fbpx

Ekologiskt smink – hållbart och naturligt utan kemikalier

Denna artikel innehåller annonslänkar, om du köper något efter att ha klickat på en av länkarna erhåller vi en liten provision som gör att vi kan fortsätta driva webbplatsen. Läs mer om hur vi väljer ut produkter

Smink är något som många använder dagligen, men tänker du på vad ditt smink innehåller? Kosmetika innehåller ofta flera olika kemikalier och kan vara rent av skadligt för dig.

I detta inlägg hjälper jag dig att välja ekologiskt smink som är naturligt, hållbart och fritt från kemikalier. Du lär dig också vilka ingredienser du ska undvika och får tips på pålitliga märken för ekologiskt smink.

Jag rekommenderar i slutet av detta inlägg bland annat 3 olika märken av ekologiskt smink som jag känner mig trygg med att använda:

  1. Zao Organic Makeup – detta är min personliga favorit och som du kan se på bilderna är det också det märke jag använder främst. Jag har använt Zao Organic i två år och har inget negativt att säga om produkterna alls.
  2. 100% Pure
  3. Maria Åkerberg

Sammanfattning

  • Undvik produkter som innehåller parabener, silikon, syntetiska konserveringsmedel och parfymer, ftalater, minerolja, aluminium, SLS/SLES, propylenglykol m.m.
  • Välj produkter med naturliga ingredienser framför syntetiska. Lita inte blint på produkter som marknadsför sig som naturliga utan kolla upp märket och vad de faktiskt står för.
  • Välj produkter från ett varumärke som du känner att du kan lita på. Att kolla innehållsförteckning varje gång du ska köpa nytt smink är svårt, det är lättare att bli trygg med ett eller flera märken.
  • Det är mer än innehållet som räknas. Välj produkter med förpackningar i förnybara material framför förpackningar i plast. Om du väljer plast, ta ditt ansvar och återvinn alltid dina förpackningar.
  • Välj bort produkter och märken som innehåller mikroplaster som sköljs ut i vattendrag och havet.

Naturlig hudvård

I inlägget, 3 steg: Så kommer du igång med naturlig hudvård, beskriver jag hur min dagliga hudvårdsrutin ser ut. I det inlägget får du flera tips på olika naturliga oljor som fungerar utmärkt både till sminkborttagning och för återfuktning.

Att använda sig av naturliga oljor som sminkborttagning och återfuktning är inte bara smart för plånboken. Det är också bättre för miljön då det inte sköljs ut några farliga ämnen i vattnet. Läs gärna det inlägget också för lite tips.

Min relation till smink

Förutom naturlig hudvård är naturligt smink något jag intresserat mig mer för under de senaste par åren.

Jag har alltid tyckt jättemycket om smink. I mellanstadiet var jag nog den enda som sprang runt i skolan med smink. Det kan vara svårt att tro med tanke på att jag idag knappt längre använder smink.

Smink för mig har aldrig handlat om att jag behövt det för att känna mig “snygg” eller för att jag känt mig osäker i mitt utseende. Jag tycker helt enkelt att smink är roligt! Med smink har jag haft möjlighet att uttrycka min stil på olika (mer eller mindre lyckade) sätt.

Från ca 15-20 års ålder färgade jag håret svart, använde vitt puder och sminkade mig med mycket svart eyeliner och spännande ögonskuggor. Åren 20-25 hade jag slutat färga håret svart och började istället färga tillbaka håret till min naturliga blonda färg. Jag sminkade mig mer “vanligt” men tyckte fortfarande det var roligt att testa nytt smink.

Jag har alltså i ca 10 år dagligen smetat in ansiktet med kemikalier som jag idag känner absolut inte hör hemma på min hud.

Detta var en väldigt rolig tid men när jag nu vid 32 års ålder tittar tillbaka i backspegeln inser jag hur otroligt mycket kemikalier jag har utsatt mig själv för.

Sedan 25 års ålder har jag slutat färga håret helt och de få gånger jag använder smink har jag successivt övergått till naturligt och ekologiskt smink. Till vardags nöjer jag mig med en färgad hudkräm, concealer, rouge/bronzer och mascara.

Att lära mig vad jag ska leta efter i ekologiskt och naturligt smink, titta på innehållsförteckningar och förstå vad saker och ting innehåller har däremot inte varit helt lätt.

