fbpx

Livskvalitet – vad är det för dig?

Livskvalitet, vad är det egentligen? Det finns ingen riktig definition av begreppet utan livskvalitet kan vara många saker. Ordets betydelse blir egentligen det du väljer att det ska vara, för det som är livskvalitet för dig behöver inte vara det för någon annan. Ordet används dock oftast i samband med hälsa och välmående.

livskvalitet

Synen på min nuvarande situation

Livskvalitet syftar till att leva livet på dina villkor, att helt enkelt må bra och vara glad och tacksam för det liv du lever.

Om du hela tiden går och längtar efter att någonting nytt ska hända men har svårt att vara i nuet är det ett tydligt tecken på att du inte är helt nöjd över din situation.

Vaknar du på morgonen redo att ta dig an dagen och alla dess utmaningar med ett glatt humör? Eller dras du med ångest inför den stundande arbetsdagen och bara väntar på att den ska ta slut?

Att längta efter något nytt och någonting bättre är inte negativt. Det kan snarare vara en bra motivator till att fortsätta utvecklas som människa genom att hitta nya saker som väcker ens intresse och nya mål att sträva mot.

Ständig längtan, bort från den verklighet som du lever i just nu, kan däremot göra att du går miste om de möjligheter och fina stunder som finns här och nu. Du är chef över din egen situation och är den som är ansvarig för din livskvalitet. Längtan behöver övergå till handling.

Hur vet jag vad som är livskvalitet för mig?

Spendera tid i stillhet utan saker runt omkring som stör, lugn och ro, kan ge dig alla de svar du söker efter. Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv i dina svar. Försök att blockera ut tankar och åsikter som andra har placerat i ditt undermedvetna och följ ditt hjärta.

Hur svarar du på följande 4 frågor?

  • Vad gör mig glad? I vilka situationer känner du dig genuint glad och lycklig?
  • Vad tycker jag om att göra? Om du själv får välja, vad tycker du om göra på din lediga tid?
  • Var tycker jag om att vara? Trivs du bäst i stan, i skogen, i sommarstugan, i ett varmt land?
  • Vem eller vilka tycker jag om att göra saker med? Vill du spendera mer tid med familjen, partner, vänner, någon i släkten du inte träffat på länge?

När du har svaren på ovanstående frågor har du även svaret på den viktigaste frågan. Vad i livet är viktigt för mig? Svaret på den frågan kan du utläsa genom att slå samman svaren från de 4 tidigare frågorna.

När du vet vad som är viktigt för dig behöver du se till att regelbundet underhålla de punkterna. Är det viktigt för dig att spendera tid med dina barn, se då till att göra det. Är det viktigt för dig att komma ut i skogen, så då till att göra det. Är det viktigt för dig att träffa dina vänner regelbundet, se då till att göra det och så vidare. Det är alla de här sakerna, som du själv tycker om att göra och som är viktiga för dig, som ger livskvalitet.

En lång historia kort, om brist på livskvalitet

Jag brukade sträva efter att bli framgångsrik, tjäna mycket pengar, köpa dyra saker, bo fint och ha ett tryggt och välbetalt jobb. Det låter inte så dåligt. Men trist för mig var att detta inte alls var i linje med mina inre värderingar. Varken pengarna, prylarna, det välavlönade jobbet eller den fina lägenheten bidrog till min livskvalitet.

Jag kan inte exakt sätta fingret på var den här jakten på pengar och status kom ifrån. Det var egentligen inte alls den personen jag var och är. Jag gillar naturen, vandra, sova i tält, vara utomhus i alla väder och bryr mig egentligen inte alls om varken prylar eller status. Men det är lätt att fasta i de värderingar, åsikter och tankar som andra personer, men även samhället, lägger på en. Jag gillar inte konsumtionssamhället men ändå var jag en stor del av det.

Men efter att ha blivit sann mot mig själv, funderat ut och blivit tydlig med vad som är viktigt i mitt liv har jag funnit det som ger mig livskvalitet.

Jag vill vara omgiven av vacker natur, vara chef över min egen tid och mitt arbete så att jag kan spendera mer tid med de personer jag bryr mig som mest om.

Så därför har jag, tillsammans med min sambo Rebecca, nu lämnat den dyra lägenheten och arbetet i stan för ett litet hus på landet där vi båda kan följa våra drömmar. Nu har jag gott om tid att ägna åt projekt jag tycker är spännande och kan spendera mycket tid i naturen. Det för mig är livskvalitet.

hemma

Avslutande ord

När dina prioriteringar hamnar ur balans i förhållande till dina värderingar, de saker som är viktiga för dig, det är då du löper risk för brist på livskvalitet. Brist på livskvalitet föder längtan. Längtan efter någonting bättre, någonting jag hellre vill göra eller uppleva istället för att vara här just nu.

Men ditt liv är det som händer här just nu. Att hela tiden längta framåt i tiden, utan att låta sig själv vara lycklig här i stunden, är det samma som att längta livet ur sig.

Vi får bara en viss mängd tid här på jorden. Använd tiden till att göra sådant som får dig att må bra, både kroppsligt och själsligt. Men framför allt gör dig lycklig, det är livskvalitet!

1 kommentar
Delta i diskussionen
  1. gravatar Tesfu Abrham

    Jag tycker det är jätte bra beskrivning om livskvalitet och bra förklaring om livet.

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*