fbpx

Aktiverad müsli – Müsli med aktiverade nötter

Aktiverad müsli – Müsli med aktiverade nötter

Aktiverad müsli, vad är nu detta för påhitt? Jo, det är müsli gjord på nötter (och frön) som har blötlagts i saltat vatten i flera timmar och därefter torkats.

När man talar om att aktivera nötter och frön syftar man till att nötter är levande föda som behöver en liten extra knuff för att du ska kunna tillgodogöra dig dess näring.

Minska mängden antinutrienter

Råa obehandlade nötter innehåller bland annat en antinutrient som kallas fytinsyra. Fytinsyra är en försvarsmekanism som finns främst i spannmål, nötter, frön och baljväxter (t.ex. jordnötter, ärtor och bönor). Fytinsyra binder till mineraler och hindrar kroppen från att absorbera dem, mer specifikt binder fytinsyra till kalcium, magnesium, zink och järn.

Läs gärna mer om antinutrienter i detta inlägg.

När du konsumerar mat med fytinsyra i störs din förmåga att absorbera mineralerna i maten och det kan på sikt medföra mineralbrist.

Men när du blötlägger nötter och frön agerar vattnet som en ”försmältningsfas” och en del av fytinsyran dras ut i vattnet. På detta sätt minskar du mängden fytinsyra i nötterna.

Lär dig mer om varför och hur du ska blötlägga nötter och frön i detta inlägg. 

Andra sätt att minska mängden fytinsyra i mat förutom blötläggning är att grodda frön (t.ex. vetegroddar) eller fermentera den såsom med surdeg.

Superenkel nötmüsli!

Att blötlägga frön och nötter har vi hållit på med i flera år och alltid rekommenderat er läsare att göra. Numera är det en väldigt enkel och självklar del av vår vardag om vi vill kunna äta nötter och frön. Inte nog med att det blir nyttigare, det blir dessutom mycket godare!

Eftersom vi älskar nötmüsli ville vi tipsa om detta superenkla “recept”. Vet knappt om det kan räknas som recept när det är så enkelt.

Vi har valt att inte inkludera någon torkad frukt för att hålla det söta nere, men det går självklart att ha i torkade aprikoser, blåbär, russin eller liknande.

För den som känner att ork eller tid tryter har Kung Markatta två olika sorters groddad müsli. De erbjuder Groddad bärmüsli och Groddad fruktmüsli. Dessa är gjorda på groddade flingor av råg, havre och vete. Alltså är de inte glutenfria.

Du hittar däremot en glutenfri och osötad Paleomüsli med aktiverade nötter från Loving Earth hos Bodystore. Du kan köpa den här.

Det finns också aktiverade nötter att köpa här. 

Att tänka på!

Välj helst ekologiska nötter och frön! Tänk på att odling av bland annat mandlar kräver stora mängder vatten. Välj hellre ekologiska spanska mandlar framför Kaliforniska mandlar eller välj en annan nöt. I Kalifornien är det enorm grundvattenbrist och mandelodlingen är en stor bov i detta.

Gör gärna en stor mängd müsli åt gången när du ändå håller på!

Aktiverad müsli – Müsli med aktiverade nötter

Gör så här

 1. Mät upp alla ingredienser i en stor skål och rör runt så att det blandar sig jämnt.
 2. Förvara i en stor tätförsluten glasburk i rumstemperatur eller i kylen. Kyld müsli är väldigt gott!
3 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Lilli-Anne ström

  Hej! Börjar med att tacka för all kunskap o goda recept ni delar med er av!?har en liten fråga som jag försökt få svar på under många år men blir inte så mkt klokare! Jag gör mitt eget glutenfria knäcke genom att lägga olika sorters frön, havregryn, krossat bovete i en skål med vatten o salt el. Äppelcidervinäger i blöt 12-24 Tim. Då har alltvatten sugits upp o jag tillsätter bovetemjöl salt kryddor o fiberhusk till en deg! Sköljer alltså inte av ngt! Ni skriver att vid blötläggning så dras fytinsyran ut i vattnet! Min undran är nu! Vet ni om den frigjorda fytinsyran ändå hindrar upptaget av näringsämnena eftersom den ligger i vattnet som ingår i degen? Tacksam för svar!?M.v. h. Lilli-Anne

  Svara

 2. gravatar Maria Eriksson

  Hej! Fattar jag rätt nu att ni äter nötterna från det blötlagda direkt. Eller häller ni av vattnet och sen förvarar det i kylen för att sen äta dom kylda? Tack på förhand!

  Svara

  • Vi brukar torka/rosta dom i ugnen innan vi äter dom.

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*