fbpx

Mandelsmör på mandelmjöl – gör ditt eget!

Mandelsmör på mandelmjöl – gör ditt eget!

Mandelsmör på mandelmjöl – gör ditt eget!

I samarbete med Bodystore

Gör ditt eget mandelsmör på mandelmjöl! Det blir godare, billigare och nyttigare än att köpa färdigt. Dessutom är det enklare än att göra det på hela mandlar då du slipper tänka på att skålla och skala mandlarna. Mandelsmör är perfekt i smoothies, i kakor eller som ett snabbt och mättande mellanmål.

Fördelar med mandelsmör

Det finns många fördelar med att välja mandlar eller mandelsmör som ett gott mellanmål när du är hungrig. Mandlar är riktigt bra mat för hjärnan, för huden och mättar bra vilket minskar sötsug.

Mandlar är mycket näringsrikt och har en god sammansättning av fiber, protein och fett. Utöver detta är det rikt på både magnesium och E-vitamin.

Skal eller inte skal, det är frågan!

Mandlar innehåller i likhet med andra nötter en stor mängd fytinsyra vilket är en antinutrient. Merparten av fytinsyran sitter i skalet. Fytinsyra en försvarsmekanism som finns främst i spannmål, nötter, frön och baljväxter (t.ex. jordnötter, ärtor och bönor). Fytinsyra binder till mineraler och hindrar kroppen från att absorbera dem, mer specifikt binder fytinsyra till kalcium, magnesium, zink och järn.

Du kan lära dig mycket mer om antinutrienter här.  

Mandlar är rikt på antioxidanter, men merparten av dessa sitter också i skalet. Genom att ta bort skalet försvinner också en stor del av de kraftfulla antioxidanterna.

Vi rekommenderar alltid att blötlägga nötter och frön innan konsumtion för att minska mängden antinutrienter (fytinsyra) i nötter och frön. 

Vi förstår däremot att många tycker det är besvärligt och tidskrävande att blötlägga nötter. Personligen tycker jag det är väldigt smidigt så länge man gör det i större mängder och inte så ofta. En kompromiss på detta är att göra mandelsmör på mandelmjöl istället.

Varför är det nyttigare med mandelsmör gjort på mandelmjöl istället för hela mandlar?

I vår mening föredrar vi att inte äta mandlar med skal med anledning av mängden fytinsyra som sitter i skalet. Genom att använda mandelmjöl till ditt mandelsmör minskar du snabbt mängden fytinsyra i mandelsmöret då skalet är borttaget.

Oavsett om du blötlägger nötter eller inte är det är viktigt att komma ihåg att nötter och frön inte bör konsumeras i större mängder och helst inte på daglig basis. Om du upplever problem med magen bör du begränsa ditt intag av nötter och mandlar.

Vilket mandelmjöl ska jag välja?

Vårt absoluta favoritmärke på mandelmjöl är ett ekologiskt mandelmjöl från Bioterra. Det har en riktigt god och mjuk smak med en god ton av bittermandel. Jag upplever stor skillnad i smak och konsistens mellan olika sorters mjöl och har provat de flesta. Detta är den jag tycker passar bäst till mandelsmör och bakning.

Kvalitén på mjölet kan påverka hur lång tid det tar innan mjölet blir till smör. Jag har däremot bara provat med mandelmjöl från Bioterra.

Självklart väljer du det mandelmjöl du själv tycker bäst om.

Varför ska jag göra eget mandelsmör istället för att köpa färdigt?

Hemmagjort mandelsmör är i min mening mycket godare än färdigköpt, framförallt när det görs på mandelmjöl och inte innehåller skalet. Att göra eget smör ger dig också större variation i smaksättning. Tillsätt en nypa salt för ett saltare smör eller honung och kakao för ett supergott chokladsmör.

Du kan genom att göra eget styra själv om du vill ha med eller utan skal, om du vill använda dig av blötlagda nötter eller inte.

Det är också billigare att göra ditt eget mandelsmör än att köpa färdigt (jämförelse mellan ekologiskt mandelmjöl och ekologiskt mandelsmör).

Tips!

En sak att tänka på är att inte alla matberedare eller mixer lämpar sig för att göra nötsmör. Det kräver en lite starkare motor (min är på 800w vilket är ganska standard).

I detta recept har jag angett 1 msk kokosolja. Det är för att hjälpa till i processen för mjölet att bli till smör. Det är inte absolut nödvändigt, men det tar längre tid utan. För ett ännu krämigare smör kan du tillsätta mer kokosolja. Det kommer också skynda på processen ytterligare. Jag vill inte att mitt mandelsmör ska smaka kokos och därför valde jag att tillsätta en rätt liten mängd.

6 dl mandelmjöl kommer att ge dig 300 gr mandelsmör.

Om du mot all förmodan nu ändå inte vill göra ditt eget mandelsmör kan jag rekommendera dig att testa detta istället, men det är med skal skulle jag tro. 

Mandelsmör på mandelmjöl – gör ditt eget!

Portioner: 300 gr |

Gör så här

  1. Tillsätt mandelmjöl, kokosolja och salt till en matberedare eller mixer.
  2. Kör matberedaren eller mixern på högsta nivå med regelbundna pauser. Stanna matberedaren eller mixern för att skrapa ner mjöl från kanterna. Upprepa detta i ca 10 minuter (beroende på hur stark matberedare du har) tills du får ett krämigt smör.
  3. Häll över i en tätförsluten glasburk och förvara i rumstemperatur i 1-2 veckor eller i kyl under längre tid (i flera månader).

*Det tar lite tid och du kommer behöva hjälpa till några gånger under tiden genom att skrapa ner från kanten. Bara fortsätt köra matberedaren så kommer det så småningom bli ett smör!

**För ett krämigare smör som går fortare att mixa samman, tillsätt mer kokosolja. Rekommenderar som mest upp till 4 msk.

***Kvalitén på mandelmjöl kan göra att det tar mer eller mindre tid för mjölet att bli till smör. Rekommenderar därför ett mjöl av god kvalité.

2 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Margareta Johansson

    Önskar avsluta mitt medlemskap.

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*