fbpx

Ghee/klarifierat smör (Crock-Pot)

Ghee/klarifierat smör (Crock-Pot)

Ghee/klarifierat smör (Crock-Pot)

Ghee, även kallat klarifierat smör eller skirat smör, har en tydlig nötig smak och det används mycket inom pakistansk och indisk matlagning. Fördelarna med att använda ghee är att det nästan uteslutande består av mättat fett vilket lämpar sig bra för stekning vid höga temperaturer eftersom mättade fetter inte oxiderar lika lätt som omättade- och fleromättade fetter.

Du kan läsa mer om fördelarna med att använda Ghee här och även hitta mer detaljerade bilder för att tillaga ghee i Crock-Pot. Vi använder alltid Crock-Pot för att göra ghee då det helt enkelt är smidigare när du vill göra en riktigt stor mängd. Vi gör gärna ghee på minst 1 kg smör åt gången i Crock-Pot.

Instruktioner för ghee i kastrull kan du hitta här.

Personer som är känsliga mot mjölkprodukter kan  i vissa fall använda sig av ghee som substitut för smör eftersom det inte innehåller något mjölkprotein, det kan dock förekomma små rester av mjölkprotein i den färdiga produktenOm du vill vara helt säker på att ghee är helt fritt från mjölkprotein behöver du köpa en färdig variant där det framgår att det är fritt från mjölkprotein.

Detta behöver du:

  • Smör
  • Crock-Pot, eller annan slowcooker
  • Flergångskaffefilter
  • Tätförsluten glasburk för förvaring

 

Ghee/klarifierat smör (Crock-Pot)

Portioner: 4 dl |

Ingredienser

  • 500 gr, minst* Smör

Gör så här

  1. Lägg i smöret i din crock-pot.
  2. Sätt värmen till låg och ställ in tiden till 8-timmar
  3. När tiden har gått ut kommer det ha bildats fast flytande skum på ytan. Plocka bort skummet med en sked.
  4. I botten bör du nu ha en stelnad massa av mjölkproteinet. Använd en soppslev eller liknande och häll ner i ett flergångskaffefilter. Var försiktig så att du inte rör upp massan som ligger i botten av grytan. Om det händer är det bra att vänta till den sjunker till botten igen och sen fortsätta hälla över.
  5. Nu har du färdig ghee!

*500 gram smör ger ca 4 dl färdig ghee. Dubbla gärna receptet (eller fyrdubbla om du har en stor 5,7 liters Crock-Pot som vi).

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*