fbpx

Matsmältningens olika steg

I dagens inlägg kan du läsa om hur matsmältningssystemet fungerar. Det är många som lider av diverse problem med matsmältningen, allt från förstoppning till IBS. För att du lättare ska kunna ta itu med dina problem är det bra att veta hur matsmältningssystemet fungerar så du kan lista ut vart i kedjan saker och ting går fel.

Vill du läsa mer om hur du kan förbättra dålig matsmältning kan du hitta mer information i vårt inlägg, 6 tips för att förbättra dålig matsmältning.

Val av mat

Matsmältningsprocessen börjar redan utanför kroppen, redan innan du börjat äta. Det allra första steget är att välja mat som din kropp faktiskt kan bryta ner och ta vara på. Redan när vi ser eller luktar mat registrerar vår hjärna att det är mat på väg in och då börjar körtlar i munnen att producera saliv.

Munnen

Efter att du valt ut vilken mat du ska äta är det dags för munnen att ta över. I munnen tuggas maten vilket gör att den finfördelas och blandas med saliv. Redan i munnen börjar kolhydrater att brytas ner med hjälp av enzymer som finns i saliven.

För att underlätta matsmältningen är det viktigt att maten tuggas ordentligt till den nästan här helt flytande. Genom att tugga maten ordentligt underlättas inte bara upptaget av näringsämne i tunntarmen utan det förhindrar även svamp och parasiter från att gömma sig i de stora matpartiklarna och undgå från att bli neutraliserade av magsyran.

Magsäcken

När du sväljer kommer maten ner i magsäcken och blandas med enzymer och magsyra som är starkt frätande syra (saltsyra) vars uppgift är att hjälpa till med nedbrytningen av protein men även att ta död på parasiter och bakterier.  Magsyra produceras av specifika celler i tarmväggen, magsyran bryter ner proteiner till aminosyror för vidare transport till tunntarmen för upptag.

Nästan alla mat tas upp i tunntarmen förutom alkohol och raffinerat socker vilket kan tas upp av kroppen direkt i magsäcken. Att dricka större mängder vatten under tiden du äter kan vara en dålig idé eftersom det temporärt späder ut magsyran och kan göra det enklare för bakterier och parasiter att klara sig undan och att nedbrytningen av protein tar längre tid.

Tunntarmen, levern och bukspottkörteln

Tunntarmen är ungefär 6-7 meter lång vars insida är täckt av tarmludd vilket enkelt kan förklaras som celler med små hår som sticker ut. Håret i tarmluddet kallas för villi och är det som ansvarar för upptaget av näringsämnen i tunntarmen.

Galla från levern och enzymer från bukspotskörteln frisätts i tunntarmen för att bryta ner maten till tillräckligt små beståndsdelar att det kan absorberas. Från tarmluddet tar sig den nedbrutna maten vidare till levern genom portvenen för rening och vidare behandling. Från levern levereras sedan näringsämnen till cellerna genom blodet för att omvandlas till energi och byggmaterial åt kroppens vävnad.

Tjocktarmen

Matpartiklar som inte kan brytas ner i tunntarmen skickas vidare till tjocktarmen för att skickas ut ur kroppen. Tjocktarmen är ungefär 1,5 meter lång och består av tre delar. Den uppåtgående, tvärgående och slutligen nedåtgående tamen. När vi går på toa är det primärt den nedåtgående tarmen som töms.

I en frisk tjocktarm finns det triljoner bakterier, vissa är goda och andra är onda. Förhållande mellan goda och onda bör ligga mellan 85% goda och 15% onda. De goda bakterierna i tjocktarmen producerar en rad olika vitaminer till exempel flertalet B-vitaminer, vitamin-A och vitamin-K.

Vad vi äter kan påverka matsmältningen positivt eller negativt. Genom att äta processad mat som innehåller vitt socker, vitt mjöl och andra raffinerade ingredienser ger det de onda bakterierna en chans att föröka sig och få ett övertag. Tarmrörelserna som förflyttar avföringen genom tarmen kan bli störda och leda till förstoppning och ännu mer tillväxt av onda bakterier och parasiter.

Läs mer: 6 tips för att förbättra dålig matsmältning.

2 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Maja Azem

    Vad är det som händer med maten när man äter?

    Svara

  2. gravatar Karl-Erik

    Superintressant! jag tackar så HJÄRTligt. Alkohol skadar levern!!!

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*