fbpx

Kokoskefir – så här gör du din egen kokoskefir

Ni som följer Hälsa som livsstil på facebook har kunnat se att vi under en tid har experimenterat med en ny version av vår hemmagjorda kokosyoghurt. Vårt mål har varit att få till en yoghurt som är lite krämigare än den förra. I allt vårt experimenterande så kläcktes tanken att vi kanske ska testa och göra kokoskefir och se om det ger en krämigre konsistens. Här kan du läsa om vad kefir är för någonting.

Så vi satte ihop en plan hur vi skulle gå tillväga och började leta efter ett ställe där vi kunde få tag på kefirgryn. Det var lättare sagt än gjort eftersom det inte är så många som säljer kefirgryn. Men vi hittade ett ställe som hade alla möjliga produkter för fermentering, Cibus Naturalis så vi beställde våra mjölkkefirgryn därifrån och fick varan redan dagen efter beställning så vi kunde sätta igång snabbt.

Resultatet av kokoskefiren blev över förväntan redan på första försöket  och vi kände att det inte var mycket mer att förfina innan vi kände att vi stolt kan dela med oss av vår nyfunna kärlek, kokoskefir.

Aktivera nya kefirgryn

Med nya kefirgryn måste man först aktivera dem eftersom de ligger inaktiva i förpackningen. Aktiveringen av mjölkkefirgryn görs genom att låta grynen ligga i en burk med mjölk för att starta igång fermenteringsprocessen. Mjölken byts ut varje dag för att grynen ska ha gott om laktos att äta. Detta upprepas i 4-7 dagar tills mjölken i burken blivit tjock kefir efter 24 timmar sen är grynen aktiverade och kan börja användas i kokosmjölk.

Man behöver lägga tillbaka grynen i mjölk med jämna mellanrum så att de inte svälter. Vi brukar lägga tillbaka grynen i en liten burk med mjölk efter varannan sats kokoskefir.

Kokoskefir

DSC_0656

På bilden ovan har vi gjort en blandning av banan, kokosflingor, rostade mandlar, mullbär, hakade fikon, blandade bär och hällt på nygjord kokoskefir. Smarrigt!

Eftersom kefirgrynen aktiveras i mjölk kan det följa med lite mjölkrester ner i kokoskefiern. Om du är känslig mot mjölk kan du fortfarande göra kokoskefir. Tänk då bara på att skölja av grynen noga innan du använder dem till kokoskefir.

Detta behöver du:

1. En behållar på ca 1 liter.
2. En stavmixer eller blender
3. Aktiverade kefirgryn. Läs ovan om hur man aktiverar grynen.
4. Ett durkslag eller ostduk.
5. Kokosmjölk. Vi använde 2 burkar av Kung Markattas kokosmjölk och en Santa Maria Extra Creamy Coconut milk.

Tänk på att du vill ha en kokosmjölk med så lite tillsatt vatten som möjligt. Kung Markattas ligger på 40% vatten och Santa Marias på 20% vatten. Vi använder bara fettet från Markatta burkarna och låter vattnet vara kvar i burken, detta för att kefiren ska få en krämig konsistens.

Gör så här:

 1. Börja med att ställa in 2 burkar kokosmjölk i kylen i några timmar så att kokosfettet har stelat på toppen, håll den tredje förpackningen rumstempererad.
 2. Ta bara det stelnade fettet från kokosmöjlken som stog i kylen och lägg i din behållare och häll på innehållet från den tredje förpackningen.
 3. Mixa samman kokosmjölken så att fettet finfördelar sig och vätskan blir slät.
 4. Lägg i kefirgrynen, täck behållaren med en ren kökshandduk och ställ undan behållaren. OBS! Om kokosmjölken fortfarande är kall låt den då stå framme så den bli rumstempererad innan du lägger i grynen så att fermenteringsprocessen startar direkt.
 5. Vänta… Det tar ca 12- 24 timmar innan kokoskefiren är redo beroende på hur varmt du har hemma. Gå och skaka till kefiren lite då och då.
 6. När kefiren har blivit lite kolsyrad och syrlig är det dags att sila bort grynen. Häll kefiren genom ett durkslag eller en ostduk och plocka bort grynen och lägg dem i en ny burk och påbörja en ny sats eller lägg dem i en burk med mjölk och in i kylen så ligger de vilande.
 7. Ställ in din nyss silade kokoskefir i kylen och låt den svalna sen är den redo att serveras. Tänk på att skaka burken innan du serverar den så att fettet fördelar sig.

kefir

Nu bör du ha en krämig kokoskefir som är härligt syrlig. Det är gott att bara dricka kokoskefiren rakt upp och ner, annars har vi funnit att kombinationen kokoskefir tillsammans med hallon och blåbär är riktigt smarrigt.

