fbpx

Spirulina: 7 anledningar varför det är bra för dig!

Spirulina är ett livsmedel som brukar klassas som “supermat” på grund av dess höga näringsvärde och goda hälsoegenskaper.

Även om vi inte är jätteförtjusta i benämningen supermat så är där ändå någonting speciellt med just spirulina.

Det kan till och med vara så att spirulina verkligen är förtjänt av benämningen supermat.

Spirulina är en blågrön alg som du kan köpa som hälsokost, antingen i form av pulver eller tabletter.

Bästa spirulinatillskottet – Vilket ska jag välja?

Det finns flera olika tillskott av spriulina, pulver och kapslar, på marknaden att välja mellan. De produkter vi rekommenderar baserat på kvalite och pris är

Välj spirulinakapslar om du inte gillar smaken av spirulina men om du vill blanda det i t.ex. smoothie bör du välja pulvret.

Fortsätt läsa så kommer du förstå precis varför du kommer vilja testa spirulina!

Vad är spirulina?

Spirulina är en liten vattenorganism som i vardagligt tal brukar kallas för en blågrön algväxt, även om detta egentligen är felaktigt.

Det består faktiskt av en specifik form av cynanobakterier vid namn Arthrospira platensis och Arthrospira maxima som skördas från icke-förorenade vattensamlingarHuvudsakligen består det av protein och essentiella aminosyror.

Spirulina säljs vanligtvis i pulver- eller tablettform och du kan enkelt blanda ner det i din smoothie, juice eller varför inte i några goda dadelbollar.

Spirulinapulver i sig själv kan ha en intensiv och lite annorlunda smak men låt inte det skrämma dig!

7 anledningar varför spirulina är bra för dig

Nu tar vi och tittar närmare på några av hälsofördelarna med Spirulina. Jag sammanfattar dom snabbt i bilden nedan men fortsätt läsa för mer detaljer.

spirulina infografik

1. Spirulina är mycket näringsrikt

Spirulina har sedan lång tid hyllats för sin näringstäthet men det fick ett nytt uppsving i populäritet sedan NASA föreslog att det kan odlas i rymden och användas av austronater just för dess näringstäthet. [källa]

Det anses vara en av de närinsrikaste livsmedlen på jorden.

En normal daglig dos av spirulina ligger på mellan 1-3 gram men du får god effekt från doser upp emot 10 gram per dag. Högre doser än så ger ingen ytterligare effekt.

En matsked torkat spirulinapulver, 7 gram, innehåller:

  • 4 gram protein
  • Vitamin B1: 11% av RDI
  • Vitamin B2: 15% av RDI
  • Vitamin B3: 4% av RDI
  • Koppar: 21% av RDI
  • Järn: 11% av RDI

Det innehåller också magnesium, kalium, mangan och mindre mängder av nästan alla andra näringsämnen som vi människor behöver för att må bra.

Det finns dock en viktig sak att tänka på.

Ofta hävdas det att spirulina är en bra källa för vitamin B12, detta är tyvärr felaktigt. Det innehåller pseudovitamin B12 som inte ger någon effekt hos människor. [källa]

2. Är antiinflammatoriskt och innehåller mycket antioxidanter

Den huvudsakliga aktiva substansen i spirulina heter phycocyanin vilket också är det som ge spirulina dess unika blågröna färg.

Phycocyanin är en kraftig antioxidant som är bra på att bekämpa fria radikaler och hämma produktionen av inflammatoriska signalmolekyler, vilket ger spirulina imponerande antiinflammatoriska egenskaper. [källa]

3. Kan förbättra din uthållighet och styrka

Det finns studier som tyder på att spirulina har goda effekter på uthållighet och styrka vid fysisk aktivitet.

I två studier som tittade närmare på uthållighet kunde forskarna se att det tog betydligt längre tid för testpersonerna att känna av trötthet efter att de tagit kosttillskott av spirulina. [källakälla]

Intressant nog visade en annan studie på ökad muskelstyrka hos testpersonerna men ingen förbättring av uthålligheten. [källa]

4. Hjälper kroppen att rena sig från gifter och tungmetaller

Spirulina har egenskaper som gör att det kan absorbera gifter.

Detta kan vara farligt om det odlas i förorenat vatten men som tur är testas det noggrant innan det säljs för att upptäcka eventuella föroreningar.

När det odlas i en giftfri miljö är spirulina ettt användbart verktyg för människokroppen i kampen mot toxiner som vi får i oss genom bland annat mat och dryck.

Kronisk arsenikförgiftning är ett stort globalt problem som påverkar många människor. Källor för exponering är dricksvatten, grödor som bevattnats med förorenat vatten och mat som har beretts i förorenat vatten.

Spirulina kan binda till tungmetaller i blodet och hjälpa till att föra ut dom.

