Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Glutenfria frasvåfflor på teffmjöl

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  När vi var iväg och handlade mat för en tid sedan hittade vi ett mjöl som vi inte hört talas om tidigare. Nyfikna som vi är så spanade vi in det närmare för att ta reda på vad det var för någonting, det var en påse med ljust Teffmjöl. Teff är ett sädesslag som ursprungligen kommer från Etiopien. Nu tänker du säkert att vi är ute och cyklar om vi helt plötsligt börjar göra recept med spannmål, vi som förespråkar en glutenfri livsstil. Men här kommer anledningen:

  Teff saknar a-gliadin-fraktionen vilket är det som orsakar reaktioner hos personer som är glutenintoleranta. Teff är klassat som glutenfritt.

  Näringstätheten i teff är bra. Om vi tittar närmare kommer vi se att teff är rikt på mineraler bland annat kalcium, magnesium och zink. Teff innehåller också fullvärdigt protein vilket betyder att det innehåller alla åtta essentiella aminosyror. Om din metaboliska typ är av proteintypen eller den mixade typen är det rekommenderat att äta någonting rikt på fett till våfflorna så du undviker en eventuell stegring av blodsockret eftersom Teff främst innehåller kolhydrater.

  Eftersom vi gillar att testa nya ingredienser och typer av mat så provade vi oss på att göra Frasvåfflor av teffmjölet och vilken succé det blev, de blev verkligen frasiga! Så här såg våfflorna ut.

  DSC_0597

  Frasvåfflor

  Antal: ca 6 st.

  Ingredienser:
  – 1,5 dl ljust Teff-mjöl
  – 1,5 dl Rismjöl
  – 4 dl Vätska (Du kan använda vatten, grädde eller mjölk. Vi använde vatten och en skvätt grädde)
  – 1,5 tsk Bakpulver
  – 50 g Smör
  – 1 krm Vaniljpulver

  Gör så här:
  1. Blanda samman alla torra ingredienser.
  2. Smält smöret
  3. Vispa ner vätskan med de torra ingredienserna, tillsätt smält smör.
  4. Smöra våffeljärnet och grädda.

  Avnjut våfflorna nygräddade för då är de som godast, om de ligger för länge är risken att de blir sega. Vi toppade våfflorna med banan och en skvätt havregrädde och lite vaniljpulver på toppen.

  Smaklig måltid!

  Johan & Rebecca

  PS. Glöm inte bort att gillar oss på Facebook och anmäla dig till vårt nyhetsbrev!

  Kostrelaterat

  4 kommentarer

  1. Kul att ni också upptäckt teffmjöl! Det är super att baka på, och finns både i en ljus och en mörk variant. Det mörkare brukar jag använda till mörka bröd och det ljusare till ljusa bröd, kakor, pannkakor och våfflor. Och förstås till injera – den typiska etiopiska “pannkakan” där teff är huvudingrediens. Jag har en hel drös med recept med just teff. Hör av er om ni är intresserade av något speciellt.

  2. Maria Nilsson

   Teff är toppen! Jag tipsar gärna om följande, naturligt glutenfria mjölsorter också; durra-, lupin-, sesam-, råris-, kikärts-, quinoa-, bovete- och naturligtvis högpopulära mandel- och kokosmjöl såklart.

  3. camilla

   intressant, har problem med mjöl och testar gärna detta. Var hittar ni det? Hälsokostaffärer?

   • Hälsa som livsstil

    Teff hittade vi i vår lokala mataffär så bör inte vara så svårt att hitta. Titta där de glutenfria varorna finns. Mvh Johan

  Lämna ett svar