fbpx

Rödbetskvass

Rödbetskvass

Jag har de senaste dagarna läst på lite om Kvass och känner mig inspirerad att prova gör min egen. Kvass är en fermenterad dryck som härstammar från östeuropa och är speciellt populär i Ryssland och Ukraina. Just den Kvass jag ska prova på att göra är gjord på rödbetor. Urspungligen görs Kvass på rågbröd men eftersom vi inte äter bröd eller gluten överhuvudtaget så är bröd ingenting vi har liggande hemma men i den riktigt bra kokboken Nourishing Traditions finns det ett recept på just rödbetskvass.

Rödbetskvass är en dryck som är högt prisad för sina medicinska egenskaper och för att det hjälper till att underlätta matsmältningen. Betor är väldigt näringsrika och i Nourishing Traditions rekommenderar de att man dricker 1,5 dl Kvass morgon och kväll för att hjälpa kroppen att rena sig själv, det sägs även kunna hjälpa mot njursten och vara bra för magsyran.

Jag har läst lite varierande om smaken. Några skriver att det smakar bra andra att det smakar rent ut sagt äckligt så därför känns det här lite extra spännande. Jag hoppas att min Kvass smakar bra men det återstår att se. Först ska drycken stå och fermenteras i 2 dagar innan det är dags att smaka av.

Rödbetskvass

Portioner: 1,5 liter |

Ingredienser

  • 3 st Rödbeta
  • 1/2 dl Flytande vassle
  • 2 tsk Salt
  • 1,5 liter Vatten

Gör så här

  1. Skala och skär rödbetorna till centimerstora kuber.
  2. Lägg ner rödbetorna i en stor burk och tillsätt salt, vassle och vatten.
  3. Rör om ordentligt och skruva på locket ordentligt.
  4. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
  5. Smaka av.

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*