fbpx

Köpguide: C-vitaminserum – recension av de 3 bästa serumen

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

C-vitamin, även kallat askorbinsyra, är en vattenlöslig vitamin som fungerar som en kraftig antioxidant. Ingrediensen har länge varit populär i hudvårdsprodukter – inte minst serum – för dess lystergivande och utjämnande effekter. 

Nedan jämför jag tre c-vitaminserum på marknaden just nu och ger dig min recension av varje produkt. Lite längre ner kan du läsa mer om serum innehållande vitamin C, hur de fungerar och vad de är bra för.

Vilka c-vitaminserum är bäst i test 2020?
RankingProduktPris
1100% Pure Vitamin C SerumGer vacker lyster och fin struktur – redan efter ett par dagars användning. Många goda recensioner.Bäst i test och ekologisk
2Cicamed Serum C AntioxidantDen geléaktiga formulan jobbar effektivt för att bleka pigmenteringar och mörka fläckar i ansiktet.Mest prisvärd
3Maria Åkerberg Serum C 30 mlEtt billigare alternativ som många tycker är bra, men har inte riktigt lika bra omdömen som konkurrenterna. Bästa budgetvarianten

Så genomfördes testet 

För att välja ut de tre serum i denna sammanställning har jag utgått från ett flertal olika faktorer i min jämförelse. Några av dessa är: 

 • Innehåll, bland annat koncentration av c-vitamin 
 • Tillverkning
 • Certifiering 
 • Förpackning
 • Prisvärdhet 
 • Användarvänlighet
 • Kvalitet
 • Kundbetyg

Topp 3 bästa c-vitaminserumen 

C-vitamin har länge varit en av huvudingredienserna i koreansk och japansk hudvård. Vissa produkter är som vanligt bättre än andra och därför har jag valt ut tre serum som jag gillar extra mycket. 

1. 100% Pure Vitamin C Serum – Bäst i test

c-vitaminserum bäst

100% Pure Vitamin C Serum är en fantastisk hudvårdsprodukt som ger ljusare och jämnare hudton. Enligt kundrecensioner upplever användare att serumet ger vacker lyster och fin struktur – redan efter ett par dagars användning!

Det amerikanska varumärket 100% Pure erbjuder produkter med naturliga och ekologiskt certifierade råvaror. Serumet är fritt från syntetiska kemikalier och kemiska konserveringsmedel och passar alla hudtyper. 

Serumet kommer i en praktisk pumpflaska som gör produkten enkel att applicera. För bästa resultat bör serumet appliceras på morgonen efter rengöring och innan fuktkräm. 

Omdömen från användare är nästintill uteslutande positiva och detta är en väldigt omtyckt produkt. Merparten som testat har märkt av stora förbättringar i huden och upplever att produkten räcker länge, vilket motiverar ett något högre pris. 

+ Lätt att applicera

+ Endast naturliga och ekologiska ingredienser

+ Passar alla hudtyper

– Dyrast i testet

Jämförelsepris 14,96 kr/ml

Se aktuellt pris

2. Cicamed Serum C Antioxidant – Mest prisvärd

C-vitaminserumet från Cicamed ger dig mycket hudvård för pengarna. Den geléaktiga formulan jobbar effektivt för att bleka pigmenteringar och mörka fläckar i ansiktet såväl som på kroppen. Dessutom innehåller denna produkt även mängder av fuktgivande ingredienser, såsom ekologisk aloe vera, provitamin B5 och hyaluronsyra. 

Det här multifunktionella serumet passar för personer med ojämn och torr hy som vill få mer lyster och glow. Produkten lämpar sig särskilt väl för personer med känslig hy och hjälper även till att dämpa rodnad. 

Även denna kommer i en praktiskt och hygienisk pumpflaska, men pumpflaskan kan ändå vara lite svår att dosera och ge mer än vad du behöver. Gelen doftar gott av citrus utan att doften är för framträdande. Serumet är både vegan- och ekocertifierat, men tyvärr är själva flaskan tillverkad av plast. 

+ Behaglig gelformula

+ Multifunktionell produkt som dämpar rodnad och återfuktar

+ God citrusdoft

+ Många positiva omdömen

– Pumpflaska som ibland ger mer än önskad kvantitet

– Plastförpackning

Jämförelsepris 14,30 kr/ml

Se aktuellt pris

3. Maria Åkerberg Serum C 30 ml – Bästa budgetvarianten

Detta är ett ekologiskt, fuktgivande och anti-inflammatoriskt serum som ger huden en rejäl energikick. Om du snabbt vill trolla bort glåmighet och trötthet utan att göra hål i plånboken är detta serum från Maria Åkerberg ett utmärkt alternativ. 

Tack vare dess inflammationshämmande egenskaper passar Maria Åkerbergs c-vitaminserum särskilt bra för att förhindra solskador och förebygga hudens åldrande. 

Serumet innehåller 10% c-vitamin i form av ett stabiliserat koncentrat av bitterapelsin från pomeransträdet. Denna innovativa ingrediens ger lyster och är även lätt exfolierande för att stimulera cellförnyelsen och reparera huden inifrån. 

Trots att produkten lovar en del så är omdömen från användare inte enbart positiva. Det är en del som inte upplevt någon skillnad i huden alls vilket drar ner totalbetyget för detta serum. Å andra sidan är det betydligt billigare än ovanstående alternativ, så det kan vara värt att testa för att se om det funkar för just dig. 