I detta inlägg vill jag därför ge lite tips och rekommendationer till dig som vill övergå till smink utan kemikalier.

Ekologiskt smink utan kemikalier – undvik dessa ämnen

Det finns flera ämnen som bör undvikas i kosmetika överlag men jag har valt ut de som är mest relevanta för just detta inlägg.

  • Parabener
    Konserveringsmedel som används i det mesta inom både hud och hårvård. Det finns flera naturliga konserveringsmedel som kan användas i kosmetika istället. RMS Beauty rekommenderar också att om man använder sminket sällan så ska det hellre förvaras kylt än i ett varm fuktigt badrum.
  • EDTA
    Konserveringsmedel som finns i smink, hud och hårvård.
  • Ftalater
    Mjukgörare i bland annat nagellack, parfym, hårspray, plast, deodoranter m.m
  • Aluminium
    Används i antiperspiranta deodoranter.
  • Propylenglykol
    Konserveringsmedel som används i bland annat schampo, balsam och smink.
  • Syntetisk parfymering
    Kan innehålla flera olika alkoholer som inte behöver specificeras.
  • Sodium lauryl sulfat (SLS) och Sodium laureth sulfate (SLES)
    Är det ämnen som gör att schampot och tvålen löddrar.
  • Silikoner
    Är bland annat det som gör att balsam gör att ditt hår känns superlent. Gör också produkter vattenfasta.
  • Polyetylenglykol (PEG)
    Mjukgörare i bland annat hudkräm och smink.

Mineraloljor – bra eller dåligt?

Mineralolja är en luktfri och genomskinlig olja som framställs ur petroleum (råolja). Mineraolja är ett vanligt förekommande basämne i smink eftersom det är allergivänlig och inte täpper till porerna. Det anses också vara en effektiv återfuktare, även om det finns skilda meningar om detta.

Anledningen till att det kan användas i ekologiska och naturliga produkter är då råolja är en helt naturlig råvara som kommer ur jorden. Mineralolja som används i smink har dock ingen likhet med råolja eftersom det är mycket renat och anses därmed av den stora massan vara helt säkert att använda.

De märken jag rekommenderar i detta inlägg använder sig inte av minerolja utan använder sig istället av andra vegetabiliska och förnyelsebara växtoljor. Detta är också lättare för naturen att bryta ner.

Andra namn för mineralolja i smink
Ozokerit, Polyisobutene, Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905 etc.

Vad är ekologiskt och naturligt smink?

Att en produkt anges som “naturlig” eller har en eko-märkning är i teorin en bra början. Dock är det värt att komma ihåg att det idag finns flertalet eko-märkningar och att kriterierna för dessa certifieringar kan variera stort.

Att en produkt är ekologisk garanterar inte att innehållet är naturligt utan den kan fortfarande innehålla syntetiska färgämnen och parfymer. I vissa länder är även GMO till viss del tillåtet i produkter som får ekocertifiering.

De märken som jag rekommenderar i detta inlägg är GMO-fria.

Att skriva att en produkt är “naturlig” är också ett effektivt marknadsföringsknep och säger egentligen ingenting om hur naturligt innehållet faktiskt är.

naturligt smink

Certifieringar är egentligen en sorts minimistandard som ska uppfyllas. Där finns alltså mängder med produkter på marknaden som går från minimistandard till högkvalitativa produkter där man tar miljöansvar i hela produktionslinjen och i företaget generellt. Och som självklart gör riktigt bra smink!

För mig är det viktigare att titta på det faktiska innehållet än på certifieringen, även om den också är en viktig vägledare. Välj produkter med ingredienser som kommer från växtriket istället för syntetiskt framställda.

Eftersom det är otroligt svårt att varje gång titta på innehållsförteckningar för varje produkt är mitt tips att istället läsa på om tillverkaren.

Hitta ett eller flera märken som du känner förtroende för och välj produkter från deras utbud.

Hållbart smink – mer än bara innehållet som räknas

Tänk på att det är mer än innehållet som påverkar miljön. Hur det produceras och paketeras är lika viktigt som själva innehållet.

Välj förpackningar i hållbara material

Försök välja förpackningar i andra material än plast såsom glas, bambu eller sockerrör såsom de märken jag rekommenderar i detta inlägg. Alternativet därefter är återvunnen plast.

