fbpx

Utmaning – Sitt mer på huk!

Förra året körde vi vår första Sitt mer på huk-utmaning som var väldigt uppskattad. Utmaningen är väldigt enkel. Under 30 dagar ska du försöka sitta på huk så mycket du kan, gärna minst 15 minuter men gärna längre om du vill.

sittmerpahuk

Varför ska man kunna sitta på huk?

Att kunna sitta på huk är inte bara en del av människans naturliga rörelsemönster utan det är även människans naturliga viloposition.

Relaterat: Läs – Sitt mer på huk.

Tyvärr behöver man inte använda sig av huksittande så mycket i vardagen längre vilket jag tror är anledningen varför det är många som har svårt att komma ner i en fullt hukad position. I takt med samhällets utveckling så kommer det allt fler “hjälpmedel” som gör att det helt enkelt inte finns något direkt behov att behöva sitta på huk regelbundet. Men så fort du kommer ut i naturen eller bara ut i trädgården så är det huksittande väldigt bra att kunna.

I stort sett allt som du behöver göra nära marken, plocka ogräs, fylla på vattenflaskan i en bäck, leka med dina barn, plocka svamp med mera är alla aktiviteter där det underlättar mycket att kunna sitta på huk.

Att kunna sitta på huk är också viktigt för hur du går på toaletten. Mer om det har vi skrivit här.

If you don’t use it, you lose it!

Om du inte regelbundet använder dig av olika rörelser och positioner ökar risken att kommer tappa förmågan att utföra specifika rörelser med tiden. För att råda bot på detta har vi därför skapat en sitt mer på huk-utmaning för att få dig att träna upp förmågan att återigen kunna sitta på huk.

Behöver du hjälp med ditt huksittande?

Vi har skrivit ett inlägg med en massa tips och trix som kan hjälpa dig med ditt huksittande. Läs gärna igenom det och testa de olika tipsen. Men om du verkligen vill bli bra på något så är det övning som gäller så antag Sitt på huk-utmaningen nedan.

Sitt på huk-utmaning: så här går det till!

Under 30 dagar ska du sitta på huk i minst 15 minuter per dag. I väntan på bussen, på lunchrasten, efter löprundan eller precis när du vill. Det spelar ingen roll var eller när du sätter dig på huk, bara gör det och se till att komma upp i minst 15 minuter per dag men gärna mer om du vill det. Sätt en nedräkningstimer på din telefon sen är det bara att sätta igång.

  • Sitt på huk i minst 15 minuter per dag, antingen uppdelat under dagen eller sammanhängande.
  • Var gärna barfota när du sitter på huk, undvik skor med klack eller mycket dämpning t.ex. löparskor.
  • Huksittande är en viloposition så tänk på att sitta avslappnat.
  • Se till att hela foten är i marken när du sitter på huk. Kommer du inte ner med hela foten kan du lägga ett litet stöd under hälen.

När kör vi igång?

Den 1 november dra utmaningen igång och pågår till och med den 30 november.

Glöm inte bort att utmana din familj och dina vänner så dela gärna den här utmaningen.

Dela med dig av när du sitter på huk!

Använd hashtaggen #sittmerpåhuk i sociala medier och lägg upp bilder för att inspirera och motivera andra att genomföra utmaningen. Glöm inte bort att tagga oss så vi inte missar dina bilder, på Facebook och Instagram (@halsasomlivsstil).

#sittmerpåhuk

[wdi_feed id=”2″]

Lycka till allihop!

Johan & Rebecca


PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

1 kommentar
Delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*