fbpx

Sitt mer på huk

Den mänskliga kroppen kan i huvudsak utföra 7 olika rörelsemönster, de inkluderar 1. böjning, 2. vridning, 3. tryck, 4. drag, 5. utfall, 6. gång och 7. knäböj.

Varje dag använder vi oss av samtliga rörelsemönster, det räcker nästan att vi bara går upp ur sängen så har vi använt merparten. Det finns dock ett rörelsemönster som sällan används fullt ut utanför träningslokalens fyra väggar. Det rörelsemönster jag menar är knäböj/huksittande.

Varje gång du sätter dig på en stol använder du dig av rörelsemönstret knäböj dock i en begränsad form eftersom du inte behöver böja knäna särskilt mycket för att sätta dig på en stol.

Huksittande är en normal viloposition  för oss människor och är den föredragna positionen för att uträtta sina behov ur en anatomisk synvinkel. Dock är det många personer som har problem att komma ner i en fullt hukad position och tycker det snarare är jobbigt att sitta på huk än avslappnande. Hur kan det komma sig? Svaret på den frågan är i de flesta fall för att du inte använder dig av det fullständiga rörelsemönstret regelbundet.

Tajta muskler i höften, låren, vaderna och ländryggen är några av de anledningar varför du kan ha problem att komma ner i en fullt hukad position. Har du svårt att sitta i en hukad position betyder det att du behöver göra det mer genom att starta med ett par sekunder åt gången för att sen bygga upp till flera minuter i sträck.

Att sitta på huk kommer inte bara göra att du blir mer rörlig i höfterna det kommer även göra att du får mer frihet att röra dig obehindrat vilket är anledningen till varför det är viktigt att använda sig av samtliga sju rörelsemönster regelbundet och på ett sätt som gör att du fortsätter hålla dig rörlig.

Vi lever i ett samhälle idag som inte förespråkar rörelse eftersom mer och mer automatiseras och vi blir mer stillasittande. En bra utveckling har dock varit att fler och fler använder sig av höj- och sänkbara skrivbord vilket gör att fler står upp och jobbar. Men problemet kvarstår att många inte använder sig av knäböj och huksittande som en del av sitt vardagliga liv. Det borde finnas höj- och sänkbara skrivbord som går att göra till huksittande skrivbord. Än har jag inte hittat något sådant men jag har löst problemet med att använda en helt vanlig fotpall som bord till min dator så länge som du kan se på bilden här under.

DSC_1333

Men varför ska jag behöva sitta på huk undrar du säkert? Låt mig dra några enkla exempel då huksittande kan vara bra att kunna.

  • Plocka ogräs i rabatten
  • Leta efter någonting på marken
  • Gå på toa i skogen
  • Leka med ditt barn på marken
  • Plocka upp ditt barn från marken

För mig som är ute mycket i skogen är huksittande en absolut nödvändighet, jag använder mig av det hela tiden i allt från att göra upp eld till att plocka upp någonting ur ryggsäcken. Jag brukar inte gå runt och bära på någon stol så då är det helt enkelt huksittande som gäller.

DSC00661

DSC00690

Ta gärna en titt på små barn runt omkring dig. Då kommer du se att de sitter på huk hela tiden. Använd det som inspiration för att röra dig på sätt som du inte brukar och känn friheten av att faktiskt kunna sätta dig ner på huk de gånger du behöver. För det är precis det rörelse handlar om, frihet att kunna hoppa, krypa, sitta och stå precis när du behöver det utan att begränsas av smärta eller orörliga muskler och leder.

If you don’t use it you lose it! 

8 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Jenny

    Hej!

    Intressant om huksittande som jag tagit till mig 😀 Jag har nu praktiserat att sitta på huk ett tag och hade inga problem att komma ned i fullt hukad position men kan inte sitta speciellt länge, några minuter bara, innan jag börjar domna bort från knäna och neråt. Är det något man kan träna om man sitter på huk ofta? Det är väl ändå blodflödet som stryps då det händer? Hur länge “ska” man kunna sitta på huk utan att domna bort?

    Svara

    • Hej Jenny,

      Vad kul att du tagit huksittande till dig. Troligen saknar du rörlighet i höften så när du belastar muskeln Musculus piriformis stryper den ischiasnerven som kan få benet och foten att domna av. Om du googlar på Piriformis Stretch så kan du hitta stretchövningar som möjligen kan hjälpa dig.

      Mvh Johan

      Svara

      • gravatar Jenny

        Tack, då vet jag att det i alla fall är möjligt att sitta på huk längre, ska kolla upp Piriformis och se om det hjälper till att börja med 🙂

        Svara

  2. gravatar Jenny A

    Hejsan jag har försökt att sitta på huk ordentligt i ett halvårs tid nu. Försöker sitta på huk varje dag, men jag har inte lyckats att få ner hälarna i golvet. Jag undrar vad jag kan göra för fel då. Eller kanske tar det tid att lära sig? Jag har alltid varit väldigt stel, kanske är det några muskler som behövs stretchas.

    Svara

    • Hej Jenny,
      Här är några punkter du kan prova.
      1. Testa dig fram med olika fotpositioner, vinkla fötterna utåt, stå bredare eller smalare med benen.
      2. Sätt dig ner som att du ska sitta på en stol (stick ut rumpan) och ha hela foten i marken. Lägg märke till när du inte längre kan ha hela foten i marken, var tar det stopp? Känn efter och stretcha sedan där du känner att det behövs.
      Mvh Johan

      Svara

  3. Vill tacka för en ögonöppnande artikel! Jag tror att den kan ha räddat mitt arbetsliv och min kropp från förslitningskador! I mitt yrke ingår det att jag gör MÅNGA knäböjningar varje dag och då jag förut har gjort det just genom att böjja på högerknä så har jag börjat få känningar av just förslitningar. Efter jag började att utföra rörelsen huksittandes istället så känner jag nästan inte av det alls!

    Men jag har ett annat problem: Jag blir vid intensiva arbetsdagar väldigt öm i senan mitt fram på foten. Det gör inte ont, blir bara öm. Troligen på att jag ökat mitt huksittande radikalt så att jag lyfter hälen mera. Är det något jag kan träna upp eller bör tänka på?

    Svara

  4. Intressant! Det är ju faktiskt en övning som inte är speciellt ansträngande.

    Svara

    • Precis, den ska inte vara särskilt ansträngande eftersom det är en viloposition. Dock är det många som tycker den är väldigt jobbig eftersom positionen sällan används.

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*