ZAO Organics är ett av de märken som jag rekommenderar nedan. De har valt att använda sig av bland annat glas och bambu till sina förpackningar istället. Förutom att vara klimatsmart är det riktigt snygga förpackningar. Dessutom har de refiller till flera produkter.

Se över din konsumtion

Se över din konsumtion rent generellt och köp inte på dig mer än vad du faktiskt använder. Vi är nog många som behövt slänga mycket smink eller nagellack när det blivit för gammalt.

Håll dig till några basprodukter och köp inte nytt förrän det andra tar slut.

Återvinn dina förpackningar

Se också till att ta ditt ansvar och lämna dina plastförpackningar till återvinning. På så vis kommer de till användning igen och det krävs inte ny olja för att producera ny plast.

Plast bryts aldrig ner och om det hamnar i naturen eller havet stannar det där för evigt. När plast nöts mot stenar i havet frigörs mikroplast vilket påverkar allt som lever däri. Självklart är det också som så att om fiskarna får i sig mikroplast så får du i dig mikroplast om du äter fisken.

Mikroplaster i smink

Enligt Naturvårdsverket är mikroplast “ett samlingsnamn för små, små plastfragment (1 nm till 5 mm). De mikroplaster som hittats i världshaven, men även i sötvattensystem, har olika ursprung. Mikroplast kan bildas oavsiktligt när plastföremål slits och plastpartiklar frigörs, eller när vi inte återanvänder, återvinner eller slänger plastmaterial på rätt sätt utan plasten blir skräp som succesivt bryts ned till mindre och mindre bitar i naturen. Det finns också plast som från början tillverkas som små pellets eller korn.”

Mikroplast i hav och vattendrag är ett stort problem och vanlig kosmetika är en del av problemet. Mikroplast används bland annat som slipmedel i tandkrämer och är de små plastkulorna i peeling-produkter.

Istället för mikroplaster kan man använda exempelvis kisllera och kaolin i tandkräm, krossade kärnor eller socker i peeling eller vax samt oljor och olika mineral i kosmetika.

De varumärken som rekommenderas här använder inte mikroplast i sina produkter.

Tips för en smidig övergång till smink utan kemikalier

Byt inte ut allt på en gång!

Att ta allt ditt smink och slänga ut för att köpa allt nytt är inte realistiskt. Efterhand som det du har tar slut kan du byta ut till en ny produkt med ett naturligt innehåll.

När mascaran håller på att ta slut byter du mot den mot en med naturligt innehåll (gärna från någon av de märken jag rekommenderar). Samma gör du med foundation, puder osv. Så småningom kommer du ha bytt ut allt.

Fundera också på vad som är viktigast för dig i sminkväskan. Fundera på vad dina basprodukter är (alltså de du använder mest) och prioritera att dessa har naturliga giftfria ingredienser. Exempelvis är mina basprodukter rouge, mascara och en färgad hudkräm/foundation eller mineralpuder.

Ekologiskt smink utan kemikalier – märken jag rekommenderar!

Här har jag valt ut några märken som jag testar och som jag vill rekommendera till dig som också vill testa ekologiskt och/eller naturligt smink.

Zao Organic Makeup – Bäst!

Zao Organic Makeup är ett ekologiskt, etiskt och hållbart märke med fantastiskt fina förpackningar i bambu och glas. De har ett stort utbud av kosmetika av hög kvalitet.

En superbra sak med Zao Organics är dom jobbar med ett refillsystem där du kan byta ut enbart sminket och inte bambuförpackningen. Produktionen sker i Italien och deras produkter är 80% veganska. Läs gärna mer om Zao på deras hemsida.

Detta är också det märke jag använder när jag sminkar mig både till vardags och till fest. När vi gifte oss sommaren 2018 sminkade jag mig själv med smink från Zao Organic. Det är underbar kvalitet på sminket och förpackningar är så himla fina. Älskar att det inte är någon plast involverat och det känns väldigt lyxigt.

Du kan köpa Zao Organic här

100% Pure

100% Pure är ett amerikanskt märke med ett stort utbud av smink och hud-/kroppsvård. Deras produkter innehåller ekologiska kallpressade ingredienser och är helt fritt från syntetiska och giftiga ingredienser. Deras produkter innehåller inte heller fyllnadsmedel eller vatten.