Hoppas det smakar!


PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

15 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Patrik Norman

  Gillar o delar! 🙂

  Svara

 2. Men gud vad gott det låter! Jag MÅSTE verkligen prova det här 🙂

  Svara

 3. Ojojoj, det ser inte helt fel ut!
  resand.blogg.se

  Svara

 4. Jag kör med vattenkefir. En annan sorts gryn. Matas med vatten pch socker som de äter upp och omvandlar till ättiksyra, mjölksyrebakterier (?), jäst, lite alkohol, massa bra probiotikebaciller… kolsyra. Efter första fermenteringen blandar jag med bär/frukt och häller upp på petflaska. Sen känner man när den är spänd. Då är det kolsyra. Det blir som nyttig läsk. Surare ju längre den får stå.

  Svara

 5. Hej! Tack för informationen! Jag gör mjölk-kefir och kokosvatten-kefir men har ännu inte testat på kokosmjölk, jag märker att mina gryn som lever på kokosvatten har blivit små och “ledsna”, hur mår de på kokosmjölksdieten?

  Svara

  • Hej Freja,
   De gryn som du använder till kokosvattnet, är det vattenkefirgryn? I så fall kanske det bara är så att de behöver lite socker för att piggna till. Jag använder mjölkkefirgryn till kokosmjölken men återför de i lite mjölk med jämna mellanrum så de håller sig välmående och det funkar väldigt bra.
   Mvh Johan

   Svara

 6. gravatar Agnetha Nordmark

  Hur ska jag göra det här till en person som absolut inte kan dricka nåt med mjölk i?

  Svara

 7. gravatar Kristina

  Hej! Tänkte höra hur länge grynen kan vara vilande i kylskåp? Hur “väcker” man dem efteråt? Jag har försökt att göra massor av Kefir i fet mjölk. Jag tycker att den “skär” sig. Vassle och mjölk. Inte blir den speciellt tjock heller. Vad gör jag för fel?
  Tacksam för svar.

  Svara

  • Hej Kristina,
   För långvarig förvaring behöver du torka grynen och sen lägga dom i kylen, om du bara låter de ligga i kylen i ett par dl mjölk håller de cirka 7 dagar, sedan behöver du byta ut mjölken. Om du vill torka grynen lägger du dom bara på en bit hushållspapper och väntar till de blivit helt torra och hårda, lägg de sedan i en burk och in i kylen.

   Det du upplever som att kefiren skär sig är att vasslen lägger sig på toppen, för att få en tjockare kefir behöver du filtrera bort vasslen. Detta gör du t.ex. genom ett flergångskaffefilter eller genom en kökshandduk. Vasslen kan du spara och använda som startkultur när du syrar eller dricka som ett probiotikatillskott.

   Här har vi instruktioner för hur vi gör mjölkkefir: https://www.halsasomlivsstil.com/2014/03/vad-ar-kefir/

   Mvh Johan

   Svara

 8. gravatar Emelie

  Kefirgryn ges ut gratis i en grupp på Facebook 🙂 Tog mig en vecka att få gryn gratis där.

  Svara

 9. gravatar Kajsa

  Jag vill göra yoghurt av kokosgrädde och vattenkefir – går det?

  Svara

  • Hej Kajsa,
   Det är en bra fråga. Jag vet faktiskt inte, men det är bara att prova och se om det går 🙂

   Svara

 10. gravatar Elin

  Kokoskefiren började lukta lite alkohol efter att ha stått framme med kefirgrynen i i några dagar. De fick stå så länge eftersom de legat i frysen och det inte hände något med dem först. Jag råkade en gång slicka på en sked och stoppa tillbaka den i burken, har kefireb blivit dålig pga det? Eller har den stått framme för länge. Den smakar nu syrligt och gott. Undrar också om man kan bli dålig om man råkar äta lite av grynen?

  Svara

  • Om den smakar syrligt och gott så är det säkert ingen fara. Antar att du förbrukar den ganska snabbt, så då hinner det inte hända något. Du blir inte dålig av att äta lite gryn, men du kan ju försöka låta bli ;).

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*