Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • På senare tid har jag börjat äta mer tahini, varför vet jag egentligen inte men jag tycker det är väldigt gott att ha både till och i olika maträtter. Det är gott att använda till exempel till indisk mat men fungerar också att använda till dippa eller som jag börjat göra på senare tid, blanda ner en klick med kefiren till frukost. Tahini är gjort på sesamfrön och det som är så bra med sesamfrön är att de är väldigt rika på mineraler till exempel järn, kalcium, magnesium och zink. Dock är där ett litet ”men” med i bilden. Sesamfrön innehåller, förutom en massa mineraler, också höga halter av fytinsyra och oxalsyra. Fytinsyra och oxalsyra är så kallade antinutrienter som binder till specifika mineraler och hindrar kroppen från att ta upp dessa mineraler. Du kan läsa mer om antinutrienter här.

  Antinutrienterna i tahini, eller sesamfrön över lag om de inte förbereds på rätt sätt, förhindrar alltså kroppen från att ta upp näringen. Det kvittar då hur rikt sesamfrön är på mineraler och hur mycket du äter för du kommer inte kunna tillgodogöra dig mineralerna ändå. Färdig tahini som går att köpa i en vanlig matbutik har inte genomgått den nödvändiga förberedningsfasen för att bli av med antinutrienterna vilket är anledningen till varför jag beslutat att göra egen tahini istället. Om du läst vårt tidigare inlägg om antinutrienter vet du redan att blötläggning av gryn, frön och nötter är nödvändigt för att bli av med antinutrienterna. Det är just detta steget som skiljer min tahini från många andras.

  Så här gick jag tillväga för att göra min tahini.

  Tahini

  Portioner: 3 dl | Tid: 30 min

  Ingredienser

  Gör så här

  1. Börja med att hälla upp sesamfröna i en skål, tillsätt ljummet vatten så att det täcker fröna och häll i äppelcidervinäger.
  2. Låt sesamfröna ligga i blöt över natten, minst 6 timmar, men gärna 24 timmar om du har tid att vänta.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Häll sesamfröna i ett durkslag och skölj. Lägg fröna i en plåt med bakplåtspapper.
  5. Rosta i ugnen till de får önskad färg, rör om bland fröna lite då och då så de torkar och blir rostade snabbare.
  6. Häll sesamfröna i en matberedare eller mixer och mixa sönder. Tillsätt en skvätt olivolja och salt, fortsätt mixa. Tillsätt inte all olivolja på en gång utan ta bara i en liten mängd till du uppnår önskad konstisens. Personligen tar jag i lite mindre mängd olivolja vilket gör att tahinin blir lite grynig men det är helt och hållet upp till personlig preferens.
  7. Häll upp den färdiga tahinin i en glasburk.
  8. Klart!

  Relaterat innehåll

  2 kommentarer

  1. Lovis

   Spelar det någon roll om det är skalade eller oskalade sesamfrön?

  Lämna ett svar