På deras hemsida finns det väldigt bra information om företaget och de har tagit ett miljöansvar genom hela produktionslinjen. Läs gärna mer här.

De har även flera hudvårdskollektioner för olika hudtyper och behov, exempelvis för de med akne och för barn.

Du kan köpa 100% Pure här

Maria Åkerberg

Ett svenskt märke med produktion i Sverige. Ett företag med hög transparens vilket gör det lätt att hitta information om samtliga ingredienser, miljöpolicy m.m.

Produkterna är fria från mineraloljor och syntetiska oljor och innehåller endast vegetabiliska oljor och ekologiskt odlade ingredienser. Läs gärna mer på deras hemsida.

Du kan köpa Maria Åkerberg här

I min sminkväska just nu!

Nedan kan du se exakt vilka produkter jag har i min sminkväska just nu med angiven färg och nummer.

  • Sublim soft primer – En underbar primer som gör huden matt och len. Denna använder jag som bas vid fest för att sminket ska hålla sig på hela dagen och kvällen. Jag behöver inte denna till vardags.
  • Mossa Skin Perfector BB Nude – En lätt färgad hudkräm som återfuktar och piggar upp. Gillar hur den känns och dess ingredienser, plus för ett bra pris! Minus dock för att den enbart finns i en nyans, vilket inte gör den så inkluderande. Jag har även testat Zao BB-Cream (Medium 761) som har fler nyanser i sitt utbud. Den är också bra, men dyrare och inte lika lättapplicerad som Mossa.
  • Zao Eye Primer – Ögonprimer som ser till att ögonskuggan håller hela kvällen och som framhäver färgen hos skuggan. Jag har en sådan typ av ögonlock där ALL ögonskugga alltid lägger sig i veck, men med denna primer håller ögonskuggan betydligt bättre! Under bröllopet behövde jag inte fixa till det på hela kvällen.
  • Zao Concealer Stick – Concealer i nyansen Clear Beige 491 som blir fjäderlätt på huden och inte lägger sig i veck som annars brukar vara mitt problem. Bästa jag provat – utan tvekan! Har även testat Ivory 490 men den bli lite för ljus på mig, även vintertid.
  • Zao Cooked Bronzer Powder – Nyans Golden Copper är en fantastisk bronzer som ger mig en härlig solkysst hud även om solen skiner med sin frånvaro.
  • Zao Compact Blush – Ett rouge i vacker Golden Coral som passar lika bra på sommaren som på vintern. Jag väljer helst smink som funkar oavsett årstid, och använder gärna rouge även som ögonskugga. Bara att blanda med lite highlighter och bronzer när du vill variera dig.
  • Zao Shine-up Powder – En härlig highlighter i nyansen Pink Champagne som bidrar med ett härligt glow där du känner att det behövs. Också utmärkt som ögonskugga i kombination med bronzer och/eller rouge.
  • Zao Eye liner – En flytande intensivt svart eyeliner som är lätt att applicera och håller hela dagen. Kan ju aldrig vara fel!
  • Zao Nagellack – Och naglarna målar jag i nyansen Nude. Perfekt!
  • Burt’s Bees Lip Crayon – Jag har alltid haft svårt för läppstift men ett färgat läppbalsam såsom denna tycker jag är toppen. Ger sådär lagom mycket färg för att pigga upp trötta läppar.
  • Idun Vatn Mascara (vattenfast) – Denna mascara gillar jag för att den är vattenfast och superlätt att tvätta av. Smetar inte ut sig alls, men jag hade önskat en bättre borste och fyllning.

Bästa ekologiska och naturliga mascaran!

Frågan har kommit några gånger om vilken naturlig mascara som rekommenderas. Tidigare har jag inte kunnat tipsa om en specifik mascara som jag tyckt varit tillräckligt bra, men nu har det kommit en!

Inika Organics Mineral Mascare Long Black

Den är inte vattenfast men ger mycket volym och flagnar inte under dagen.

Hitta det märke som passar dig

Ovan rekommenderar jag 3 olika märken som jag känner mig helt trygg med att använda på min hud. Vilket märke som passar bäst för dig får du prova dig fram till. Vi har alla olika behov och olika märken passar för olika hudtyper, hudtoner och andra önskemål.

