fbpx

Så påverkar skärmens blåljus din sömn & vi testar blåljusfilter!

Om du har problem med att varva ner på kvällen, att somna eller komma in i djupsömn har du kanske fått rekommendationen att undvika tv, mobil och dator innan läggdags.

Anledningen till detta är att det blå artificiella ljuset (blue light) från olika skärmar och lampor kan störa din inre sömnklocka och därmed göra det svårt för dig att somna på kvällen.

Läs vidare för att lära dig mer om detta och för praktiska tips på hur du kan kringgå problemet!

Bland annat tipsar vi om glasögon med blåljusfilter, även kallat blue light blocking eller blåljusglasögon.

Vi använder dessa glasögon!

Problemet med blåljus (på kvällen)

Människor och djur har under alla tider följt solens upp och nedgång som indikation på att vara aktiv eller vilande. Vi människor ska generellt sett vara aktiva när solen gått upp och vilar när solen gått ned.

Och så har det fungerat under otroligt lång tid!

Innan elektriciteten hade vi endast ljuset från en brinnande låga för att kunna se i mörkret, bara fotogenlampan var ju fantastisk! Du kan säkert fortfarande fråga en äldre släkting om den hade någon el i hemmet ner den växte upp. Mycket troligt inte, särskilt om den växte upp i lite fattigare förhållanden eller på landet.

Det är alltså inte under alls lång tid vi har haft el i våra svenska hushåll och självklart är detta övervägande positivt. Utvecklingen har gått otroligt snabbt framåt. Idag tänker de flesta inte ens på hur mycket elektroniska prylar vi har omkring oss förrän strömmen går och allt slocknar.

Men det ljus som kommer från glödlampor och skärmar kan också ha en störande effekt på vår naturliga dygnsrytm eller cirkadiska rytm som det heter. Detta ljus är nämligen av samma “sort” som solen, så kallat blåljus.

Blåljusets funktion är att hålla oss vakna, aktiva och alerta. Alltså den absoluta motsatsen till vad du vill uppnå innan du ska sova.

På kvällen vill du att din kropp och hjärna ska förbereda sig inför sömn och därmed varva ned. För väldigt många kan användning av mobil, dator eller att titta på tv därför störa denna naturliga process.

Den cirkadiska rytmen i kort

Den cirkadiska rytmen är ett 24-timmars system som reglerar funktioner i cellerna så att saker och ting sker vid rätt tidpunkt. Olika kroppsliga funktioner följer alltså en rytm, de är inte slumpmässiga.

Bland annat börjar stresshormonet kortisol stiga 20-30 minuter innan du vaknar och faller sedan successivt på kvällen för att ge möjlighet till att sova. Samtidigt ökar melatoninproduktionen på kvällen vilket är det hormon som hjälper dig slappna av och sova.

En störd kortisolproduktion kan vara en indikation på utbrändhet, då är det inte ovanligt att kortisolet istället ligger högt på kvällen och lågt på morgonen. Du kan läsa mer om det här.

Det forskas en hel del inom detta område och vill du läsa mer kan vi tipsa om denna artikel från Karolinska Institutet.

Blåljus kan störa dygnsrytmen

Blåljus efter solens nedgång har dock visat sig kunna störa denna naturliga rytm och störa produktionen av dessa viktiga hormon för vakenhet och sömn (kortisol och melatonin).

Med dagens teknik och lampor kan vi lätt hålla igång och vara aktiva långt in på sena kvällar och nätter. Denna möjlighet har aldrig tidigare funnits och många av oss sitter gärna framför en skärm för att “varva ner” på kvällen.

Och för vissa är det kanske inte ett problem, de somnar gott ändå, sover djupt och vaknar utvilade på morgonen. Vi fungerar alla olika, troligtvis är du dock inte en av de som upplever sin sömn som oproblematisk då du läser denna artikel?

Eftersom detta är ett nytt fenomen så har vi troligtvis ännu inte kunnat förstå konsekvenserna av detta beteende då den cirkadiska rytmen är mycket mer än bara vakenhet och sömn.

Det är däremot inte bara blåljuset från skärmen som kan påverka din sömn, VAD du gör på skärmen spelar också roll. Ägnar du dig åt sådant som stressar upp dig eller som ger hög stimuli kanske inte ljuset någon roll.

I just denna artikeln fokuserar vi däremot främst på blåljusets påverkan på sömnen.

Konsekvenser av en störd nattsömn

Med alla fördelar av elektricitet så kommer också en STOR nackdelen, nämligen störd nattsömn.

Att ha en god dygnsrytm och sömn är viktigt för bland annat dina hormoner, din matsmältning, hjärnans återhämtning, blodsocker m.m.

Övervikt har bland annat kunnat kopplas till personer som sover dåligt, detta då blodsockret blir känsligare.

Dessutom har det visat sig att personer som arbetar skift (natt) eller som regelbundet är uppe sent på kvällarna har högre risk för olika former av cancer.

Utöver det har forskning kunnat se samband mellan störd nattsömn och högt blodtryck, ökad risk för hjärtsjukdom och andra kardiovaskulära sjukdomar.

Fördelarna med blåljus

Allt är såklart inte negativt med blåljus. Som nämnts tidigare har detta en viktig funktion för att vi ska pigga, vakna och vara aktiva.

Men dessa fördelar kommer framförallt från det naturliga dagsljuset (och ja, det är en bristvara under vintertid i Sverige). Det är detta ljus som ska reglera dygnsrytmen och inte det artificiella blåjuset som vi utsätter oss för efter solens nedgång.