I en studie administrerades en blandning av spirulina och zink till patienter två gånger om dagen under en 16-veckorsperiod som en effektiv behandling mot arsenikförgiftning. (källa)

Men det är inte bara mot arsenik som det kan hjälpa till att skydda din kropp. Det har även indikerats att spirulina kan binda till radioaktiva isotoper vilket kan vara användbart för patienter som strålbehandlas.

5. Spirulina sänker nivån av LDL och triglycerider

Höga nivåer av LDL, det “onda” kolesterolet och förhöjda värden av triglycerider är markörer som är kopplat till hjärt- och kärlsjukdomar.

Redan vid små doser av spirulina går det att se förbättringar av dessa markörer.

I en studie gjord på personer med högt kolesterolvärde visade det sig att triglyceriderna sänktes med 16,3% och det onda kolesterolet, LDL, sänkter med 10,1%. Detta skedde redan vid en dos på endast 1 gram spirulina per dag. [källa]

6. Kan hjälpa till att motverka högt blodtryck

Högt blodtryck är kopplat till en rad olika sjukdomstillstånd som bland annat inkluderar hjärtattacker och stroke.

Doser upp emot 4,5 gram kan sänka blodtrycket. Detta tros bero på en ökad produktion av kväveoxid som får blodkärlen att slappna av och vidgas. [källa]

De blodtryckssänkande effektena gäller även personer som inte har problem med högt blodtryck vilket kan vara bra att känna till.

Om du lider av lågt blodtryck bör du vara försiktig med högre doser av spirulina. Doser runt 1 gram visade sig dock inte ha någon effekt på blodtrycket. [källa]

7. Lindrar allergiska symtom så som rinnsnuva

Spirulina är en populär alternativ behandling av allergisk rinit, ett inflammatoriskt tillstånd som framkallats av en allergisk reaktion i nässlemhinnan.

Symtom på allergisk rinit kan orsakas av pollen, hundhår eller andra saker kan kan vara allergisk mot.

I en studie gjord på 127 personer med allergisk rinit bekräftades det att 2 gram spirulina är effektivt på att drastiskt lindra symtom av rinnsnuva, klåda i näsan, nysningar och igentäppt näsan. [källa]

Biverkningar av spirulina?

Det finns några rapporter om personer som hade autoimmuna reaktioner efter att ha tagit spirulina. [källa]

Även om det ännu inte är bekräftat är teorin bakom denna biverkning att spirulina kan aktivera den inflammatoriska proteinet TNF-alpha hos personer som lider av en autoimmun sjukdom.

Men å andra sidan finns det studier som tyder på att det motverkar produktionen av inflammatoriska proteiner, som en del av dess antinflamatoriska egenskaper så detta område behöver det forskas mer på.

Om du lider av en autoimmun sjukdom bör du vara försiktig om du tar eller planerar att använda spirulina.

Dosering: Hur mycket spirulina bör jag äta per dag

I de studier som gjorts på spirulina kan vi få fram ett ungefärligt mått vad gäller rekommenderad dosering. Eller i alla fall ett spann som du bör hålla dig inom.

Det rekommenderade spannet är 2-8 gram per dag

Här är några doseringar som varit effektiva i vetenskapliga studier:

  • Goda effekter på kolesterolet har visat sig vid doser på 1-8 gram per dag.
  • För muskelprestanda har en dosering på 2-7,5 g använts.
  • 2 gram per dag har använts för att ge mild reglering av blodsockret
  • Spirulina kan ge sänkt blodtyck vid 3,5 – 4,5 g per dag
  • 4,5 g per dag kan användas för att motverka fettlever.

[Källa]

Det finns idag ingen information huruvida det är bättre att ta ett spirulinatillskott en eller flera gånger om dagen så gör det som passar dig bäst.

Kan jag använda spirulina om jag är gravid eller ammar?

Tyvärr har jag inte kunnat hitta något definitivt svara på den frågan. Detta är ett område som inte har studerats närmare.

Det finns dock vissa rekommendationer att gravida och kvinnor som ammar bör undvika spirulina dels på grund av dess detoxifierande effekt men också på grund av att man helt enkelt är osäker på hur det kan påverka.

3 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Ayad

    Men vad är skillnaden mellan spirulina och chlorella? Har inte båda starka näringsämne och samma effekt?

    Svara

  2. Köpte spirulina för ett tag sedan men har inte haft motivationen att börja ta det regelbundet. Erat inlägg inspirerade mig att börja ta det.
    Tack så mycket.

    Mvh,
    Martin

    Svara

  3. gravatar Inger wimark

    Har läst att inte ta spirulina om man har högt blodtryck ( gränsfall )
    Och äter medicin.
    Vill slippa medicin helst. Hur gör jag?

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*