fbpx

Tostones (stekt matbanan)

Tostones (stekt matbanan)

Oj oj oj vad gott vi tyckte att detta blev! Tostones, även kallat patacones, är gjort på omogen matbanan (plantain) och serveras som tillbehör i latinamerikanska länder. Tydligen. Vi har aldrig fått det serverat så det var Google som berättade detta för oss.

För en vecka sedan gick vi runt i mataffären och jag fick för mig att vi borde prova att tillaga matbanan. När vi var på Zanzibar fick vi veta att det ofta användes i grytor, alltså kokt matbanan, men vi åt aldrig det. Smaken påminner en hel del om potatis och kan ersätta potatis i grytor för den som vill.

I onsdags var vi jättehungriga men hade väldigt lite att välja på hemma. Men i grönsakslådan låg då två gröna matbananer. Tyvärr hade jag varken ork eller lust att koka gryta eftersom det skulle ta mycket längre tid (kände jag då iaf) än vad jag var villig att vänta på mat. Så jag hittade recept på tostones. Principen är enkel och det går inte att misslyckas såvida du inte bränner dom. Egentligen ska de friteras men det gick precis lika bra att steka i rikligt med kokosolja. Jättegott! Gott gott! Prova!

 

Tostones (stekt matbanan)

Portioner: 2 | Tid: 25 min

Gör så här

  1. Skala bananen. Detta kan vara rätt klurigt när den är omogen. Om du inte lyckas att dra av det så kan du skära av skalet med kniv. Försök att inte få med själva innehållet (bananen). Skiva sedan i 1,5-2 cm tjocka skivor. Salta lite.
  2. Värm upp en stekpanna på medelvärme och se till att kokosolja är ordentligt uppvärm innan du lägger i bananskivorna. Du vill att det ska fräsa till lite när du lägger i dom.
  3. Stek på båda sidorna tills de är gyllene. Ta sedan upp dom och lägg på ett papper. Tryck till med baksidan av en sked, träslev eller liknande så de plattas till. Stek sedan en gång till i olja så de blir krispiga.
  4. Lägg på papper och salta lite mer. Ät!
1 kommentar
Delta i diskussionen
  1. gravatar Michelle

    Supergott! 😀 Älskar att mitt Coop köpt in matbananer nu!

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*