fbpx

Nötfria rawbars

Nötfria rawbars

Nötfria rawbars

Jag har länge tänkt att jag borde göra egna rawbars att ha till hands när suget slår på eller energin känns låg. Ibland köper jag det i butik och betalar en onödigt dyr summa. Med tanke på hur enkelt och snabbt det är att göra egna, och då kunna göra det i vilken smak som passar en, så finns det inga ursäkter att låta bli. Detta recept är på rawbars utan nötter.

För att få variation och inte äta alltför mycket nötter så valde jag att göra nötfria bars. Jag vet också att det är många med olika nötallergier som efterfrågar recept utan nötter så det här är till er! Utmärkt mellanmål att ta med sig till jobb, till träning, ut i skidbacken, på resan (ja ni förstår poängen) eller som en nyttigare godbit till fikat.

Däremot vill jag slå ett slag för att göra stegen före för att förbereda fröna (blötläggning) för att kunna tillgodogöra sig det goda och slippa magont (detta gäller även nötter). Läs mer om antinutrienter här.

I vårt hushåll gör vi alltid stora mängder (alltså 1 kg pumpafrön, 1 kg solroskärnor osv) åt gången och förvarar i tätförslutna burkar. Alltså är vi alltid redo vid behov! För att förtydliga så gör vi detta med de frön som vi använder mest, och som går att förbereda på detta vis. Linfrön, psylliumfrön och dylikt går inte att blötlägga och torka utan används som de är om inte något annat framgår av receptet. Vanligtvis är det däremot en mindre mängd av dessa än av andra större frön.

Men nog med prat, här kommer receptet på fantastiskt goda och lite syrliga rawbars utan nötter.

Nötfria rawbars

Portioner: 20-25 bitar |

Ingredienser

Gör så här

 1. Mixa frön, kokosflingor och vaniljpulver i en matberedare lite snabbt. Det ska mest blanda sig, inte bli ett mjöl. Häll över i en skål.
 2. Mixa torkad frukt med skal och saft från en lime, kokosolja och salt i matberedaren tills det blir en kletig massa. Tillsätt därefter fröblandningen och mixa tills allt blandar sig till en jämn men kladdig smet. Jag mixar i princip tills det inte går att mixa den längre utan den bildar en ”klump”.
 3. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper och tryck till med pappret så du formar det till en avlång ”kaka”. Vik in kanterna på pappret, vänd upp och ner och kavla ut. Detta är det minst kladdiga sättet att få jämnstora bitar.
 4. Lägg in i kylen i ca 30 minuter innan du skär upp i bitar för att kokosoljan ska stelna. Förvara i en tätförsluten burk i kylen tills de tar slut.
4 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Marie

  I skolan får de inte ha varken nötter eller frön. Hur gör man proteinrik bars då?

  Svara

 2. Hej. Jag har fått rådet av en ayur weda läkare i indien att inte äta cocosolja (inte för att det är onyttigt, det ÄR nyttigt, men just min kropp med mina problem mår inte bra av cocosolja). Däremot cocosmjölk o flingor och sånt är ok. Iaf… jag vill gärna hitta recept på fröbars som inte behöver förvaras i kyl, för reseändamål i varma länder. Har man cocosolja i så lär de ju bli supermjuka i värmen och kanske rent av förvandlas från bars till en kladdig gröt.

  Svara

  • Hej kerstin!

   Dessa fröbars kommer inte smälta i värmen och bli gröt eftersom det främst är den torkade frukten som håller ihop det. Det är den torkade frukten som gör det till en kletig massa, så det behöver du inte oroa dig för. Vi har haft med dom på vandring också utan kylmöjligheter.
   Eftersom du inte bör äta kokosolja så skulle jag testa att helt enkelt göra receptet utan kokosolja. Prova att bara ta i lite mer torkad frukt eller lite frösmör om det känns lite torrt. Jag tror det går lika bra men har inte testat, återkom gärna om du testar!
   /Rebecca

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*