Produkten passar alla hudtyper, men Maria Åkerbergs produkter är generellt anpassade för personer med känslig hud. Ingrediensen B6 reglerar hudens fettproduktion, vilket gör att serumet även passar personer med fet och oljig hy. 

+ Prisvärd

+ Lätt exfolierande effekt

+ Ekologiska ingredienser

– Plastförpackning

Jämförelsepris 8,30 kr/ml

Se aktuellt pris

Vad är c-vitamin?

C-vitamin, även kallat askorbinsyra, är ett livsviktigt näringsämne i kroppen och en vanlig ingrediens i hudvård. Den ingår i gruppen vattenlösliga vitaminer och är en viktig antioxidant som skyddar mot fria radikaler. 

Inom hudvård används c-vitaminet för att stimulera kollagenproduktionen, vilket bidrar till en hy med mer lyster, fukt och jämnare hudton. 

Visste du att…

Människokroppen kan inte producera eller lagra c-vitamin och därför måste vi få i oss det regelbundet via livsmedel och kosttillskott.

Vad är c-vitamin i hudvård bra för?

C-vitamin är en av de mest uppskattade hudvårdsingredienserna, framför allt i serum, tack vare dess många användningsområden. Nedan listar vi några av de främsta fördelarna. 

1. Bleker pigmentfläckar 

Serum med c-vitamin används ofta för att behandla pigmenteringar, melasma, solskador och andra ojämnheter på huden. C-vitamin stimulerar cellförnyelsen och är kollagenbyggande, vilket är viktigt för att behandla pigmenteringar. 

Många kombinerar c-vitaminserum med högt solskydd för att behandla melasma och hyperpigmenteringar i huden.

2.  Ger huden lyster och fukt

C-vitaminserum ger huden ökad lyster och spänst. Vitaminet har även en lätt exfolierande effekt som lämnar huden len och slät. 

3. Förebygger hudens åldrande

Kroppens förmåga att producera kollagen – ett ämne som fungerar som en byggsten i kroppen – minskar med åldern. Detta gör att huden tappar sin spänst och blir mindre elastisk. 

C-vitamin ingår i kollagensyntesen och förnyar cellerna, vilket gör den till en populär ingrediens hudvårdsprodukter som förebygger hudens åldrande, så kallade “anti-age”-produkter.

4. Skyddar mot fria radikaler

C-vitamin är en viktig antioxidant som skyddar cellerna från skadliga fria radikaler. Fri radikaler finns bland annat i luftföroreningar, UV-strålning och i ljuset från mobil- och datorskärmar. Vid ett överskott av fria radikaler uppstår oxidativ stress, vilket kan skada både celler och vävnader. 

Vem bör använda c-vitaminserum?

C-vitaminserum kan användas av de flesta, men passar främst personer som vill: 

 • Reducera melasma, pigmenteringar och solskador. 
 • Behandla fina linjer och tidiga ålderstecken.
 • Få mer lyster och spänst i huden.

Vem bör undvika serum med c-vitamin?

Personer med mycket känslig hud. C-vitamin är en kraftig hudvårdsingrediens som gradvis bör vänjas in. Du som har känslig hud bör välja skonsamma produkter med lägre koncentration av c-vitamin. 

Så använder du c-vitamin i hudvård

C-vitaminserumet bör alltid appliceras efter rengöring och eventuell toner, men innan dag- eller nattkräm. Eftersom vitaminet är solkänsligt bör du dessutom alltid använda solskyddsfaktor efter applicering.

Den vanligaste rekommendationen är att applicera c-vitaminserum på morgonen eftersom det ger mest nytta under dagen när det skyddar mot skadliga fria radikaler. Vid solskador och solbränd hud kan serumet även appliceras på kvällen för en antiinflammatorisk effekt. 

C-vitaminserum finns i olika varianter, bland annat olja, gelé och kräm. Applicering kan ske över hela ansiktet eller som punktbehandling. 

Innan du köper serum med c-vitamin – Tänk på detta 

 • Förvaring. Eftersom c-vitamin är ljus- och värmekänsligt bör du alltid förvara serumet i ett mörkt, torrt och svalt utrymme. Produkten måste skyddas från solljus och vissa serum kräver även förvaring i kylskåp. 
 • Dosering. Läs alltid instruktionerna på förpackningen och följ rekommendationerna för den specifika produkten. 
 • Hållbarhet. De flesta c-vitaminserum har en hållbarhet på 6 månader från öppnandet. 
 • Koncentration av c-vitamin. Kontrollera alltid mängden c-vitamin när du köper ett serum. Det bör innehålla minst 8 procent c-vitamin för att göra någon skillnad för hudcellerna.
 • C-vitamin i innehållsförteckningen. C-vitamin kallas även för askorbinsyra och kan benämnas på olika sätt i innehållsförteckningen. 
 • Certifieringar. Det finns c-vitaminserum som är tillverkade av enbart ekologiska ingredienser samt de som är vegancertifierade.  
 • I kombination med läkemedel. C-vitamin kan kombineras med andra aktiva hudvårdsingredienser och läkemedel. Känner du dig osäker är det alltid bra att rådgöra med din läkare eller dermatolog.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*