fbpx

Koppla av med epsom salt

Har du svårt att slappna av eller känner dig allmänt trött och sliten? Unna dig ett lugnande bad med epsom salt. Det här badsaltet har en avslappnande effekt och ger din kropp chansen att ladda om inför kommande utmaningar. Ett lugnande bad skapar utrymme för reflektion och eftertanke. Gör dig själv en god gärning såväl fysiskt som mentalt med epsom salt.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på epsom salt, även känt som bittersalt, och dess olika användningsområden.

Vi rekommenderar följande Epsomsalt:

Vad är epsom salt?

Epsom salt är ett salt som består av naturligt magnesiumsulfat som i sin tur är uppbyggt av magnesium, svavel och syre. Halten av magnesiumsulfat i dagens epsom salt på marknaden varierar.

Saltets namn är hämtat från Epsom som är en brittisk kurort där saltet framställdes för första gången redan år 1694. Besökarna badade i det salta vattnet och upplevde dess positiva effekter som utnyttjas än idag. Epsom salt har även tidigt kallats för bittersalt och engelskt salt, benämningar som hänger kvar även idag.

Epsom salt och magnesiumsulfat hittas, utöver i de engelska mineralkällorna, även i länder som Tjeckien och Tyskland. I Sverige hittade man tidigt ett vitt saltliknande pulver som innehåller upp till 65 % magnesiumsulfat, detta i närheten av Sala silvergruva. Mycket av det epsomsalt som finns på marknaden idag har sitt ursprung i Tyskland.

Magnesiumsulfat finns naturligt i havsvatten och mineralrika källor samt i mineralrikt berg där det har bildats på grottornas väggar eller som avlagringar från havsvatten alternativt saltvattenkällor.

Epsom salt i olika former

Saltet är vattenlösligt och går att använda till en rad olika ändamål relaterade till hälsa och välbefinnande. Inhandla det gärna kilovis för att vara redo att testa olika användningsområden.

Epsom salt går att hitta i ekologisk form gjort på naturliga råvaror och erbjuds typiskt i form av badsalt där du kan välja mellan doft eller doftfritt salt, beroende på vad du har för personliga preferenser.

Saltet erbjuds även i ren form för att blandas ut i vatten och drickas. Det finns flera butiker på marknaden som erbjuder epsom salt med farmaceutisk kvalitet.

Saltet är ätbart men brukar inte användas i mat på grund av dess bittra smak.

Vilka effekter har epsom salt?

I och med att epsom saltet innehåller mineralet magnesium är flera av fördelarna med kosttillskottet förenade med de som du upplever av att ta extra magnesium som kosttillskott. Det kan bland annat användas för att motverka magnesiumbrist och muskelkramper.

Magnesium är med och bidrar till normal muskelfunktion och till nervsystemets normala funktion i kroppen. Magnesium bidrar även till att minska trötthet och utmattning vilket gör att epsomsalt är så lämpligt som avslappnande medel.

Magnesium listas bland annat på WHO:s lista över viktiga läkemedel ”WHO Model List of Essential Medicines”.

Eftersom en vanlig orsak till magnesiumbrist är stress kan du genom ett avkopplande bad i epsomsalt i bästa fall lindra orsaken till magnesiumbristen som bidrar till din trötthet. När du lägger dig i ett bad med epsomsalt verkar det nedstressande och du förbrukar mindre av kroppens magnesium.

Epsomsalt som intas i dryckesform har även en laxerande effekt och kan lindra förstoppning för dig som har besvär med detta.

Epsomsalt används som badsalt för den som vill ge sin kropp en avkopplande stund. Saltet tar hand om en stel och trött kropp och är populärt som ett muskelavslappnande inslag efter fysisk aktivitet. Du kan använda det som lindring vid ömmande muskler och eventuella sträckningar.

Förespråkare uppger att bad i epsomsalt har hjälp dem lindra problematik som ledgångsreumatism, restless legs och sömnsvårigheter.

Särskilt efter tuffa träningspass eller långa slitsamma dagar uppskattas saltet och tar badupplevelsen till nästa nivå av livsnjutning och egenvård.

Vilka är epsom saltets användningsområden?

Det vanligaste är att använda epsomsalt som badsalt och njuta av en lugn stund i badkaret för att mjuka upp en trött eller sliten kropp. Badsaltet ska bara användas för utvärtes bruk. Det går även fint att använda som tillsats i fotbad (vilket är en av mina personliga favoriter) eller som ett renande inslag i hårvård som exempelvis shampo.

När det gäller bruk av epsom salt invärtes används det utblandat i vatten som dryck för att minska trötthet och utmattning i kroppen, detta kan du dricka dagligen.

