fbpx

Vitamin B12: Vilket tillskott är bäst? (Köpguide)

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Vitamin B12 är viktigt för ämnesomsättningen och bildandet av röda blodkroppar. Det kan dessutom förbättra ditt immunförsvar och ge dig mer energi i vardagen. 

I den här köpguiden har jag gått igenom och jämfört kosttillskott med vitamin B12.

Nedan hittar du recensioner av de tillskott jag anser är bäst just nu och information om hur vitamin B12 kan förbättra din hälsa. 

Vilka kosttillskott med vitamin B12 är bäst? 

Bästa tillskotten med vitmin B12

Vitamin B12 är en vanlig ingrediens i många kosttillskott tack vare dess många positiva hälsoegenskaper. De flesta tillskotten med B12 kommer i form av kapslar eller tabletter, men finns även i flytande formula.

För att hjälpa dig hitta ett bra tillskott med vitamin B12 har jag jämfört och testat ett stort antal produkter, jag har bland annat tittat närmare på innehåll, prisvärdhet och omdömen från andra som också provat produkten.

1. Pureness B12 + Folat Hallon 60 Sugtabletter – Bäst i test

Av de produkter jag kollat på är Pureness B12 + Folat min personliga favorit. Sugtabletterna möjliggör ett snabbt upptag direkt genom slemhinnorna i munnen, formulan är vegansk och du behöver bara ta en tablett om dagen.

Jag gillar verkligen varumärket Pureness eftersom deras produkter alltid håller mycket hög kvalitet och inga onödiga tillsatser. Enkla, rena och pålitliga produkter.

Detta tillskott innehåller 1000 mcg metylkobalamin (metylerad B12) tillsammans med folat (även känt som B9 – även detta i metylerad form). Två flugor i en smäll helt enkelt, om du inte är bekant med folat kan du läsa mer om det i vår artikel på ämnet här.

Med ett jämförspris på 2,86 kronor per dag så ligger det lite högre än andra tillskott, men med hänsyn till kvaliteten i produkten anser jag att det är värt det.

Du hittar produkten här.

2. Healthwell Vitamin B12 1000 – Prisvärd

Healthwell är en storfavorit när det kommer till prisvärda kosttillskott. Enligt mig är Vitamin B12 1000 en av de mest prisvärda produkterna på marknaden om du vill ha tillskott med en hög andel vitamin B12.

Den här produkten är ett extra högdoserat tillskott av vitamin B12 som passar särskilt bra för veganer och vegetarianer som inte får i sig tillräckligt med vitamin B12 från kosten. Kapslarna innehåller även folsyra (vitamin B9) och eftersom de är vegetabiliska är de extra skonsamma för magen. Endast en kapsel om dagen behövs för att få i sig det dagliga behovet. 

Vad jag gillar allra mest med Healthwell Vitamin B12 är att det säljs i flera förpackningsstorlekar; 100, 200 eller 300 kapslar per förpackning som kostar 99, 179 respektive 249 kronor. Ju fler kapslar du köper, desto billigare styckpris. Köper du den största förpackningen ligger styckpriset per kapsel på 0,83 kronor styck – riktigt billigt!

Det här kosttillskottet har fått många fina kundrecensioner och jag kan inte annat än hålla med. Det är ett mycket prisvärt tillskott som snabbt ger mer ork och energi. Perfekt om du vill ha mycket vitamin B12 för pengarna. 

Du hittar produkten här.

3. Solgar B-12 2000 – Flytande droppar

Det här kosttillskottet med B12 skiljer sig en del från de andra produkterna i testet. Istället för kapslar är det nämligen i flytande form, vilket passar perfekt för personer som har svårt för tabletter eller kapslar. 

Solgars B-vitamintillskott är unikt på många sätt. Utöver den flytande formulan är utmärker sig även doften och smaken. Den goda och fruktiga smaken gör det lätt att blanda detta tillskott i andra drycker. 

Utöver B12 innehåller tillskottet många viktiga vitaminer och mineraler, bland annat niacin, vitamin B6, riboflavin, vitamin B1, folsyra, pantotensyra och biotin.

Att dosera tillskottet är enkelt och hygieniskt tack vare den lilla pipetten. Den rekommenderade dosen är 13 droppar dagligen i samband med måltid och flaskan innehåller totalt 118 doser. 

Förpackningen kostar 209 kronor, vilket betyder att varje dosering kostar 1,78 kronor. Den högkvalitativa ingredienslistan och den flytande formulan i kombination med det relativt billiga priset gör Solgar Flytande B-12 2000 till testets självklara budgetvinnare. 

