Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Visste du att? – Fytinsyra

  Denna artikel kan innehålla annonslänkar

  Fytinsyra är ett ämne som förekommer i en mängd olika råvaror som t.ex i nötter, frön, bönor och spannmål. Fytinsyra är en försvarsmekanism hos vegitabilier (finns i bland annat det bruna höljet på mandlar) som hindrar kroppen från att absorbera mineralerna i råvaran eftersom människan saknar enzymet fytas som används för att bryta ner fytinsyran. Om kosten till stor del består av råvaror med stor mängd fytinsyra kan mineralbrist av järn, kalcium, zink och magnesium bli en följd eftersom fytinsyran binder upp dessa ämnena. Det går att komma runt problemet med fytinsyra genom att förbereda råvarorna på rätt sätt innan de konsumeras genom att till exempel blötlägga och torka dem först.

  Här följer ett enkelt tips:
  Blöttlägg t.ex. mandel i ett stort kärl i rikligt med vatten i 6-24 timmar (desto längre de får ligga i vattnet desto mer fytinsyra dras ut ut mandeln). Häll sedan av vattnet och lägg mandlarna på en plåt och låt de torka. Det tar en stund för nötterna att torka så ställ in mandeln i ugnen på ca 80 grader i några timmar tills du märker att de torkat ordentligt. Jag gillar att rosta mina nötter vilket jag gör på 200 grader  under en kort tid men då har jag låtit nötterna lufttorka under dagen så att de inte blir rostade och sen  fortfarande är mjuka och blöta i mitten. När mandlarna är torkade är det bara att tugga i sig med gott samvete.

  Här är en länk till en tabell som visar hur mycket fytinsyra olika råvaror innehåller.

  Visste du att?

  2 kommentarer

  1. Åsa

   Hur är det med tex mandelmjöl som man kan köpa i affären? Är fytinsyran kvar? Eller är skalet borta vid malningen?

   • Hej Åsa, skalet är borta men mandlarna har troligen inte blötlagts innan det mals så där är troligen en hel del fytinsyra kvar. Vi använder dock mandelmjöl till och från men försöker att inte äta det alltför regelbundet.

  Lämna ett svar