Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Veganska bönbiffar

  Vi försöker minska lite på vår köttkonsumtion. Dels för att tänka på miljön men även för att minska på vår matkostnad. Av den anledningen har vi börjat experimentera mer med baljväxter. Efter att ha kikat runt på några olika recept för inspiration skapade jag detta receptet på veganska bönbiffar.

  När vi köper kött försöker vi alltid att välja bra typer av kött. Det vill säga från djur som har haft en bra uppväxt där de fått äta av den mat de är gjorda för att äta. Köttguiden från världsnaturfonden kan vara till bra hjälp om du är osäker på vad som är bra kött och vad som inte är det.

  [adinserter block=”4″]

  Någonting att tänka på när du använder baljväxter är att dessa bör förberedas för att minska mängden antinutrienter. Antinutrienter är olika ämnen som hindrar kroppen från att tillgodogöra sig näringen som finns i råvaran. Detta gäller speciellt för råvaror som är en del av en växts reproduktionssystem. För att göra bönor mer lättsmälta och för att minska mängden antinutrienter bör bönor blötläggas och kokas. Vi har beskrivit denna process i detalj här.

  veganska bönbiffar   DSC03112

  DSC03109

  Veganska bönbiffar

  Portioner: 4 (12 st) | Tid: 40 min

  Ingredienser

  Gör så här

  1. Börja med att blötlägga 2 msk chiafrön med 6 msk vatten och låt det stå i 10 minuter medan du gör nedanstående moment.
  2. Kör kikärtor, bönor och lök i matberedare till en grynig massa. Riv sedan ner morot, vitlök, ingefära och tillsätt kryddorna. Blanda samman i matberedaren.
  3. Slutligen tillsätt de blötlagda chiafröna och stärkelsen till bönröran. Kör sedan i matberedare till en jämn smet.  Låt stå och dra i 10 minuter.
  4. Forma till 12 biffar och stek i rikligt med kokosolja (eller annan olja) ett par minuter på vardera sida på medelhög värme tills de får en fin krispig yta.
   * Om smeten upplevs som lös kan du tillsätta lite mer stärkelse, men den ska vara rätt lös men ändå formbar.

  Relaterat innehåll

  4 kommentarer

  1. mattias

   Är det verkligen 2 msk stärkelse? Känns jätte lös.

   • Ja det ska vara 2 msk stärkelse och 2 msk chiafrön. Det är viktigt att låta smeten få dra till sig en stund eftersom även chiafrön suger åt sig vätska. Som jag skrivit i receptet ska smeten vara rätt lös men ändå formbar, om du upplever den för lös kan du tillsätta lite mer stärkelse.

    Hur gick det för dig?

  2. Rebecca

   supergoda, tack 🙂

  Lämna ett svar