Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Morgontrött? – Ta en kalldusch!

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Det är mörkt när man vaknar och ska börja sin dag och det är mörkt när det är dags att gå hem från jobbet. Sånt är livet vintertid i vårt avlånga land och det är inte konstigt om man känner sig morgontrött. Att vara trött när det är mörkt ute är en del av den normala dygnsrytmen och är helt naturligt. Dygnsrytmen styrs till stor del av dagsljuset. När det börjar ljusna signalerar kroppen att det är dags att vakna genom att utsöndra kortisol och när det börjar skymma framåt kvällen utsöndrar kroppen melatonin som hjälper dig att somna. Inte konstigt då om man känner sig trött på morgonen då det fortfarande är kolsvart ute.

  Morgontrött – inte längre!

  Men det finns ett knep man kan ta till som är väldigt effektivt för att piggna till ordentligt och som även har en rad andra hälsofördelar. Om du brukar sträcka dig efter kaffekoppen men känner att dess effekt börjat avta för att bota din morgontrötthet kan en kalldusch vara precis det du behöver.

  Personligen gillar jag att start morgonen med en kalldusch under arbetsveckan för att kickstarta dagen och för att sluta vara morgontrött och för att bättra på mitt välmående. I början var det ingen trevlig upplevelse att ställa sig i en iskall dusch tidigt på morgonen, det kan jag lätt erkänna, men efter att ha gjort det ett tag känns det inte lika utmanande utan nu är det snarare någonting jag ser fram emot en mörk och tidig morgon.

  Häng med så ska jag berätta mer om varför kallduschar kan vara bra att implementera i din vardagliga rutin.

  1. Kan stärka immunförsvaret.

  Kallduschar sägs kunna fungera som en förebyggande metod mot förkylningar, influensa och infektioner. I ett experiment där atletiska unga män blev nedsänkta i 14-gradigt vatten, tre gånger i veckan under sex veckor uppmärksammades en ökning av mängden vita blodkroppar. Närmare bestämt monocyter och lymfocyter. Monocyter hjälper till med att eliminera bakterier, virus och toxiner medan lymfocyter indirekt ansvarar för att ta hand om patogener och främmande material. Forskarna som utförde experimentet tror att det är på grund av den temporära stress som en kalldusch orsakar och den ökade ämnesomsättningen, som är ett resultat av kroppens försök att värma upp sig själv, som aktiverar immunförsvaret att släppa ut fler vita blodkroppar.

  2. Förbättra blodcirkulationen.

  Skifta mellan varmt och kallt vatten när du duschar är ett enkelt sätt att förbättra blodcirkulationen. När vi utsätts för kallt vatten drar blodkärlen ihop sig vilket kommer göra att blodet transporteras under högre tryck. Vid kyla flödar blodet först till de vitala organen för att få dessa att hålla värmen vilket ökar kroppens totala blodcirkulation, den motsatt effekten händer vid värme. Istället för att dra ihop sig slappnar blodkärlen av och vidgar sig och blodtrycket sjunker. Genom att variera mellan varmt och kallt vatten kan du förbättra blodflödet genom att påverka blodtrycket.

  3. Temperaturkontroll

  Kallduschar kan hjälpa till med kroppens temperaturkontroll genom att orsaka en mild typ av stress som leder till att kroppen själv får höja sin temperatur genom dess inbyggda mekanismer (termogenes), så som muskelspänningar och andra värmebildande muskelaktiviteter till exempel från andningsorganen. Om du har problem med kalla händer och fötter kan det hjälpa med regelbundna kallduschar.

  4. Lindra depression

  I en studie gjord år 2008 testade forskarna att använda kallduschar för att lindra symtom på depression. Personerna i studien fick duscha två gånger om dagen i  20-gradigt vatten under 2-3 minuter, så inte särskilt kallt. Resultatet av studien visade att kallduschar kan vara ett hjälpmedel för att lindra symtom på depression. Anledningen tror forskarna beror på att kallduschar stimulerar produktionen av noradrenalin som tros kunna motverka depression, dock är detta en hypotes som kräver vidare forskning för att kunna valideras. Det finns studier som tyder på motsatt effekt av noradrenalin där gott humör och hög sinnesstämning är kopplat till låga nivåer av noradrenalin. Noradrenalin är förstadiet till adrenalin och är ett stresshormon som är en viktig signalsubstans i det sympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet aktiveras under stress, till exempel då man tar en kalldusch.

