fbpx

Pau D’arco: Vad är det och vad är det bra för?

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Kanske har du inte hört talas om Pau D’arco, eller lapacho, tidigare men efter den här genomgången kommer du säkert bli intresserad av att ge detta stärkande örtte en chans. Pau D’arco för bland annat med sig effekter som stärkt immunförsvar och en ökad ämnesomsättning.

I den här artikeln kommer du att lära dig mer om det stärkande örtteet Pau D’arco med dess imponerande historia.

3 bästa sätten att inta Pau D’arco:

 • Alpha Plus Pau D’arcco te – finns i två olika storlekar, 100 gram eller 300 gram. Vi köper oftast 300 gram då det går åt i vårt hushåll och det blir då billigare. Teet har en mycket god smak och är lättdrucket.
 • Örtspecialisten Pau D’arco droppar – droppar som lätt kan doseras efter behov i varmt eller kallt vatten. Detta är ett bättre val för dig som inte är intresserad av att koka och dricka en massa te för att få effekt utan vill ha något enkelt och bekväm med dig.
 • Dr Mercola Pau D’arco kapslar – effektiva kapslar som passar för dig som vill kunna ta del av alla de goda effekterna men inte njuter av smaken av Pau D’arco. Hög koncentration (1000 mg) per kapsel.

Vad är Pau D’arco?

Det här är ett te som har uppskattats världen över under många års tid. Det har använts för att stärka både hälsa och välbefinnande och har sina rötter i Sydamerika. Växten har faktiskt använts i mer än 1500 års tid!

Pau D’arco te görs av innerbarken från de två sydamerikanska träden inom familjen lapacho med de mer specifika namnen La pacho Colorado och La pacho Morado.

I Sydamerika har ursprungsbefolkningen länge använt barken från dessa träd och dragit nytta av deras medicinska fördelar och egenskaper. Kringresande européer i form av spanjorer och portugiser blev nyfikna på växten och dess hälsofördelar vilket gjorde att växten senare spred sig till Europa.

Det som är särskilt med Pau D’arco är att det innehåller flera föreningar och antioxidanter som har visat sig vara effektiva mot skadliga mikroorganismer. De aktiva beståndsdelarna har en antiinflammatorisk effekt och den inneboende kraften att ta död på oönskade bakterier, virus, svampar och parasiter.

Kärt barn har många namn och Pau D’arco är även känt som lapacho, efter namnet på trädet där barken växer. Andra namn är inka-te, Taheebo och Ipe Roxo. Namnet Pau D’arco kommer från att den sydamerikanska ursprungsbefolkningen skapade bågar av trädets virke och namnet betyder just ”pilbåge”.

Varför använda Pau D’arco?

Det finns flera anledningar att välja detta ämne. Barken från lapachoträdet har stor motståndskraft mot angrepp av exempelvis svampar, sporer och virus vilken kan vara till stor nytta och fungerar som ett naturligt alternativ till andra botemedel.

Trädets inre bark innehåller kraftfulla antibiotiska ämnen samt järn i särskilt lättupptaglig form och ytterligare ett tjugotal mineralämnen. 

Barken kan stödja njurarnas reningsfunktion och motverka oönskade mikrober. De här egenskaperna kommer väl till användning när du vill avvisa svampar och andra parasiter från kroppen.

Vad gör Pau D’arco i kroppen?

Pau D’arco för med sig flera hälsofördelar och ses som ett allmänt stärkande örtte. Det har en renande effekt i kroppen. Barken från lapachoträdet innehåller en rad olika mineraler, spårämnen och andra verksamma substanser.

Några av de uppskattade egenskaper som Pau D’arco sägs ha är exempelvis:

 • Svamp- och parasitdödande
 • Stärker immunförsvaret
 • Bidrar till ökad ämnesomsättning och förbränning
 • Motverkar infektioner
 • Motverkar reumatism

Det har använts särskilt för att motverka candida som är en svamp i vår tarmflora som bland annat kan ge klåda och eksem. Du kan läsa mer om candida här.

Pau D’arco i olika former

Pau D’arco hittas huvudsakligen i två former:

 • Som torkad bark som du själv tillreder som te
 • I flytande form som droppar du doserar i vätska
 • I kapselform

För den som är intresserad av att själv tillaga te av barken (vilket vi gör) så är proportionerna 1,5 matsked bark till 0,5 liter vatten lagom. Du kokar upp barken i en kastrull, sänker sedan värmen och låter teet sjuda i ungefär 15 minuter. Det krävs minst åtta minuter för att de verkningsfulla ämnena ska aktiveras. Ju längre tid desto mer verksamt och kraftfullt blir teet.