Du hittar produkten här.

Vad är vitamin B12?

Vitamin B12, även kallat för kobalamin, är ett viktigt näringsämne som kroppen behöver för ämnesomsättningen och för att bilda röda blodkroppar. B12 brist kan leda till blodbrist, vilket gör att du bland annat känner dig trött, yr och får huvudvärk. 

Kroppen kan inte tillverka vitamin B12 naturligt, utan du måste se till att få i dig tillräckligt genom kosten. Personer som inte får i sig tillräckligt med B12 genom maten kan komplettera kosten med ett kosttillskott. 

Visste du att…

Vitamin B12 finns i mat från djurriket, främst i mejeriprodukter, fisk och kött.

Därför är det viktigt för veganer, som inte äter animaliska produkter, att ta tillskott med vitamin B12. Även vegetarianer behöver ibland ta tillskott eftersom intaget av vitamin B12 kan bli för lågt. 

Vad är vitamin B12 bra för?

Vitamin B12 är livsviktigt och har många hälsofördelar, varav de främsta är: 

Vem bör ta kosttillskott med vitamin B12?

Det finns vissa grupper som har större risk att drabbas av vitamin B12-brist. Här är några grupper som kan behöva komplettera kosten med B12-kosttillskott: 

 • Veganer och vegetarianer. Vitamin B12 finns främst i animaliska produkter, vilket gör det svårt för framför allt veganer att få i sig vitaminet genom kosten.  
 • Äldre människor. Med åldern blir det nämligen svårare att för kroppen att ta upp vitamin B12 från maten. 
 • Personer som inte äter en varierad kost. Alla får inte i sig nog mycket B12 från maten. Då är det viktigt att komplettera med tillskott. 
 • Personer med vissa sjukdomar. Vissa sjukdomar, exempelvis magkatarr och Crohns sjukdom, gör det svårt – eller till och med omöjligt – att ta upp vitamin B12 från kosten. Även andra sjukdomar relaterade till mage och tarmar kan göra det svårt att ta upp vitaminet naturligt. 

Vem undvika kosttillskott med vitamin B12?

Alla behöver få i sig vitamin B12, oavsett ålder, kön och hälsotillstånd. Om du däremot tar receptbelagda läkemedel kan det vara en god idé att rådgöra med det din läkare först. 

Dosering och biverkningar av B12

Behovet av vitamin B12 varierar en hel del beroende på ålder. Nedan finner du Livsmedelsverkets rekommendation intag av vitamin B12 per dag för olika grupper.

 • Spädbarn 6-11 månader: 0,5 mikrogram
 • Spädbarn 12-23 månader: 0,6 mikrogram
 • Barn 2-5 år: 0,8 mikrogram
 • Barn 6-9 år: 1,3 mikrogram
 • Barn 10-13 år: 2,0 mikrogram
 • Vuxna: 2,0 mikrogram
 • Gravida: 2,0 mikrogram
 • Ammande: 2,6 mikrogram

Det finns ingenting som tyder på att det går att få i sig för mycket vitamin B12 från maten eller från tillskott. Det finns dock inga fördelar med överdrivet intag och därför bör du alltid följa anvisningarna på det tillskott du valt att köpa. 

Innan du köper produkter med vitamin B12 – Tänk på detta 

 • Förvaring. Kosttillskott med vitamin B12 ska likt övriga vitamintillskott förvaras i ett mörkt, torrt och svalt utrymme utom räckhåll för barn.
 • Certifiering. Om du är vegan är det viktigt att kontrollera att tillskottet är veganskt. Vissa tillskott har nämligen inte vegetabiliska kapslar och därför är de inte 100% veganvänliga. 
 • I kombination med läkemedel. Vitamin B12 kan kombineras med de flesta mediciner, men om du är osäker är det alltid bra fråga din läkare. 
2 kommentarer
Delta i diskussionen
 1. gravatar Solfrid Sörebö

  Din favorit innehåller inte folsyra. Har förstått att den kombinationen är mest effektiv.
  Har jag fel?

  Svara

  • Hej,
   Vi har valt rena b-12 tillskott här, men det finns varianter där man kombinerar med andra vitaminer också. Om du vill kombinera med B9 skulle jag rekommendera att du kollar på ett med formen folat istället för folsyra. Du kan också ta folat utöver B12, det måste ju inte vara i samma kapsel. För kvinnor är folat alltid ett bra tillskott 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*