fbpx

Twix (vegansk) – knaprigt och krämigt med chokladtopping

Twix (vegansk) – knaprigt och krämigt med chokladtopping

Twix (vegansk) – knaprigt och krämigt med chokladtopping

Knaprigt, krämigt och chokladigt i en underbar kombination. Denna kaka bakar du lätt som en plätt och den faller de flesta i smaken.

Detta recept är en nyttigare variant av en Twix-bar om ni känner till det? Vet inte hur populärt det är idag, men jag älskade det när jag var yngre (och åt massa mer socker). Mm ätit alldeles för många genom åren.

Denna kaka påminner både i smak och textur om originalet men inte alls så söt som originalet. Krämigheten kommer bland annat från mandelsmör som du enkelt snabbt hemma på mandelmjöl med hjälp av detta recept. 

Botten bakas en kort stund i ugnen för att bli knaprig, därefter ska fyllningen hällas på och slutligen smält choklad. In i kylen eller frysen och färdigt! Botten kan smula en del när du delar den så det blir inte nödvändigtvis så snygga bitar, men det smakar desto bättre.

Jag har valt att använda mörk choklad från Loving Earth (Dark) som endast innehåller koncentrerad kokosnektar och raw kakaobönor (72%). Ingenting mer.

Twix (vegansk) – knaprigt och krämigt med chokladtopping

Portioner: 12 | Tid: 1 h 18 min

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader. Lägg bakplåtspapper i en form (jag använde en 20 cm x 20 cm form, håll dig i ungefär samma storlek).
  2. Tillsätt samtliga ingredienser till botten i en stor skål eller matberedare. Kombinera till en grynig massa.
  3. Tryck ut degen i formen så det blir en jämn botten. Nagga botten med en gaffel och baka sedan i 18 minuter eller tills gyllene. Tänk på att botten stelnar när den kyls. Låt sedan svalna helt, ställ gärna en stund i kylen eller frysen för att skynda på processen.
  4. Gör fyllningen under tiden som botten svalnar. Följ ett av följande alternativ:- Tillsätt samtliga ingredienser till fyllningen i en kastrull och vispa på medelvärme tills alla ingredienser har smält samman. Låt svalna.- Mixa samtliga ingredienser till en jämn smet.
  5. Häll eller bred ut fyllningen över botten när den svalnat. Ställ in i frysen i 30 minuter för att stelna.
  6. Smält chokladen över ett vattenbad. Häll sedan den smälta chokladen över botten och ställ sedan in i frysen i 20 minuter till för att stelna snabbt eller låt stå i kylen tills det är dags att servera.
  7. Låt gärna kakan stå framme i 5-10 minuter innan du skär upp den i cirka  bitar.

*Kan ersättas med valfri annan sötning

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*