Det fungerar i balans med varandra. Kroppen behöver dagsljuset lika mycket som det behöver mörkret för att komma in i rytmen av att producera rätt hormon vid rätt tillfälle.

Så kommer du runt problemet med blåljus!

 • Släck ner och tänd istället lite ljus eller ha bara några lampor med mjukare gult ljus tända.
 • Undvik alla skärmar (tv, dator, smartphone) minst 1 timme innan läggdags.
 • Om din smartphone/dator/surfplatta har skymningsläge, aktivera då detta på kvällarna om du vill sitta vid skärmar. Undvik aktiviteter på skärmen som stressar dig.
 • Använd glasögon med blåljusfilter (blue light blockers). Med sådana glasögon kan du använda skärmar även på kvällen men minska mängden blåljus.

Glasögon med blåljusfilter (blue light blocking)

Blåljusglasögon eller blue light blocking glasögon är glasögon som har tonade linser i gult, orange eller rött. De blockerar det blå ljuset från alla ljuskällor omkring dig och kan vara en utmärkt lösning för dig som gärna tittar på en film eller serie på kvällen. Det finns även ofärgade linser som blockerar mindre mängd blåljus än de färgade linserna.

Vi tycker själva att det är mysigt att kolla på någon serie eller dokumentär på kvällen och för oss fungerar därför dessa glasögon perfekt. Och hur vet jag att de fungerar?

Jo, oftast somnar jag helt enkelt när jag har dom på mig och försöker titta på ett program. Så på så vis är jag nöjd, sen missar jag ju alltid slutet på allt jag försöker titta på.

Vi använder TrueDarks glasögon – du hittar alla modeller här!

Fördelar med att använda glasögon med blåljusfilter

 • Kan göra det lättare för dig att varva ner på kvällen och att somna
 • Kan göra det lättare för dig att komma in i en djupare sömn
 • Kan underlätta produktionen av sömnhormonet melatonin
 • Kan hjälpa dig reglera produktionen av stresshormonet kortisol

Olika blåljusglasögon för olika behov

Vi använder oss av två par glasögon med olika blåljusfilter:

 • TrueDark Daywalker Elite – Glasögon med gula linser som hjälper till att filtrera överflöd av skräpljus från konstgjorda ljuskällor när du är inomhus, arbetar med datorer, tittar på TV eller annat skräpljus.
 • TrueDark Twilight Elite – Glasögon med röda linser som blockerar 98% av blåljuset från skärmar, lampor och dylikt. “TrueDark® Twilight är den första och enda lösningen som är utformad för att fungera med melanopsin, ett protein i ögonen som är ansvarigt för att absorbera ljus och skicka sömn / vakna signaler till din hjärna. Utan melanopsin kan melatonin inte nås.”

Här hittar du fler modeller.

Bland annat såkallade Fitovers, alltså en modell anpassad för att användas utanpå din ordinarie glasögon, och en modell med ofärgade linser som ändå blockerar 40% av blåljuset.

Ofärgade linser kan exempelvis passa dig som har ett kontorsarbete där du inte vill gå runt med orange glasögon men ändå blockera det dåliga ljuset från skärmen.

Det vi gillar med TrueDarks olika glasögon är att de håller hög kvalitet och är bekväma!

Så använder vi blue light blocking glasögon!

TrueDark Daywalker Elite använder vi framförallt vid datorarbete på eftermiddagen och kvällen samt framför tv:n på kvällen. Dessa stör inte om du vill titta på serie eller film utan du vänjer dig snabbt vid den gula tonen.

Deras gula filter har alltså ett större användningsområde och kan egentligen användas hela dagen. Exempelvis om du har ett arbete där du utsätts för mycket artificiellt ljus istället för naturligt dagsljus, såsom lagerarbete. De ska alltså inte användas utomhus i dagsljus då du vill ta del av dagsljuset.

TrueDark Twilight Elite använder vi helst strax innan läggdags. Dessa blockerar ljuset rejält och kan upplevas något störande om du exempelvis tittar på en långfilm. Glasögonen är bara tänkta att användas ca 30-60 minuter innan läggdags. Där byter vi gärna till dessa när det är dags att göra sig i ordning för sängen.

Jag har gärna på mig de röda glasögonen för att plocka undan i köket lite, fixa i badrummet och när jag läser en stund i sängen. Det gör mig definitivt avslappnad och jag somnar väldigt lätt sen.

TrueDark Twilight passar perfekt för dig som tycker om att läsa e-böcker eller kolla någon video på Youtube på surfplatta eller mobil innan läggdags.

Det som fungerar bäst för oss är att kombinera både gula och röda glasögon, men det beror på hur din livsstil och vardag ser ut.

2 kommentarer
Delta i diskussionen
  • Det klippet du hänvisar till pratar om att blåljus från skärmar inte skadar ögonen, vilket ju är en bra sak. Denna artikeln handlar om hur blåljus påverkar sömnen så filmklippet du hänvisar till är inte riktigt relevant. Dock nämner de i slutet av klippet att allt blåljus (från skärmar eller från solen) påverkar sömncykeln så den bekräftar det vi skriver.

   Det finns också vetenskapligt stöd för att blåljus påverkar sömnen och att blåljusblockerande glasögon kan hjälpa vid sömnproblem: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5703049/.

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*