan det ha en negativ inverkan på dina njurar, särskilt om du redan har en njursjukdom ska du vara försiktig.

Vad finns det att välja mellan och hur väljer man rätt?

När du ska välja proteinpulver är det lätt att bli förvirrad. Det finns mängder av produkter att testa och det kan vara svårt att enbart gå på rekommendationer inom detta fält eftersom proteintillskotten många gånger tenderar att fungera olika bra för olika personer.

En annan viktig parameter är smaken. Proteinpulver är inte kända för sin goda smak. De allra flesta behöver därför hitta en produkt där de godtar smaken för att fortsätta ta pulvret regelbundet i längden – vilket krävs för att det ska ge önskad effekt.

Parametrar att ta titta på och ta ställning till vid valet av proteinpulver:

  • Bred aminosyreprofil – välj gärna produkter som inkluderar både essentiella och icke essentiella aminosyror.
  • Söker du ett veganskt proteinpulver? Dessa är vanliga idag och erbjuds i många olika former.
  • Laktosfritt proteinpulver eller inte? För den som är laktosintolerant eller undviker laktos finns det gott om alternativ.
  • Proteinpulver utan sötningsmedel? – det är lite av en smaksak om du vill ha ett tillskott som är sötat eller ej. Försök hitta ett sockerfritt där smaken fungerar för dig. Om sötningsmedel används, satsa på naturliga sådana som stevia (anges som steviolglykosider).
  • Ekologiskt eller inte? Var noga med märkningar och om du väljer proteinpulver som innehåller vassle, se om det går att utläsa om det kommer från svenska kor. 
  • Priset – hur mycket vill du betala? Priset kan variera kraftigt när det gäller denna typ av produkt. Låt dig inte luras av varumärken och snygga förpackningar. Titta istället ordentligt på innehållet och välj en variant som tilltalar dig rent innehållsmässigt.

Varför välja naturligt proteinpulver?

Varför ska man egentligen välja ett naturligt proteinpulver? Det enkla svaret är att du inte vill ha i dig onödiga tillsatser när du tar ett kosttillskott. Det är det rena proteinet du vill åt, inte mängder av sötningsmedel och annat som ska göra att det smakar godare.

De flesta proteinpulvren går att blanda i drycker eller mat där du kan dölja smaken om det behövs. Leta efter proteinpulver utan sötningsmedel och välj det bästa proteinpulvret för dig.

Det är vanligt att proteinpulver består av vassle (whey på engelska). Vassleprotein kommer ursprungligen från mjölk där det utgör en femtedel av proteinet. De kvarvarande fyra femtedelarna av proteinet i mjölk utgörs av kasein. Vassle är en restprodukt från osttillverkning 

En bra metod för att hitta naturliga proteinpulver är också att leta efter veganska eller växtbaserade tillskott. Detta är också ett alternativ för dig som undviker mjölkprotein av andra anledningar, såsom uppsvälld mage eller finnig hy.

För den som är på jakt efter det bästa veganska proteinpulvret finns det gott om valmöjligheter. Testa pulver baserat på ris, havre, hampa eller varför inte ärta?

Vilken produkt ska jag välja?

Här presenterar vi en rad förslag på bra val av proteinpulver lämpliga för olika målgrupper.

1. Holistic Vassle Protein – en given favorit

Den här produkten är fantastisk! Holistic Vassle Protein är en given favorit hos oss. Det är ett nordiskt vassleproteinkoncentrat som är ultrafiltrerat.

Holistic Vassle Protein är aningen dyrare men väl värt pengarna. Du får en produkt fri från både socker och sötningsmedel och som dessutom har en välbalanserad aminosyreprofil samt tillsatta matsmältningsenzymer.

Välj mellan smakerna vanilj eller choklad samt mellan olika storlekar – klicka hem 750 gram eller slå till på 5 kg om du vet att det kommer att gå åt. Vi gillar smaken på både vanilj och choklad mycket trots att det inte innehåller någon sötning. Passar utmärkt till smoothies och bakning dessutom.

En bonus är att detta vassleproteinpulver, till skillnad från många andra, inte ger uppblåst mage. Det är annars en rätt vanilj konsekvens.

Du hittar produkten här

2. Pureness Athletic Vassleprotein – Ekologisk

Pureness ekologiska vassleprotein är det jag använder numera. Det är ett gott och prisvärt val för dig som söker ett ekologiskt proteinpulver med sötning.

Det kommer i smakerna naturell, choklad och vanilj. Naturell innehåller enbart innehåller vassle och enzymer medan vanilj och choklad utöver det också innehåller just vanilj/kakao, salt och steviolglykosider.

Otroligt goda proteinpulver som också innehåller matsmältningsenzymer!

Du hittar produkten här

3. Warrior Blend – växtbaserat proteinpulver

Det här är en ytterligare variant som är lämpligt för den som söker ett veganskt proteinpulver. Proteinet saknar smak och är baserat på raw ärtprotein och raw ekologiskt hampaprotein. Det erbjuds i flera smaker såsom choklad, vanilj, blandade bär och mocha för den som föredrar det, dessa är sötade med steviolglykosider (stevia).

Det har en komplett aminosyreprofil och tillverkas utan kemikalier med en naturlig enzymprocess som skiljer ut proteinet. Det innehåller inte mindre än samtliga av de nio essentiella aminosyrorna plus flera av de icke-essentiella aminosyrorna.

Växtproteinet från Warrior Blend är aningen dyrare och passar den som vill försäkra sig om att få i sig ett växtbaserat och högkvalitativt protein.

Du hittar produkten här

4. Svenskt havreprotein – utan tillsatser och passar veganer

Det här proteinet från WellAware är GMO-fritt, saknar tillsatser och är ett lämpligt val för veganer då proteinet utgörs av havre istället för exempelvis vassle. Havreproteinet är odlat och tillverkat av svensk havre och har en neutral smak.

För den om söker ett veganskt proteinpulver är detta ett toppenval. Det passar bra att blanda i mat, bakverk, smoothie eller varför inte röra ner lite i gröten? Personligen är vi inte så förtjusta i smaken bara blandat med vatten utan det passar bäst i exempelvis smoothie.

Det här är dessutom ett förhållandevis prisvärt och billigt proteinpulver.

Du hittar produkten här

Sammanfattning

För det första kan det vara bra att överväga om proteinpulver är nödvändigt för dig. Det går att få i sig stora mängder via maten och det finns gott om information och listor över de mest proteinrika livsmedlen. Testa gärna att pausa intaget av proteinpulver ibland för att bedöma vad det har för verklig effekt. Då säkerställer du att det gör nytta.

Välj ditt proteinpulver med omsorg. Det bästa proteinpulvret för dig behöver inte vara detsamma som för din gymkompis. För någon passar ett vegan proteinpulver bäst medan andra hellre vill ha tillskott som är baserat på vassle. Känn efter vad som händer i din kropp och testa dig fram tills du hittar rätt produkt för dig.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*