  5. Förbättrad stresshantering

  Genom att regelbundet ta kallduschar, eller ett kallt dopp i havet, kan bidra till att kroppen härdas och ökar sin tolerans mot stress. En studie från 1994 fann en drastisk minskning av urinsyranivåerna hos personer som höll på med vintersimning. Det syntes också en ökning i produktionen av glutation vilket är kroppens kraftigaste antioxidant. Resultatet av studien kan tolkas som att resultatet att regelbunden temporär nedkylning genom t.ex. kallduschar eller vinterbad tvingar kroppen att anpassa sig till återkommande oxidativa stress och på så sätt bli effektivare på att hantera olika typer av stress.

  Avslutande ord

  I det här inlägget har jag tagit upp några punkter på varför kallduschar kan vara bra att implementera i sin vardagliga rutin. Det kalla vattnet utsätter kroppen för en mild form av stress som tvingar kroppen att anpassa sig. En snabb kalldusch på morgonen är ett effektivt sätt att piggna till om du är morgontrött. Det kalla vattnet genererar utsöndring av kroppen stresshormon som hjälper dig att vakna till.

  Det finns fler sätt som kallduschar sägs kunna förbättra hälsan än de jag tagit upp i den här artikeln. Bland annat sägs det att kallduschar kan hjälpa till med fettförbränning, öka ämnesomsättningen och bidra till djupare andning.

  Om du vill börja använda dig av kallduschar rekommenderar jag att du börjar lugnt och sänker värmen på vattnet efterhand. Gör detta så du inte får en allt för stor chock de första gångerna. Arbeta dig sedan neråt mot lägre temperaturer. Öka tiden då du utsätter dig för det kalla vattnet efterhand.  2-3 minuter är ett bra mål att sikta mot.

  Testa gärna och kommentera med din tankar och upplevelser.

   

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

  Resurser:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8925815
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17993252
  http://wakeup-world.com/2012/04/11/ten-health-benefits-of-cold-showers/
  http://www.paulcheksblog.com/so-you-want-to-be-a-navy-seal-do-you/
  Paul Chek om kallduschar
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0891584994900302

  7 kommentarer (Visa )

  1. 2-3 minuter!!? Jag brukar också ta kallduschar för att vakna till och bli mer alert. Men jag tycker 5 sekunder räcker gott, speciellt nu på vintern då kallvattnet är extra kallt.

   Bra inlägg för övrigt.

  2. Lena Nilsen

   Detta är en av de få saker jag kan säga ALDRIG om. Jag är i stort sett aldrig trött på morgnarna men frusen är jag nästan jämt så kalldusch för mig är NO NO. Tycker inte om kallt överhuvudtaget. Kall dryck, tvätta händerna i kallt vatten, is mm. Burr…fryser och ryser bara jag tänker på det 🙁 Va inte detta en av många metoder som man använde förr på mentalsjukhusen. Hälsningar Lena

  3. Intressant. Jag skulle aldrig i mitt liv klara att plåga mig igenom en kalldusch på morgonen men däremot badar jag gärna oavsett säsong

   • Hälsa som livsstil

    Kallbad fungerar minst lika bra så får du in ett bad på regelbunden basis drar du också nytta av alla fördelarna. Verkar som det är många som är rädda för kallduschar, bara det säger mig att fler kanske borde göra det mer ;). Det är ett väldigt bra sätt att träna upp och komma i kontakt med sitt sympatiska nervsystem.

  4. Pingback: Ice cold experiment

  5. Jag vinterbadar och kan säga att just detta med att successivt öka toleransen för lägre temperaturer är oslagbart. Jag började bada i våras och tyckte så – precis som de flesta att usch vad kallt det är. Då var det runt 16 gr i vattnet. Nu i november är det inte mer än runt 7 grader och jag tycker inte det är så kallt. Det beror säkerligen på att jag “härdats”.
   Jag är nästan aldrig sjuk, aldrig någonsin deprimerad eller ens ledsen 🙂
   Jag tycker att adrenalin-kicken man får av att hoppa i sjön en kall dag är oslagbar! 😀

  6. Cissie

   Jag vill framför allt rikta mig till Lena och berätta att allt som hade med kyla att göra var no no för mig också – tills jag hörde talas om att kallduschar kan påverka mig att vara mindre känslig för kyla.

   Jag lider av Raynauds syndrom, vilket innebär att oavsett var jag fryser så vitnar och domnar fingrar och tår. Skölja grönsaker var en sådan sak som alltid resulterade i vita, avdomnade fingrar. Efter ett par månader då jag startade varje duschtillfälle med 1-2 minuter med kallt vatten började jag märka skillnad. Jag fryser inte lika lätt, inte lika ofta och framför allt tar det betydligt längre tid innan fingrarna domnar. Jag har nu också börjat avsluta min dusch med kallt vatten – inte varje gång, men ibland.

  Lämna ett svar