fbpx

Jobbångest? Dags att tänka om!

Nu börjar sommarsemestern närma sig sitt slut för många och där med kommer också jobbångest som ett brev på posten för en del. Om du känner igen dig så är det här inlägget till dig.

boasjo1

Att leva med jobbångest

Låt mig berätta en liten historia från mitt eget liv. För inte så länge sedan hade jag en fast och säker anställning.

Jag gick till mitt jobb varje dag och tjänade in en bra lön men varje söndag fick jag den där klassiska ångestkänslan inför den stundande arbetsveckan och ännu mer så efter en längre semester.

När jag hade semester kände jag mig fri, fri att göra sådant jag tyckte var roligt och sådant som fick mig att utvecklas som människa.

Jag kände mig inspirerad men framför allt motiverad att börja göra sådant som jag ville göra, idéerna flödade om alla de där sakerna jag skulle kunna göra istället för att gå till ett jobb som jag innerst inne visste att jag inte tyckte var roligt.

Men så började sommaren ta slut och alla de där drömmarna och idéerna tynade så sakteliga bort.  Jag började jobba igen och den där frihetskänslan var som bortblåst, jag kände mig fast som en hamster i ett snurrande hjul där varje dag var mer eller mindre den andra lik.

Även om där inte var någon person som faktiskt tvingade mig att gå till jobbet så kände jag mig tvingad.

Vad är din dröm?

Att leva med jobbångest var inte så jag tänkte att mitt liv borde vara, det borde vara mycket mer spännande än så här. Jag har alltid varit en drömmare och som gillar att tänka stort och komma på nya spännande idéer som jag vill prova på.

Jag har också väldigt lätt att “nörda ner mig” i olika ämnen som jag tycker är intressanta  (vilket gjorde att jag skapade denna hemsida en gång i tiden) och jag vet att om jag bara dedikerar min tid åt att genomföra mina idéer så kommer det att bli bra. Men det var här skon klämde.

Någonting jag saknade fram till och med våren 2015 var mod. Inte brist på idéer eller lösningar på mitt “jobbångest”-problem utan jag var helt enkelt en fegis.

Jag var rädd för vad som skulle hända om jag tog klivet och verkligen satsade på att ta mig ur hamsterhjulet och börja göra det som jag innerst inne visste att jag var kapabel till att göra.

En stor rädsla var hur jag skulle klara mig ekonomiskt men också vad personer runt om kring mig skulle säga och tycka.

Läs: Livskvalitet- vad är det för dig?

Var sann mot dig själv

En av de saker som personer på sin dödsbädd oftast ångrar är att de inte levde sina liv så som de själva ville utan istället levde så som andra tyckte man borde leva och där med har många drömmar och idéer förblivit ouppfyllda.

angest1
Bild hämtad från hyllat.se

Så för att inte göra samma misstag med att inte leva livet så som jag ville påbörjade jag jakten på lycka, bort från jobbångest och negativt tänkande, tillsammans med min underbara fru och stöttepelare Rebecca.

Jag tog steget, och eftersom jag inte hade någon plan B så var det “do or die”.

Nu när jag skriver detta har det gått mer än ett år sedan jag valde att göra en helomvändning och omvärdera vad som är viktigt i mitt liv.

Jag kom fram till att frihet, lycka, tid att spendera med nära och kära och utrymme för kreativitet är mycket viktigare än den lönen jag tidigare tjänade in på ett jobb jag inte trivdes med.

En citat som fastnade hos mig lyder:

“När vi handlar är det inte pengar vi betalar med utan det är tiden det tog dig att tjäna de pengarna som är det faktiska priset.”

Du får det resultatet du planerar för

Jag har ingen plan B, den bara distraherar mig från plan A. Eftersom det inte finns någon återvändo i mitt huvud så är jag tvungen att lösa alla eventuella problem som kommer i min väg.

Jag tror stenhårt på att om man väljer att satsa så kommer hela universum att hjälpa dig. Ja, jag tog universum referensen från Paulo Coelhos bok Alkemisten. Om du inte har läst den, gör det!)

Du kommer se möjligheter som du inte gjort tidigare och du kommer inte längre vara rädd för att satsa för att få det du är ute efter eller bli den personen du ser dig själv att vara.

Men så är det det här med den ekonomiska aspekten igen, det var den här punkten som skrämde mina föräldrar allra mest när jag berättade för dom att jag sagt upp mig.

Men så här i efterhand så har allting löst sig mycket bättre än vad jag hade kunnat ana. Inte bara har jag det bättre ställt ekonomiskt genom att jobba mindre fast med någonting jag tycker är roligt. Jag har också blivit mycket lyckligare på köpet.

Så har du en dröm, ge inte upp den för någon och våga satsa. Misslyckande är inte ett alternativ om du inte planerar för det så ge inte upp!

“Lyckliga är de som drömmer drömmar och är redo att betala priset för att få dom att gå i uppfyllelse.”

Har du en dröm? Följ den!

2 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. Hejhej! Jag lånade ett citat till min blogg från er som jag tyckte var så bra! Ha det gott! /Malin

  Svara

  • Hej Malin,
   Roligt att du hittade någonting som talade till dig :).

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*