Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Västerbottenostpaj med kantareller

  Denna paj serverade vi förra året på kräftskivan och den blev mycket uppskattad. Vi älskar västerbottenostpaj och för oss har den en given plats varje år på midsommar och kräftskiva.

  Denna paj är gjord på bovetemjöl vilket är naturligt glutenfritt.

  Paj

   

  Västerbottenostpaj med kantareller

  Tid: 1 h

  Pajdeg

  Fyllning

  • 1 liter Färska kantareller
  • 2 st Gul lök
  • 4 st Ägg
  • 1,5 dl Créme fraiche eller grädde
  • 2,5 dl Västerbottenost
  • 1 krm Svartpeppar

  Gör så här

  1. Mixa samman samtliga ingredienser i en matberedare till pajdegen (eller blanda för hand) och låt sedan stå en timme i kylen.
  2. Ta ut degen ur kylen och tryck ut till en jämn, tunn botten i en stor pajform eller springform. Det kan bli lite deg över om du vill göra den tunn. Ett tips är att fukta händerna så fastnar inte degen.  Smörj gärna formen med lite olja innan du trycker ut den också.
  3. Grädda pajbotten i 200 grader i 12 minuter.
  4. Under tiden botten gräddas kan du förbereda fyllningen. Finhacka gul lök (eller mixa snabbt) och rengör kantarellerna. Stek sedan i järnet tillsammans med en rejäl klick smör tills de fått lite färg och löken blivit mjuk.
  5. Riv osten (om du inte köpt riven ost) på rivjärn eller gör som jag och kör med mixer/matberedare.
  6. Vispa äggen lite lätt och blanda sedan ner ost (spara lite till toppen), créme fraiche/grädde, lök och kantareller. Peppra efter smak.
  7. Häll fyllningen i pajformen, strö över lite ost och grädda igen i 200 grader i ca 25 minuter eller tills den fått gyllene färg. Låt pajen stå och vila minst 30 minuter innan servering. Ska serveras ljummen!

  Relaterat innehåll

  Lämna en kommentar

  Lämna ett svar