Förhoppningsvis blir det lite lättare för dig att sålla bland alla produkter som finns. Väljer du ett av ovanstående märken kan du iaf känna dig trygg med att det inte är skadligt varken för dig eller för miljön.

14 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Anna

    Tack för bra förslag på bra företag! Jag har smink från Maria Å och dusch/schampo från C/o Gerd. Mascaran från Maria är ok men rinner väldigt fuktiga dagar. Har du använt mascara från de andra märkena?
    Mvh Anna

    Svara

    • Tack för din kommentar Anna! Jag har tills nu använt mig av mascara från ett märke som heter UNE, tyvärr finns det märket inte längre att köpa och vad jag förstår gått ur produktion. Den har varit bra men den har också kladdat en del när det är regnigt och fuktigt (dvs typ varje dag i Sverige). Jag väger mellan att beställa 100% Pure’s mascara, som har fått väldigt goda omdömen och ska vara åtminstone någorlunda vattenresistent, och Zao’s Volym mascara, som också ska vara bra men har inte kunnat utläsa hur vattenresistent den är.

      Du kan läsa omdömen för 100% här.
      Du kan läsa omdömen för Zao här.
      Tyvärr har jag ingen personlig rekommendation än men jag kommer beställa någon av dessa inom kort för att testa 🙂

      Svara

      • gravatar Anna

        Tack för svar! Får ta en runda till o så beställa ?

        Svara

    • Hej, det är jättebra att ni samlat era hållbara produkter i en kategori så det går enkelt att hitta. Eftersom jag inte har testat de varumärken ni erbjuder kunde jag inte rekommendera dessa, men bra initiativ!

      Svara

  2. Jag kan rekommendera Back to Earth. Svenskt mineralsmink utan konstiga tillsatser.

    Svara

  3. gravatar Tereza

    Tack, jag är så lyckligt lottad att få detta upplysningen. Jag vill den livsstilen, men jag svår att hitta själv, tacksam – du är för stor hjälp för mig.

    Svara

    • Vad kul att du har nytta av informationen och tack för att du kommenterar 🙂

      Svara

  4. Tusen tack Rebecka❤Jag är en kvinna i åldern 50 + och här helt plötsligt blivit allergisk och fått allergiutslag kring ögon och på min hud i ansiktet tål ej det vanliga dyra och billigare sminket längre. Jag är så tacksam för dina utförliga och fina rekommendationer som har hjälpt mig att hitta lättprodukter i denna djungeln av smink producenter.???Vänligen Gabriell

    Svara

  5. gravatar Nina

    Är dessa märken du rekommenderar doftfritt?
    Jag reagerar nämligen på både parfymer och blomdoft.

    Svara

    • Jag vill minnas att inget jag nämner i listan har någon tillsatt doft i sminket (dock kan det finnas eteriska oljor i hudvårdsprodukterna). Är också känslig för dofter och har använt flera produkter från märkena utan att anmärka på doft (dom har såklart en viss doft naturligt men inget tillsatt). Det är garanterat fritt från syntetiska dofter/parfymer (det är ju hela poängen) och om du är osäker kan du kolla i ingredienserna efter eteriska oljor isåfall. Men det är som sagt vanligare i hudvård än i smink.

      Svara

      • gravatar Nina

        Tack snälla Rebecca. Skulle du säga att Zao BB täcker mer än Mossa?

        Svara

        • Hej Nina,

          Mossa har väldigt tunn täckning, skulle säga att den ger mer av ett glow än täckning. Jag använder den dagligen för den är så himla återfuktande och skön – så ser jag lite piggare ut.

          Däremot har jag använt Madara City CC-cream ett par månader och är så himla nöjd. Den är också ekologisk och ger återfuktning men täcker betydligt mer. Tyvärr finns den bara i Light beige och Medium beige, det är tyvärr ofta så med dom ekologiska varianterna. Utbudet är rätt begränsat för den med mörkare hudton.

          Så för lätt täckning – Mossa. För mer täckning – Madara CC-cream.
          Jag blev aldrig riktigt vän med Zao BB trots upprepade försök – ska uppdatera inlägget med aktuell information.
          /Rebecca

          Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*