  • Utvärtes – används främst som avkopplande badsalt för helkroppsbad. Fungerar även för annan personlig omvårdnad som fotbad och diverse hudvårdsprodukter. Epsomsalt kan användas utvärtes även i form av omslag för att lindra ömma muskler.

Ett annat användningsområde som vi hittar utanför människokroppen är för att motverka magnesiumbrist hos växter. Epsomsalt till växter har blivit allt mer populärt.

Du kan med fördel använda det i trädgården för att ge dina plantor extra kraft att växa och frön att gro. Magnesium och sulfat som båda ingår i epsom salt förbättrar nämligen upptaget av fosfor och kväve hos växterna.

Hur använder jag epsomsalt?

När det gäller epsomsaltets användning är det mycket lätthanterligt. Du blandar ut en dos av saltet med vatten som helst ska vara mellan 37–39 grader varmt. Det är lagom att beräkna ungefär tre deciliter salt för ett varmt bad. Sedan är det bara att slappna av i badet så länge du behagar – 20 minuter räcker för att uppnå önskad effekt.

För att öka effekten kan du strunta i att använda tvål i badet eftersom det kommer att motverka saltets effekt. Däremot kan saltet med fördel kombineras med eteriska oljor i badet för att förstärka den avkopplande upplevelsen. Låt gärna saltet sitta kvar på huden efter badet och undvik därför att duscha av det. 

Epsomsalt fungera även utmärkt som salt för fotbad eller som välgörande och naturlig kroppsskrubb. Somliga använder det även i hemmagjorda ansiktsmasker. I så fall kan du enkelt lösa upp saltet i vatten och sedan blanda det med en lera för att få en mjukgörande ansiktsmask av naturliga ingredienser.

Om du planerar att använda saltet som ett varmt omslag för ömma muskler beräknar du mellan en och två deciliter epsomsalt per liter varmt vatten. Sedan dränker du en handduk i saltlösningen och låter den ligga placerad på huden där du vill ha ett omslag – testa på muskler som är ömma exempelvis på grund av träningsvärk. Låt handduken ligga på plats under en halvtimmes tid och återupprepa vid behov.

Om du vill uppleva fördelarna med epsom salt invärtes blandar du ut mellan en halv och två teskedar salt i ett glas ljummet vatten och dricker sedan hela glaset för att uppnå önskad effekt. Detta är en lagom dos att ta på daglig basis.

För dig som vill använda bittersalt eller epsomsalt till växter och inomhusplantor kan du dosera en halv matsked per liter vatten en gång i månaden. Testa även att vattna din gräsmatta med epsom salt med hjälp av vattenspridare eller tillsätt extra näring till tomater, träd och buskar.

När det gäller tomater kan du tillsätta saltet varannan vecka på plantor och även använda saltet i jorden där du planterar för att hjälpa rötterna med extra näring. Träd behöver du vattna med saltet tre gånger per år för att få önskad effekt och buskar något oftare.

Saltet ska förvaras torrt och oåtkomligt för barn, då håller det mycket länge.

Finns det några biverkningar?

Som för alla kroppsvårdande produkter och kosttillskott behöver du vara uppmärksam på hur just din kropp reagerar. När det gäller epsom salt ska du undvika kontakt med ögonen och saltet ska undvikas helt om du har inflammerad eller skadad hud. Personer med mycket känslig hud behöver vara vaksamma och prova sig fram försiktigt. Avbryt badet om du upplever irritation på din hud.

Några medicinska biverkningar som uppges är att långvarigt bruk sägs kunna påverka aptiten negativt och om du tar för höga doser kan magnesiumsulfat ge andnings- och hjärtstillestånd så se till att alltid följa rekommenderad dosering. Tänk på att trappa upp användningen och var uppmärksam på hur kroppen svarar innan du gradvis ökar dosen.

Du ska inte heller betrakta kosttillskottet som ett alternativ till en varierad och nyttig kosthållning.

Varför ska du använda epsom salt?

Det finns flera anledningar att välja detta ämne. Det är ett naturligt ämne som saknar belastning på miljön vilket gör det till ett bra alternativ till andra kemiskt framställda badsalt. Dessutom är det fritt från tillsatser, biologiskt nedbrytbart och fritt från allergiframkallande ämnen.

En styrka är även dess mångsidighet, om du väl investerar i ett påse salt kan du använda den till hela kroppen och uppfinna egna varianter av hudvård, ansiktsmasker, hårvård och fotvård.

Sammanfattning

För den som önskar en boost av kroppen och vill hjälpa leder och muskler att slappna av är ett epsom salt bad ett givet alternativ. Håll utkik efter epsom salt, eller bittersalt som det även marknadsförs som, och upplev dess välgörande effekter.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*