Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Hemmagjord nyttig granola (müsli) utan olja

  Det är väldigt gott med granola, och denna är lite för god egentligen. Det går precis lika bra att äta bara rakt upp och ner som en sorts havrekaka. Det gör vi, och det tar snabbt slut. Så är det alltid när vi gör något nytt här hemma. De första gångerna äter vi upp det jättesnabbt och det dröjer några omgångar innan vi lyckas äta mer måttligt.

  Denna granola har jag hittat på en annan blog/youtubekanal, nämligen Jenny Mustard. Hon gör otroligt fina youtube videos så gå gärna in där och titta på när hon gör granolas!

  [adinserter block=”4″]

  Det som håller granolan samman är i detta recept tahini mixat med dadlar vilket gör granolan både söt och väldigt knaprig. Vanligtvis innehåller granola någon sorts olja kombinerat med honung, men detta var ett väldigt enkelt recept. Jag har justerat måtten från originalreceptet efter min egen smak. Dessutom hade vi inte så mycket variation i skafferiet utan blandade bara havregryn, frön och russin.

  Använd måtten som en vägledning men variera gärna de torra ingredienserna efter vad du själv tycker om och har hemma. Originalet innehåller nötter, kokos och andra torkade frukter vilket gör det väldigt lyxigt och gott. Använd din fantasi helt enkelt. Min lite enklare variant med färre ingredienser kändes precis lika lyxig även om den innehöll få ingredienser och är dessutom fri från nötter.

  Om du vill anpassa den efter en paleokost så byt ut havregryn mot något annat såsom blandade nötter, boveteflingor, quinoaflingor, kokoschips eller annat. Vi brukar också påtala att havregryn bör blötläggas, men det gör vi inte till muesli eller granola, det blir inte bra. Däremot är fröna som vi använder förberedda sedan tidigare.

  Tips! Om du vill göra granolabars eller mueslibars istället kan du bara forma semeten i längder på plåten och skära skåror i smeten innan du tillagat det som du sedan bara bryter av efter den är rostad och klar.

  dsc03339

  dsc03341

  dsc03346

  dsc03348

  dsc03360

  Granola – recept på nyttig granola (müsli) utan olja

  Portioner: En stor burk | Tid: 40 min

  Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg färska dadlar i blöt i vatten i ca 10 minuter.
  3. Mixa dadlar och tahini* tillsammans till en slät smet/sås.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål.
  5. Häll tahinisåsen över de torra ingredienserna och rör samman tills allt är täckt av tahinisåsen.
  6. Tryck ut smeten på en stor ugnsplåt och baka i 30-45 minuter tills det är helt jämnt rostat (för mig tog det 45 minuter, men det kan variera mellan olika ugnar).
  7. Låt svalna, bryt sönder i bitar och förvara i lufttät burk.

  *Jag använder en helt slät vit tahini. Det finns flera olika sorters tahini där vissa är mer fasta, vissa mer rinniga. Använder du en väldigt fast tahini kanske du behöver tillsätta lite mer vatten. 

  Relaterat innehåll

  Lämna en kommentar

  Lämna ett svar