Om du ska dricka mycket te rekommenderar jag att du kokar upp en stor mängd och sedan dricker kallt under dagen eller värmer upp efter hand. Annars är det rätt tidskrävande.

Alternativt kan du ta det som kapslar eller som tillskott i flytande form som örtdroppar.

Om du väljer flytande form i droppar tillsätter du mellan 15 och 20 droppar per kopp. Droppar är smidigt då du kan droppa det i din vattenflaska och ha det med dig i väskan när du inte är hemma.

Kapslar är lämpligt för dig som vill ha ett enkelt, effektivt och smaklöst sätt att inta Pau D’arco. Doseringen är 3 kapslar per dag vilket motsvarar 1000 mg.

Nackdelen med kapslar och droppar är att de ofta innehåller någon sorts fyllnadsmedel eller konserveringsmedel. Teet innehåller enbart bark.

Hur mycket behöver jag?

Pau D’arco tas oftast i lösvikt och du blandar ut det själv i hett vatten enligt anvisningen i ovan stycke om Pau D’arco i olika former. Du kan dricka mellan tre och sex koppar dagligen, sprid gärna ut intaget under dagen.

Teet i sig har en söt smak med undertoner av bark. Det kan vara gott att komplettera drycken med lite citron för att förhöja smakupplevelsen. Teet fungerar även utmärkt som iste kombinerat med citron eller lime och lite honung.

Pau D’arco te dricks ofta som en del av en detoxkur tack vare dess förmåga att sätta fart på ämnesomsättningen och förbränningen.

Vilka är Pau D’arcos användningsområden?

Det vanligaste är att dricka Pau D’arco i teform för hälsa och välbefinnande. Många dricker lapacho te som en daglig vana för att dra nytta av de många stärkande och förebyggande egenskaperna. Men det kan faktiskt användas både för invärtes och utvärtes bruk för att uppnå önskade effekter.

 • Invärtes – dricks som mineralrik dryck som fungerar utmärkt som bantnings- och fasteté, sällskapsté eller i kyld form som måltidsdryck.
 • Utvärtes – fungerar till baddning och tvättning, ögonbad, omslag på sår och som badtillsats. För att behandla infekterade områden på huden används en något starkare variant av lapacho te.

Har Pau D’arco te några biverkningar?

Som för alla tillskott gäller det att vara lyhörd inför hur din kropp reagerar och att följa angivna råd. Känn efter vad som fungerar bra för dig. Rekommendationen är att inte dricka mer än sex koppar på daglig basis för att undvika Pau D’arco te biverkningar.

För stort intag av Pau D’arco te biverkningar kan vara illamående, kräkningar, diarré och mildare yrsel.

En annan bieffekt kan vara förlängd protrombintid, det vill säga tiden det tar för blodet att levra sig. Pau Dárco ska därmed inte intas i kombination med blodförtunnande läkemedel eftersom teet i sig har blodförtunnande egenskaper. Undvik det även under graviditet och ta med försiktighet under amning.

Generellt är kunskapen bristfällig kring riskerna med kombinationen av så kallade växtberedningar och läkemedel. Jämfört med registrerade läkemedel innehåller naturläkemedel ofta många olika ämnen vilket försvårar bedömningen.

Sammanfattning

För den som ännu inte har testat detta te finns det många vinster att göra. Välj lapachote för att stärka ditt immunförsvar och eliminera eventuella svampar och parasiter som vill inkräkta på din kropp. För den som vill öka sin ämnesomsättning och förbränning är det här ett naturligt alternativ jämfört alla konstgjorda varianter som finns på marknaden idag.

Det är på sin plats att påpeka att litteratursökningen och därmed den samlade forskningsbilden kring ämnet har försvårats eftersom så många olika namn används i rapporteringen kring ämnet.

Känn efter vad som fungerar för dig och din kropp!

3 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Hannah

  Hejsan,

  Vet du om man kan kombinera Pau D’arco med SSRI?

  Mvh,
  Hannah

  Svara

 2. gravatar Simona

  Hej, kan ge pau d’ arco till barn 3 år? Tack för svar.

  Svara

  • Vi har gett det till vår tvååring, jag har inte hittat något om att det skulle vara skadligt för barn.

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*