fbpx

Ingen frukost och ingen lunch – Periodisk fasta

Idag är det fasta som står på schemat. Min senste måltid åt jag igår vid kl 18 och nästa måltid blir ikväll vid ungefär samma tid. Under dagen dricker jag enbart vatten. Fenomenet med att fasta har verkligen tagit fart sedan en dokumentär om fastans fördelar visades på Vetenskapens värld i SVT för ett tag sedan.

Jag har hållt på med periodisk fasta under ett par års tid nu och kom först i kontakt med konceptet när jag lyssnade på en intervju med hälsoexperten Ori Hofmekler om hans bok The Warrior Diet. Den boken bygger på att man genomgår en 16/8-fasta, det vill säga att man fastar under 16 timmar och äter under 8, detta ska man göra varje dag enligt boken. 

Fasta varje dag är lite för extremt för min smak trots att det påverkar hälsan på ett bra sätt. Jag gillar att äta därför fastar jag mer sporadiskt. För mig är den bästa fastan den som jag inte planerat in utan som bara blir av, till exempel om jag inte har någon mat med mig till jobbet så är det ett perfekt läge att fasta.

Men blir man inte sjukt hungrig av att inte äta något på en hel dag?

Jo visst kan man bli det. De första gångerna när man börjar fasta kan vara tuffa speciellt om man inte har tränat upp sin insulinkänslighet. Det tar några gånger innan kroppen ställt in sig och effektivt kan ta fett från kroppens reserver som energi. Lågt blodsocker är också vanligt de första gångerna man fastar men det är just det problemet som försvinner med hjälp av att hoppa över några måltider.

Andra fördelar med att fasta är bland annat att kroppen, istället för att konstant producera nya celler, reparerar de som redan finns. Det som fasta gör är helt enkelt att laga de skadade celler som finns i kroppen eller slänger ut dem om de inte går att laga.

Det är just detta fenomenet som göra att fasta är bra för att motverka olika typer av cancer. Fasta hjälper även kroppen att rensa sig från gifter och andra slaggprodukter som ligger och skräpar, magen kan därför få lite fart när man väl börjar äta igenom om det är så att kroppen behöver rena sig själv.

För att kroppen ska kunna rena sig själv på ett bra sätt är det viktigt att dricka ordentligt med vatten. Personligen försöker jag få i mig ca 2,5 liter vatten om dagen eller mer beroende på temperaturen, om jag drukit kaffe/te eller om jag tränat eller ej. Här kan du läsa om hur fasta kan förnya ditt immunförsvar.

Fasta, bra för muskelbyggnad

Fasta är också bra för dig som tränar och bygger muskler, för att kroppen ska kunna ta del av fettreserverna behöver den tillverka HGH (human growth hormone eller som vi säger tillväxthormon). Tillväxthormonet bryter ner fettcellerna och frigör energi som kroppen kan ta del av. Detta gör också att om du använder fasta som ett komplement till ditt träningsprogram kan dina muskler får en extra boost. HGH är som högst efter ca 40 timmars fasta, om man avslutar sin fasta med ett hårt träningspass får man ut den maximala effekten av just HGH. Mer om detta går att läsa här och här

Det som jag uppskattar mest med att fasta är den mentala klarhet man får, hjärnan känns skärpt och alla sinnen är på topp. I början undrade jag hur det kunde vara möjligt att kroppen svarar på detta sättet istället för att göra mig trött och hängig. Evolutionen ger oss svaret på den frågan. När vi saknar mat kan kroppen gå in och plocka av de energireserver som vi lagrat under den tiden då mat fanns i överflöd, precis på samma sätt kan kroppen också skärpa sina sinnen för att göra det möjligt att lista ut sätt att fånga eller hitta mat, detta är ren överlevnad.

I vetenskapens värld sa en forskare att om man fastar regelbundet kan man äta vad som helst, dvs godis, snabbmat etc. Detta är dock inget jag tror på då det gäller att komma ihåg, maten du äter är det som din kropp bygger sig sjäv med. Termen “Du är vad du äter” kan inte stämma bättre.

Du skulle ju knappast bygga ditt hus med ruttet trä och snea spikar. Vare sig man tror på att fasta eller ej går det inte att undkomma vikten av att äta riktig mat för god hälsa.

2 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. Mycket bra o intressanta inlägg du gör! Tack..

  Svara

  • gravatar Hälsa som livsstil

   Tack själv Irene för att du är inne och läser och lämnar en kommentar, det glädjer mig!.
   /Johan

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*